Hopp til innhold

Besseberg vil ikke utestenge russere bare fordi de deltok i Sotsji

De olympiske vinteridrettsforbundene ber IOC svare på hvorfor russiske utøvere som ikke har avlagt positive prøver utestenges fra OL i Pyeongchang.

Anders Besseberg

KRITISK: Anders Besseberg etterlyser mer informasjon fra IOC rundt utestengelsen av flere av de russiske utøverne.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er et for spinkelt grunnlag å utelukke utøvere bare fordi de har deltatt i Sotsji-OL. Det vil jeg sette et stort spørsmålstegn ved, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, til NRK.

Ifølge IBU-presidenten sto samtlige olympiske vinteridrettsforbund bak et brev til Den internasjonale komité onsdag der de ber om en oversikt over hvilke russiske utøvere som blir invitert til OL i Pyeongchang og ikke.

– Vi ba også om informasjon om grunnlaget for å ikke invitere dem, for ifølge media er det en del sterke navn der både i skiskyting, langrenn og skøyter som ikke blir invitert, sier Besseberg.

Sjipulin er sjokkert

Han sikter til at det i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen tirsdag ble kjent at verken Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin eller Denis Juskov er på IOCs liste over russere som får delta i Korea om to uker. De er alle blant de største stjernene i henholdsvis langrenn, skiskyting og skøyter.

Sjipulin har selv gått ut på Instagram og sagt at han ble sjokkert over å høre nyheten, og er klar på at han ikke har tatt noe doping. Frem til den endelige navnelista kommer lørdag 27. januar, har han bestemt seg for å gå langløpet Marcialonga og håpe på det beste.

Anton Shipulin

UTESTENGT: Anton Sjipulin er en av russerne som ikke får konkurrere i OL under nøytralt flagg.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

– Hva tenker du om at russiske utøvere eventuelt blir utestengt på bakgrunn av at de deltok i Sotsji?

– Det er vel, etter min rettsoppfatning, en tvilsom måte å utelukke de på. Hvis man ikke sitter på bevis på at de har vært involvert i noen ting. For er det noe vi tilstreber er det å unngå å straffe rene utøvere. Vi har jo et klart ansvar for å beskytte de rene utøverne.

Har testet han enormt mye

Den største russiske skiskytterstjernen, Anton Sjipulin, deltok i Sotsji og tok blant annet stafettgull. Bessberg sier følgende om et eventuelt OL uten ham:

– Hvis man ikke har noen klare bevis på at han har vært involvert i noe, er det trist. Det er jo en løper som har vært testet enormt mye av oss (IBU), og vi har i hvert fall ikke noe positivt (prøver) på den løperen.

I motsetning til før OL i Rio de Janeiro involveres ikke særforbundene i avgjørelsen om hvilke utøvere som får OL-plass eller ikke. Det er det kun IOC som gjør.

– Jeg vet rett og slett ingenting om situasjonen, sier han.

Brevet fra de olympiske vinteridrettsforbundene er signert presidenten for Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian-Franco Kasper, som også er president for vinterforbundenes organisasjon.

Sportsnyheter

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

Siste nytt

 • Klæbo står over dagens renn

  Storfavoritt Johannes Høsflot Klæbo blir ikke å se på startstreken til dagens 20-kilometer. Det opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding.

  – Johannes Høsflot Klæbo har ikke blitt kvitt murringen etter gårdagens skirenn. Han ønsker ikke å ta noen sjanser og velger derfor å stå over dagens fellesstart, heter det i meldingen.

  Simen Hegstad Krüger erstatter Klæbo på Lillehammer.

  Klæbo sto også over fredagens renn av samme årsak.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Zuccarello-assist hjalp Wild til straffeseier

  Mats Zuccarello slo pasningen som førte til målet som ga Minnesota Wild forlengning i 5-4-seieren over Anaheim Ducks i NHL. Avgjørelsen falt på straffeslag.

  I alt står nordmannen med 23 målpoeng på like mange kamper, melder NTB.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
 • Hovland briljerer – i soleklar ledelse

  Viktor Hovland imponerte stort på tredje dag av Hero World Challenge i Bahamas.

  Hovland ledet turneringen før lørdagens spill og fulgte opp på mesterlig vis med flere elleville runder og hele ti birdier.

  – Jeg har aldri sett ham bedre. I dag har alt gått, sa Discovery-kommentator Henrik Bjørnstad.

  – Det er så rått det han viser nå. Det er nesten så jeg drømmer, fortsatte Discovery-kommentator Per Haugsrud.

  Med ti birdier og to bogey gikk Hovland en runde på åtte slag under par. Nordmannen ligger 13 slag under par, etterfulgt av amerikanske Scottie Scheffler med tre slag bak.

  Hovland går med det inn i turneringens siste dag med en komfortabel ledelse og kan gjenta fjorårets seier i turneringen.

  Hero World Challenge arrangeres av golflegenden Tiger Woods, med 20 deltakere.

  Hovland
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste