Bjørgen gir fra seg plassen på sprintlaget

PYEONGCHANG (NRK): Etter sølvet på 15-kilometeren avslørte Marit Bjørgen at hun dropper planen om å gå alle distansene i OL. Det er godt nytt for Kathrine Harsem.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

UKA ER PLANLAGT: Marit Bjørgen har vraket seg selv til OL-sprinten på tirsdag, fortalte hun på pressekonferansen etter sølvet på 15 kilometer med skibytte.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er 10-kilometeren jeg ser fram mot nå, sier Bjørgen til NRK rett etter åpningsdistansen.

Det betyr at hun dropper den klassiske sprinten som er neste øvelse. Gjennom hele sesongen har Bjørgen sagt at planen var å gå samtlige seks distanser, og med sprintseieren i NM sikret hun seg muligheten til å gjøre det.

Nå endres planene.

– Hvorfor skal du ikke gå sprinten?

– Jeg tror det er greit å prøve på de distansene jeg har medaljesjanse, sier Bjørgen.

– Det er ikke overraskende. Slik kan hun fokusere mer på distansene hun kan ta medalje i. På sprint var hun en outsider, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland.

Tok avgjørelsen selv

Bjørgen har fire VM-gull og ett OL-gull i sprint, men har ikke vært i toppen internasjonalt etter at hun ble mor. Likevel ville hun forsvart en plass på det norske laget.

– Har du bestemt det selv?

Bjørgen og Harsem NM

PLASS? Det er ikke avgjort hvem som går sprinten, men Katrine Harsem er en åpenbar kandidat.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er noe jeg har bestemt selv. Det er lenge siden jeg tok den avgjørelsen, sier Bjørgen til NRK.

Sprintlaget er ikke tatt ut, men Bjørgens avgjørelse betyr at Kathrine Harsem trolig ikke lenger lever i uvisshet om hun får gå i OL. Selv om Harsem ble nummer to i verdenscupsprinten i Planica, har det vært tvil.

Åpner for Harsem

Regjerende OL-mester Maiken Caspersen Falla er selvskreven. I tillegg får trolig Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sjansen, til tross for en svak innledende 15-kilometer. Mari Eide er også på plass i Pyeongchang som et alternativ.

For Marit Bjørgen fortsetter gulljakten på andre øvelser. Første mulighet er altså 10 km fristil, som faktisk er den eneste av dagens langrennsøvelser Bjørgen ikke har vunnet et internasjonalt mesterskapsgull på.

– Hvordan er muligheten til å vinne når Charlotte Kalla er i den formen hun viser nå?

– Nå har kanskje ikke 10 km skøyting vært min distanse i år, så da må jeg levere mitt beste skøyteløp i år, så får jeg se.

Størst sjanse på tremila

– Hva er de største gullmulighetene framover om du skal rangere dem?

– Det er kanskje tremila og stafetten, håper jeg, så det er fortsatt mulig å nå målet mitt, sier Bjørgen.

Hun håper også å få gå på det norske lagsprintlaget.

Med lørdagens selv tok hun medalje i sitt femte OL av fem mulige. Men hun mangler fortsatt to gull på å kunne kalle seg tidenes vinterolympier.

Marit Bjørgen klarte ikke å ta igjen Charlotte Kalla under OLs første langrennsøvelse og endte på andre plass.

Siste nytt

 • Nekter å gi opp OL i 2026

  Sveriges olympiske komité (SOK) nekter å gi seg og ber om dialog mot politikerne i Stockholm. SOK mener dette er en unik mulighet for Sverige, og peker på mulighet for samarbeid med land som Latvia. Idrettsbyråd Karin Ernlund fra Centerpartiet sier at OL-døren ble stengt for halvannet år siden.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix
 • Bolt avslo tilbud fra Valletta

  Den tidligere friidrettskongen Usain Bolt vil ikke flytte til Malta og har avslått en toårskontrakt med fotballklubben Valletta FC, melder ESPN.

  Tilbudet dukket opp tidligere i uken. Det er Bolts agent Ricky Simms som avslører at tidenes raskeste mann har takket nei.

  TOPSHOT-FBL-AUS-BOLT
  Foto: PETER PARKS / AFP
 • Skadene hoper seg opp for Liverpool

  Landslagspausen har gitt mye dårlig nytt for Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk og Naby Keita har alle fått konstatert skader og delvis avbrutt sine landslagsopphold.

  Men engelsk presse melder at både Salah og van Dijk kan bli spilleklare til lørdagens kamp mot Huddersfield.

  Mohamed Salah
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Da vinden snudde