Bjøntegaard preget av Bjørndalen-vrakingen: – Følelser for meg også

ANTERSELVA (NRK): Erlend Bjøntegaard innrømmer at den siste uka har vært krevende etter at han dyttet selveste Ole Einar Bjørndalen ut av OL-troppen.

Erlend Bjøntegaard

OL-DEBUT: Først danket han ut Ole Einar Bjørndalen i kampen om en plass i OL-troppen, og så kapret like så godt Erlend Bjøntegaard den siste plassen på sprinten i 12. time.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er følelser for meg også. Det går opp og ned og jeg får jo mine tanker når mange mener og føler ting rundt det, sier Erlend Bjøntegaard til NRK.

Søndag kveld fikk han karrierens beste beskjed: Du får gå to renn i OL (sprint og jaktstart).

Men det 27-åringen snakker om da han møter NRK mandag formiddag er hvordan veien frem til det endelige OL-uttaket har vært. Den siste uka har nemlig vært preget av debatten om det var riktig å vrake Ole Einar Bjørndalen eller ikke - og i stedet ta ut nettopp Bjøntegaard.

Mange mente Bjørndalen burde fått plassen.

– Det er mange folk der ute som har et veldig sterkt forhold til Ole Einar og de vil jo basere alt på følelser. Men i toppidretten handler det nettopp om å sette de tingene til side og se på resultater og prestasjoner og det nåværende nivået.

– Det er det jeg har fokusert på, sier han.

Bjøntegaard har tre topp ti-plasseringer (blant annet en tredjeplass) denne sesongen, mens Bjørndalen ikke har vært bedre enn nummer 18.

Hadde gitt opp

For mens debatten rundt vrakingen av tidenes mestvinnende vinterolympier raste i hjemlandet, måtte Bjøntegaard forberede seg til det han så på som sin aller siste sjanse til å overbevise trenerne om å faktisk få gå renn i Pyeongchang.

Ole Einar Bjørndalen

VRAKET: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han var nemlig ikke garantert å få gå noe som helst i OL selv om han ble tatt ut i troppen. Norge har nemlig bare fire plasser på hver OL-distanse og av de seks i troppen var han - før forrige uke - den som lå dårligst an til å få gå noe som helst.

Da Erlend Bjøntegaard reiste til Anterselva var han rett og slett bare OL-reserve.

På torsdagens sprint endte han så helt nede på 36. plass med tre bom.

– Da tenkte jeg at «nå er det kjørt». Det var fryktelig kjipt å misbruke en så bra mulighet. Etter det skjøv jeg OL veldig vekk fra meg.

– Men det var kanskje utslagsgivende å få det litt på avstand, sier han.

For på søndagens fellesstart slo han knallhardt tilbake og tok sin første pallplass i karrieren. Tredjeplassen sendte han rett inn på sprint- og jaktstartlaget i OL.

– Jeg har fått beskjed om at den prestasjonen gjorde utslaget. Nå har jeg bevist at jeg kan stå på pallen og det er noe som er så godt at de vil ha meg med på sprinten og jaktstarten i OL, sier Bjøntegaard om beskjeden fra trenerne.

Treneren: Erlend kan ta OL-medalje

Svendsen og Bø-brødrene var selvskrevne med pallplasser tidligere denne sesongen. Den siste plassen sto mellom Henrik L'Abée-Lund, Lars Helge Birkeland og Erlend Bjøntegaard.

– Erlend har vist formstigning og fikk en pallplass på det siste rennet før OL. En pallplass teller mye, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

– Er det håp om ta OL-medalje for Erlend Bjøntegaard?

– Ja, når du er god nok til å være på pallen, hvorfor ikke være det i OL?, svarer landslagstreneren retorisk.

Men dét mente ikke landslagsledelsen da sesongen startet i desember.

Før sesongen ble 27-åringen fra Kongsberg ansett som den svakeste av landslagsløperne og derfor vraket til verdenscupåpningen i Østersund - selv om han vant den nasjonale åpningen på Sjusjøen.

Vrakingen skapte sterke reaksjoner i sosiale medier.

Men nå har han altså slått knallhardt tilbake og er klar for sitt aller første OL-løp.

Siste nytt

 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Hoelgaard imponerte i VM

  Markus Hoelgaard kom seg med i bruddet som skulle vise seg å gjøre opp om VM-medaljene på fellestarten. Franske Julian Alaphilippe skaffet seg en luke med under 20 kilometer igjen, og syklet alene over mål til sitt andre strake VM-gull. Dylan van Baarle fra Nederland tok sølvet, foran danske Michael Valgren.

  Hoelgaard kom i mål til en sterk 12.-plass.

  – Jeg kjører et veldig bra løp og er stolt av måten jeg kjører på, men jeg er skuffet over at jeg ikke henger på når de går før siste runden, så jeg føler det er en mulighet som glipper der, sier han til NRK.

  Norges største håp, Alexander Kristoff, kom inn med hovedfeltet, over seks minutter bak vinneren.

 • Tok seier nummer 100 i regndrama

  Lewis Hamilton nådde en enorm milepæl i formel 1-sirkuset søndag. Da tok Mercedes-føreren sin seier nummer 100.

  – Herlig innsats, jeg er så takknemlig for de hundre, sa Hamilton på lagets radio like etter at han kjørte over målstreken etter et kjempedrama i Sotsji.

  For det som så ut til å bli en helt ordinær kamp om seieren mellom Hamilton og McLarens Lando Norris, ble i stedet noe helt annet.

  Med få runder igjen begynte det nemlig å regne. Forholdene ble nær umulige med dekkene førerne brukte.

  Etter hvert tok Hamilton turen til pit stop for å bytte dekk. Selv om briten tapte stort i begynnelsen, ble regnværet bare verre på få minutter.

  Det kan Norris skrive under på. Han beholdt dekkene lengre. Det førte til at han knapt klarte å holde bilen på banen og fullstendig krise.

  Hamilton tok enkelt igjen hele forspranget og kunne kjøre i mål til seier.

  For Norris var det allerede for sent da han valgte å kjøre inn til pit stopp for dekkskifte. Han endte til slutt på syvendeplass.

  Det var også andre som jublet for forholdene. Max Verstappen startet sist i feltet under søndagens løp. God kjøring og en tidlig avgjørelse om å bytte dekk tidsnok førte ham til slutt helt opp på andreplass.

  – Da jeg våknet i dag morges forventet jeg ikke dette resultatet, sier en glisende Verstappen i et intervju vist på Viaplay.

  Hamilton overtok ledelsen i formel 1-verdensmesterskapet. Han står med 246,5 poeng med Verstappen bare to poeng bak.

  ObBeMAWtwnA
  Foto: YURI KOCHETKOV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal