Hopp til innhold

Bjørgen helt i kjelleren, slo Johaug på to av tre tester: – Trodde jeg var ferdig med dette

Det har gått gjetord om Marit Bjørgens form før årets sesong. At den er i anmarsj og enda mer til, fikk NRK langt på vei bekreftet da hun overrasket og litt ufrivillig fikk målt seg mot verdens beste langrennsløper.

Bjørgen

GA ABSOLUTT ALT: Marit Bjørgen, her under stake- og ro-øvelsen under en knalltøff treningsøkt tidligere denne uken.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg visste ikke at Johaug skulle være med. Jeg fikk en film på morgenen her, da satte jeg kaffen i vrangstrupen og tenkte «farsken, dette blir en ordentlig fight». Dette får man høre. Jeg lurte på hvorfor jeg driver med dette her, sier Bjørgen.

Torsdag denne uken ankommer den tidligere langrenndronningen et lokale øst i Oslo. Bjørgen har forberedt seg på å gjennomføre en knalltøff test. Hennes eget langløpslag – med brødrene Aukland i spissen – har designet en knallhard utfordring til utøverne sine.

5000 meter i motbakke på løpemølle, samme distanse på stakemaskin og som avsluttes med to kilometer roing. Ingen pause mellom øvelsene.

– Trodde jeg var ferdig med dette her

Men at Johaug skulle finne på å stille kom som en overraskelse. Og gjorde Bjørgen bekymret. Dette hadde hun ikke forventet og skur plutselig prestisjen opp enda et hakk.

Da Johaug fikk høre at hennes gode venninne faktisk har forsøkt seg på deler av testen tidligere, hagler de fleipete beskyldningene om «tjuvtrening».

Mens Johaug forlater treningsrommet titter Bjørgen bort på resultattavlen i treningsrommet og ser lagvenninnens tider. De er imponerende.

– Jeg trodde jeg var ferdig med dette her, sier den 40 år gamle tobarnsmoren og flirer godt.

Har imponert voldsomt

Men Bjørgen imponerer også. Hun gir absolutt alt.

Bjørgen

UTKJØRT: Marit Bjørgen, her etter endt test på like under en time.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Hun er sjanseløs mot Johaug på løpingen. Men hun får stadig oppdateringer fra teamsjef Jørgen Aukland på at hun ligger foran Johaug i de to andre øvelsene. Til slutt slår Bjørgen henne i både stake- og romaskinen.

Etter en snau time med makspuls synker hun utslitt sammen på gulvet.

– Imponerende, sier Aukland.

– Og det hun har vist når hun er med på samlinger, den holdningen og gutsen hun har, det fokuset på utvikling og ønsket om å bli bedre, det har imponert meg voldsomt.

Skal gi Johaug stikk

Hovedpersonen selv mener testen er noe av det tøffeste hun har vært med på. Spesielt det å gå fra løping og rett på stakemaskin er brutalt, slår hun fast.

– Og jeg visste at jeg ikke hadde noe å stille opp med mot Therese på løpingen. Men de to andre... Da har jeg noe å terge henne med. Det viser at det går an å ha to forskjellige kroppsfasonger og styrker når man går langrenn, mener hun, og skal la venninnen få gjennomgå på meldinger:

– Jeg skal gi henne noen stikk. Hun har litt å gå på stakemessig. Jeg terger henne nå slik at hun stiller i Vasaloppet. Hun kommer kanskje rett fra VM i Oberstdorf og til Vasaløppet for å slå meg.

Tidligere har oppfordringen gått motsatt vei. For bare et par uker siden sa Johaug til NRK at hun håpet å få med Bjørgen på stafettlaget i VM, men det avfeide Bjørgen som helt uaktuelt.

Toner ned vinnersjansene

Bjørgen ler godt. 10-15 treningstimer i uken i en lengre periode har definitivt gitt resultater. Hun forstår også at bildene av henne er nødt til å gi de som ønsker henne tilbake til verdenscup og kanskje VM vann på mølla.

Aukland

TETT OPPFØLGING: Teamsjef for langløpslaget Ragde, Jørgen Aukland, gir Bjørgen oppdateringer på hvordan hun ligger an sammenlignet med Johaug.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Hun liker at det kan inspirere andre. Men hun lar verdenscup være opp til «de unge». Hun står bom fast på at hun skal gå langløp.

For akkurat nå er det ni mil i Vasaloppet mars 2021 som gjelder.

– Jeg vet ikke om jeg har noe å stille opp mot Britta Johansson Norgren og Lina Korsgren (to av Sveriges beste i langløp).De har gått styggfort og staket lenge. Jeg prøver så godt jeg kan, sier Bjørgen.

– Hun er på god vei, men ikke favoritt. Hun gjør det hun kan utifra hennes rammer og ved hjelp av hodet hennes, så kan det gå helt til topps, sier Jørgen Aukland.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal