NRK Meny
Normal

Bjørgen banket Kalla og Johaug i spurten - vant minitouren

Svenske Charlotte Kalla ga treningsvenninnen Marit Bjørgen knallhard kamp om sammenlagtseieren i Kuusamo, men i spurten viste den norske langrennsdronningen hva hun er god for.

Det var jevnt gjennnom hele løpet mellom Marit Bjørgen, Therese Johaug og svenske Charlotte Kalla, men Bjørgen ga alt på innspurten og sikret seg sin første seier i mini-touren i Kuusamo. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Her spurter Marit Bjørgen inn til sammenlagtseier foran Charlotte Kalla og Therese Johaug.

– Det var ikke så lett for meg i starten av touren, så nå er jeg veldig glad, sier Marit Bjørgen etter å ha sikret sammenlagtseier i Kuusamo.

Det er fjerde gang på rad 33-åringen vinner minitouren som innleder verdenscupen i langrenn hvert år. Rennet ble også hennes 60. verdenscupseier i karrieren.

Charlotte Kalla ble nummer to foran Therese Johaug, og viste med det tegn til å være på vei tilbake etter noen svake sesonger.

Svensken har blant annet vært på treningsopphold hos de norske jentene for å lære av dem, og har tidligere uttalt at det ga henne en liten aha-opplevelse.

– Det er veldig koselig at Charlotte er tilbake. Hun er en veldig trivelig jente som jeg virkelig unner all suksess. Vi har trent sammen og det er gøy å lykkes sammen, sier Johaug.

Ble slått i starten

Bjørgen fikk imidlertid ikke den beste starten på konkurransene i Kuusamo. Erkerivalen Justyna Kowalczyk vant både fredagens og lørdagens renn, og gikk dermed ut som første kvinne på dagens jaktstart.

Bjørgen startet 25,7 sekunder bak Kowalczyk - en ledelse landslagstrener Egil Kristiansen uttalte at han aldri var i tvil om at hun skulle ta igjen. Den polske løperen sliter nemlig som regel i skøytestil.

Johaug gikk ut 44,9 sekunder bak lederen sammen med svenske Charlotte Kalla.

Johaug rykket bort Kowalczyk

De fire jentene fulgte hverandre helt tett frem til de skulle opp i den siste bakken. Da prøvde Johaug å sette inn et lite rykk, men hun klarte ikke riste av seg Bjørgen og Kalla.

– Jeg tenkte bare «hvordan skal jeg klare å følge disse jentene». Jeg visste at Therese ville gå hardt på den siste runden. Jeg tenkte at jeg fikk bare prøve å følge henne, forteller Bjørgen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Langrennsløperen kom på tredjeplass i søndagens 10 km jaktstart for kvinner og kjenner seg fornøyd med hvordan formen har vist seg å være denne helgen. Reporter: Ida Nysæter Rasch

SE INTERVJU: Therese Johug er fornøyd med egen innsats i minitouren i Kuusamo.

Kowalczyk hang mye bedre med enn først antatt, men måtte til slutt se den skandinaviske trioen forsvinne foran seg.

– Jeg hørte at Kowalczyk ble «kje» bak der, og da tenkte jeg at jeg bare måtte trykke til. Jeg så tidlig at det var mulig å ta inn Kowalczyk, for hun så litt kort ut i bevegelsene, sier Johaug til NRK.

Fornøyd med fjerdeplass

Den siste delen av løpet kjempet de tre innbitt, før Johaug begynte å tape stadig flere metere mot de to foran seg.

50 meter før mål var det likevel ingen tvil om hvem som var sterkest - Bjørgen vant spurten og gikk først over målstreken, 0.8 sekund foran Kalla og 1,8 sekunder foran Johaug.

Kowalczyk ble nummer fire, og virket fornøyd med det.

– Det er helt normalt. Det var en bra kamp, og det er det viktigste, sier hun til NRK.

Torsdag fortalte Kowalczyk til NRK at hun sliter med smerter i beina og knapt hatt trent skøyting foran sesongen.

Siste nytt

 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters
 • Carlsen tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08