Hopp til innhold

Knuste løyperekorden i sin Vasalopp-debut

Vibeke Skofterud blir den første nordmannen som vinner dameklassen i Vasaloppet. I suveren stil setter hun også ny løyperekord.

Vibeke vinner

Vibeke Skofterud får den berømte Vasalopp-kransen etter å ha knust konkurrentene i den ni-mil lange klassikeren.

– Jeg liker å pine meg selv og er en seig jævel, så jeg begynte å kvikne etter tre timer, sa en glad Skofterud til SVT etter målgang i Mora.

Vibeke Skofterud vant på tiden 4.08.24 og det er ny rekordtid i dameklassen. Hun knuste dermed den gamle rekorden med nesten ti minutter. Langrennsløperen var helt suveren, og gikk i ensom majestet i store deler av løpet.

– Misunnelig på Marit

Rett før målgang i Mora kunne hun til og med ta seg tiden til å stake inn mot mål med et stort norsk flagg, og bak Skofterud sørget Laila Kveli for dobbelt norsk.

– Jeg er så misunnelig på Marit Bjørgen som har gjort det så mange ganger, så jeg måtte bare ta flagget, sa Skofterud til NRK.

Dårlig oppladning

Langrennsløperen har hatt en sterk sesong med seks pallplasser i verdenscupen, og kom inn til Vasaloppet som favoritt, men hun kunne ha ønsket seg en bedre oppladning.

– Jeg ble matforgifta for et par uker sida, så det var en skral oppladning. Derfor var jeg usikker og starta løpet med mye følelser, forteller Skofterud.

Og etter en halvannen mil måtte hun få en ny stav, etter å ha mistet staven.

– Staven var sikkert tråkket på av minst femten stykker, men jeg hadde fokus på meg selv og holdt hodet kaldt, forteller Skofterud.

Også rekord på Brink

Jørgen Brink

Her får Jørgen Brink et velfortjent kyss etter å ha sikret seg sin tredje Vasalopp-seier på rad.

Med tiden 3.38.41 satte svenske Jørgen Brink også ny løyperekord. Peter Göranssons tid fra 1998 ble slått med 16 sekunder.

– Det har jeg ikke tenkt på, men det er kult, var svenskens kommentar til SVT.

Svensken var i en gruppe med Daniel Tynell, Stanislav Rezak, Jerry Ahrlin, Eldar Rønning og Aukland-brødrene, men på oppløpet i Mora var det ingen som kunne hamle opp med svensken i spurten. Dermed vinner Brink Vasaloppet for tredje gang på rad.

– På en måte skal dette feires. Jeg får vel åpne en vin, sa Brink til NRK.

Beste nordmann ble Johan Kjølstad på femteplass. Anders Aukland tok en sjuendeplass, Audun Laugaland ble nummer åtte, mens Jørgen Aukland ble nummer ti. Eldar Rønning i sin «klovnedrakt» endte opp som nummer 11.

Siste nytt

 • KFUM forbi Sogndal etter hjemmeseier

  Tre mål den første halvtimen sørget for at KFUM kunne juble for 3-2-seier over Sogndal søndag.

  Tidligere i uken stakk sistnevnte av med avansementet da lagene møttes i tredje runde i cupen.

  Etter snaue tre minutter var det vidåpent bak hos Sogndal, som måtte se Dadi Dodou Gaye kontrollert sette inn 1-0. 17 minutter senere la Simen Hestnes på til 2-0 etter effektivt kontringsspill, og før halvtimen var spilt rakk Petter Dahl å sette vertenes tredje for dagen.

  Sogndal rakk å få med seg et reduseringsmål før hvilen ved midtstopper Andreas van der Spa. Et kvarter etter sidebyttet lå gjestenes andre i nettet etter mål fra Jónatan Ingi Jónsson, men nærmere kom de ikke poeng. (NTB/NRK)

  1. divisjon fotball menn, KFUM Oslo - Brann
Oslo 20220509. KFUMs Moussa Njie t.v. jubler sammen med Keivan Ghaedamini og Simen Hestnes, etter at han ga hjemmelaget ledelsen 1-0 i kampen i 1. divisjon mellom KFUM Oslo og Brann på KFUM Arena i Oslo.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Groenewegen best i centimeterduell i Tour de France – Kristoff sjanseløs

  Dylan Groenewegen hadde det beste innslaget og slo sammenlagtleder Wout Van Aert med minst mulig margin på søndagens tredje etappe av Tour de France til danske Sønderborg.

  I en jevn spurt kom nederlenderen i stor fart bakfra og kunne juble for sin femte etappeseier i Touren.

  Alexander Kristoffs lag Intermarche-Wanty-Gobert lå den nest siste kilometeren langt framme med flere ryttere for å hjelpe rogalendingen, men den knappe siste kilometeren måtte han klare seg alene.

  Kristoff tok sin andre 11.-plass på to dager.

  Magnus Cort Nielsen var eneste mann i dagens brudd. Dansken tok dermed de tre innlagte bakkespurtene og er fremdeles eneste mann med poeng i klatrekonkurransen.

  Dylan Groenewegen vinner 3. etappe av Tour de France 2022 til Sønderborg
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Rise ga Skeid viktig trepoenger fire minutter på overtid

  Bendik Rise ble den store helten da Skeid vant bunnoppgjøret mot Oslo-rivalen Grorud i 1. divisjon søndag.

  Skeid gikk til pause med 2-0-ledelse, men innen kvarteret var spilt i annen omgang sto det likt på Nordre Åsen.

  Dermed så det ut til å bli poengdeling, men fire minutter på overtid satte Rise seiersmålet.

  For Skeid var seieren den andre denne sesongen. De ti andre seriekampene har alle endte med tap. Også Grorud og Stjørdals-Blink har seks poeng.

  Football, OBOS-ligaen, Skeid - Brann
  Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste