Hopp til innhold

Johaug vil ha med Bjørgen i VM-stafetten – får blankt nei

Med Ingvild Flugstad Østberg ute hele sesongen, har Norge bare tre sikre stafettkort i VM. Marit Bjørgen (40) på vei mot storformen kunne vært en bra kandidat, mener Therese Johaug – og flere. Men Bjørgen sier nei.

viCHna3RZRU

FÅR IKKE HJELP: Therese Johaug svarer ja på spørsmålet om Norge trenger Marit Bjørgen i VM-stafetten i Oberstdorf, men slik blir det ikke.

Foto: Jil Yngland / NTB

Therese Johaug, Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm ser ut til å være selvskrevne på det norske stafettlaget under VM i Oberstdorf i mars neste år. Det har treningshøsten vist, og det har konkurransene så langt i vinter bekreftet.

Men med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på jobb for NRK og med Ingvild Flugstad Østberg ute med helseproblemer hele sesongen, er det ingen som peker seg ut til å bli fjerde kvinne på laget.

Maiken Caspersen Falla var på stafettlaget som tok gull i Lahti 2017, men har ikke vært like sterk på distanse de to siste sesongene, sliter med luftveiene og har ikke kommet i gang med sesongen.

De øvrige elitelandslagsløperne slet med å hamle opp med løpere fra rekruttlag og regionlag under den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen.

I verdenscupåpninga i Ruka ble Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng nummer 13 og 14 sammenlagt, men langt bak teten.

m3kZBglrGb0

OVERRASKENDE STERK: Det har gått raskere å komme tilbake i bra form enn Marit Bjørgen hadde trodd da hun satte i gang comebacket.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Hvem vil ikke ha Bjørgen

Samtidig satt Marit Bjørgen i Norge og fulgte med på TV. Hun satser mot Vasaloppet, og er i full trening igjen etter to års fravær. Hun er også på vei mot formen. For to uker siden fortalte hun NRK at hun har fysiske tester på samme nivå som høsten før OL i Pyeongchang i 2018, der hun vant tremila og avgjorde stafetten for Norge.

Det har også landslagsløperne fått med seg. Flere av dem har også trent med Bjørgen i høst, og fått merke at 40-åringen er i slag.

På spørsmål fra NRK om Norge trenger Bjørgen på VM-stafetten i Oberstdorf 4. mars, er det utelukkende positive svar:

– Marit Bjørgen i form, hvem er det som ikke vil ha det, sier jeg bare. Vi vet hva hun har prestert og gjort før, så ja, sier Therese Johaug.

– Marit Bjørgen er rå. Jeg synes det hadde vært skikkelig kult hvis hun kom og gikk, faktisk. Det hadde vært rått, sier Tiril Udnes Weng, som selv er blant kandidatene til å gå VM-stafetten.

– Jeg hadde en elghufs med Marit i høst, og hun var sprek. Det overrasker meg ikke, hun har nok begynte å trene ganske mye mer strukturert igjen. Hvis hun har lyst til det og begynner å gå skirenn igjen, er hun absolutt velkommen, sier Ragnhild Haga.

tvsgsFbCOPg

TRE SIKRE: Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm er sikre kort på VM-stafetten. Spørsmålet er hvem som blir fjerde kvinne på laget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ikke aktuelt

Både Haga og Johaug påpeker imidlertid at de tviler på at Bjørgen har lyst. Og det har de helt rett i.

– Jeg er ikke på det nivået lenger, og jeg har absolutt ingen planer om å være på det nivået igjen heller. Det kreves for mye, og det er en grunn til at jeg la skiene på hylla. Jeg er godt voksen. Så nå må en ny generasjon slippe til og danne et nytt lag på den stafetten.

– Hvordan hadde du stilt deg hvis du hadde tatt en medalje i NM i januar og folk hadde begynt å mase på deg om å stille i VM?

– Det hadde ikke vært aktuelt, sier Bjørgen, før hun understreker:

– Det er jo kjempeartig å høre det at de fortsatt har trua på meg.

Bjørgen kommer uansett ikke til å stille i NM, noe hun i utgangspunktet hadde tenkt. Da hun begynte å trene mot Vasaloppet, tenkte hun ikke på at hun måtte registrere seg i antidopingsystemet ADAMS igjen. Der må hun ha vært registrert i seks måneder for å få lov til å konkurrere i viktige renn.

Det norske gull-laget på VM-stafetten i Oberstdorf i 2005

ANKERKVINNEN: Det var i Oberstdorf-VM i 2005 Marit Bjørgen for første gang sikret norsk stafettgull. Det skulle bli ytterligere fire VM-gull og to OL-gull.

Foto: Erlend Aas / NTB

Oppfordringen: Tenk på framtida

Hun vil ikke være konkurranseklar under NM i midten av januar. Til VM-stafetten er hun klarert, men Bjørgen stiller altså ikke opp for å redde Norge, selv om behovet skulle være der.

I stedet ber hun landslagsledelsen satse på å bygge opp et nytt lag.

– Det er på en måte en ny generasjon på vei opp. Det må man bare forvente, det er normalt. Så er det å bygge opp et nytt lag og fordele etappene til det beste for laget. Det kommer et OL neste år igjen, og da er det bedre å få trent på det enn å komme der og være usikker, sier Bjørgen, som har avgjort fem VM-stafetter i Norges favør.

Det er signaler landslagstrener Ole Morten Iversen liker å høre. Han utelukker ikke at Marit Bjørgen per i dag er blant Norges fire beste langrennsløpere.

– Det kanskje viktigere å tenke på løpere som kan gå fort neste år og ti år framover, heller enn å få til et lag som blir litt bedre i år, sier Iversen til NRK.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal