Bjøntegaard preget av Bjørndalen-vrakingen: – Følelser for meg også

ANTERSELVA (NRK): Erlend Bjøntegaard innrømmer at den siste uka har vært krevende etter at han dyttet selveste Ole Einar Bjørndalen ut av OL-troppen.

Erlend Bjøntegaard

OL-DEBUT: Først danket han ut Ole Einar Bjørndalen i kampen om en plass i OL-troppen, og så kapret like så godt Erlend Bjøntegaard den siste plassen på sprinten i 12. time.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er følelser for meg også. Det går opp og ned og jeg får jo mine tanker når mange mener og føler ting rundt det, sier Erlend Bjøntegaard til NRK.

Søndag kveld fikk han karrierens beste beskjed: Du får gå to renn i OL (sprint og jaktstart).

Men det 27-åringen snakker om da han møter NRK mandag formiddag er hvordan veien frem til det endelige OL-uttaket har vært. Den siste uka har nemlig vært preget av debatten om det var riktig å vrake Ole Einar Bjørndalen eller ikke - og i stedet ta ut nettopp Bjøntegaard.

Mange mente Bjørndalen burde fått plassen.

– Det er mange folk der ute som har et veldig sterkt forhold til Ole Einar og de vil jo basere alt på følelser. Men i toppidretten handler det nettopp om å sette de tingene til side og se på resultater og prestasjoner og det nåværende nivået.

– Det er det jeg har fokusert på, sier han.

Bjøntegaard har tre topp ti-plasseringer (blant annet en tredjeplass) denne sesongen, mens Bjørndalen ikke har vært bedre enn nummer 18.

Hadde gitt opp

For mens debatten rundt vrakingen av tidenes mestvinnende vinterolympier raste i hjemlandet, måtte Bjøntegaard forberede seg til det han så på som sin aller siste sjanse til å overbevise trenerne om å faktisk få gå renn i Pyeongchang.

Ole Einar Bjørndalen

VRAKET: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han var nemlig ikke garantert å få gå noe som helst i OL selv om han ble tatt ut i troppen. Norge har nemlig bare fire plasser på hver OL-distanse og av de seks i troppen var han - før forrige uke - den som lå dårligst an til å få gå noe som helst.

Da Erlend Bjøntegaard reiste til Anterselva var han rett og slett bare OL-reserve.

På torsdagens sprint endte han så helt nede på 36. plass med tre bom.

– Da tenkte jeg at «nå er det kjørt». Det var fryktelig kjipt å misbruke en så bra mulighet. Etter det skjøv jeg OL veldig vekk fra meg.

– Men det var kanskje utslagsgivende å få det litt på avstand, sier han.

For på søndagens fellesstart slo han knallhardt tilbake og tok sin første pallplass i karrieren. Tredjeplassen sendte han rett inn på sprint- og jaktstartlaget i OL.

– Jeg har fått beskjed om at den prestasjonen gjorde utslaget. Nå har jeg bevist at jeg kan stå på pallen og det er noe som er så godt at de vil ha meg med på sprinten og jaktstarten i OL, sier Bjøntegaard om beskjeden fra trenerne.

Treneren: Erlend kan ta OL-medalje

Svendsen og Bø-brødrene var selvskrevne med pallplasser tidligere denne sesongen. Den siste plassen sto mellom Henrik L'Abée-Lund, Lars Helge Birkeland og Erlend Bjøntegaard.

– Erlend har vist formstigning og fikk en pallplass på det siste rennet før OL. En pallplass teller mye, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

– Er det håp om ta OL-medalje for Erlend Bjøntegaard?

– Ja, når du er god nok til å være på pallen, hvorfor ikke være det i OL?, svarer landslagstreneren retorisk.

Men dét mente ikke landslagsledelsen da sesongen startet i desember.

Før sesongen ble 27-åringen fra Kongsberg ansett som den svakeste av landslagsløperne og derfor vraket til verdenscupåpningen i Østersund - selv om han vant den nasjonale åpningen på Sjusjøen.

Vrakingen skapte sterke reaksjoner i sosiale medier.

Men nå har han altså slått knallhardt tilbake og er klar for sitt aller første OL-løp.

Siste nytt

 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP
 • Glesnes tap i MLS-semifinale

  Jakob Glesnes og hans Philadelphia Union tapte 1–2 for Portland Timbers i semifinalen av MLS' comeback-turnering. Dermed blir det ingen nordmenn i finalen av turneringa i Orlando.

  Portland Timbers tok ei tidleg leiing etter scoring av Jeremy Ebobisse. Philadelphia hadde sjansen til å utlikne då dei fekk straffespark på overtid i første omgang, men Sergio Santos blåste straffa over mål.

  I andre omgang dobla Dario Zuparic Portland si leiing etter eit hjørnespark, før Andrew Wooten reduserte fem minutt før slutt. Men utan fleire mål er det Portland Timbers som er klare for finalen, der dei skal møte vinnaren av oppgjeret mellom Orlando City og Minnesota United.

  Jakob Glesnes (t.h.) i duell med Zdeněk Ondrášek.
  Foto: Jerome Miron / Reuters
 • Aké er klar for Manchester City

  Nathan Aké blir Bournemouths dyraste sal nokosinne, etter at Manchester City skal ha bladd opp med rundt 475 millionar kroner for den tidlegare Chelsea-spelaren.

  – City har vore det beste laget i England det siste tiåret, og det er ein draum å kome hit. Det er eit topplag fullt av spelarar i verdsklasse, seier Aké.

  Nederlendaren var ein del av Bournemouth-laget som rykka ned frå Premier League førre sesong, men blir ikkje med ned til meisterskapsserien.

  Nathan Aké
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal