Hopp til innhold

Besseberg vil ikke utestenge russere bare fordi de deltok i Sotsji

De olympiske vinteridrettsforbundene ber IOC svare på hvorfor russiske utøvere som ikke har avlagt positive prøver utestenges fra OL i Pyeongchang.

Anders Besseberg

KRITISK: Anders Besseberg etterlyser mer informasjon fra IOC rundt utestengelsen av flere av de russiske utøverne.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er et for spinkelt grunnlag å utelukke utøvere bare fordi de har deltatt i Sotsji-OL. Det vil jeg sette et stort spørsmålstegn ved, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, til NRK.

Ifølge IBU-presidenten sto samtlige olympiske vinteridrettsforbund bak et brev til Den internasjonale komité onsdag der de ber om en oversikt over hvilke russiske utøvere som blir invitert til OL i Pyeongchang og ikke.

– Vi ba også om informasjon om grunnlaget for å ikke invitere dem, for ifølge media er det en del sterke navn der både i skiskyting, langrenn og skøyter som ikke blir invitert, sier Besseberg.

Sjipulin er sjokkert

Han sikter til at det i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen tirsdag ble kjent at verken Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin eller Denis Juskov er på IOCs liste over russere som får delta i Korea om to uker. De er alle blant de største stjernene i henholdsvis langrenn, skiskyting og skøyter.

Sjipulin har selv gått ut på Instagram og sagt at han ble sjokkert over å høre nyheten, og er klar på at han ikke har tatt noe doping. Frem til den endelige navnelista kommer lørdag 27. januar, har han bestemt seg for å gå langløpet Marcialonga og håpe på det beste.

Anton Shipulin

UTESTENGT: Anton Sjipulin er en av russerne som ikke får konkurrere i OL under nøytralt flagg.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

– Hva tenker du om at russiske utøvere eventuelt blir utestengt på bakgrunn av at de deltok i Sotsji?

– Det er vel, etter min rettsoppfatning, en tvilsom måte å utelukke de på. Hvis man ikke sitter på bevis på at de har vært involvert i noen ting. For er det noe vi tilstreber er det å unngå å straffe rene utøvere. Vi har jo et klart ansvar for å beskytte de rene utøverne.

Har testet han enormt mye

Den største russiske skiskytterstjernen, Anton Sjipulin, deltok i Sotsji og tok blant annet stafettgull. Bessberg sier følgende om et eventuelt OL uten ham:

– Hvis man ikke har noen klare bevis på at han har vært involvert i noe, er det trist. Det er jo en løper som har vært testet enormt mye av oss (IBU), og vi har i hvert fall ikke noe positivt (prøver) på den løperen.

I motsetning til før OL i Rio de Janeiro involveres ikke særforbundene i avgjørelsen om hvilke utøvere som får OL-plass eller ikke. Det er det kun IOC som gjør.

– Jeg vet rett og slett ingenting om situasjonen, sier han.

Brevet fra de olympiske vinteridrettsforbundene er signert presidenten for Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian-Franco Kasper, som også er president for vinterforbundenes organisasjon.

Siste nytt

 • PSV berget hjemmerekken mot Ryersons Dortmund

  PSV Eindhoven kan fortsatte skryte av å være ubeseiret i egen storstue. Et straffemål reddet 1-1 mot Borussia Dortmund i mesterligaens åttedelsfinale.

  Dermed virker det ganske åpent om hvem som tar seg videre, men bookmakerne vil nok peke på Dortmund før returmøtet i Tyskland 13. mars.

  Tirsdagens utligning kom på Luuk de Jongs straffespark tidlig etter hvilen. Dommeren pekte resolutt mot krittmerket da Mats Hummels tilsynelatende felte Malik Tillman.

  Stopperveteranen reagerte voldsomt og bedyret sin uskyld, men avgjørelsen ble ikke omgjort i VAR-rommet.

  Julian Ryerson spilte solid på backplassen for Borussia Dortmund. Han gikk ofte på gode løp og hadde tilnærmet full kontroll på Hirving Lozano.

  (NTB)

  x-zHiykLJak
  Foto: AP
 • Arnautovic og Inter tok første stikk mot Atletico Madrid

  Innbytter Marko Arnautovic misbrukte et par kjempesjanser for Inter, men lyktes i tredje forsøk og ordnet 1-0-seier over Atlético Madrid i mesterligaen.

  Østerrikeren erstattet Marcus Thuram ved pause i en til da sjansefattig forestilling. Det var han som kom til muligheter i den andre omgangen, men de to første utnyttet han dårlig.

  I det 49. minutt slo Federico Dimarco et innlegg bak forsvaret. Ved lengste stolpe nådde ballen Arnautovic. Han kastet seg fram og beinet ballen langt over.

  Et snaut kvarter senere fikk han en enda større sjanse, etter fint veggspill med lagkaptein Lautaro Martínez. Han fikk avslutte fra kort hold, men igjen føk ballen over tverrliggeren.

  I det 79. minutt var det hans tur. Etter et balltap av Reinildo kontret Inter raskt, og Martínez ble spilt gjennom. Jan Oblak reddet alene med argentineren, men ga retur ut til siden.

  Der dukket Arnautovic opp og scoret fra spiss vinkel. Samuel Lino prøvde å redde på streken, men lyktes ikke.

  GYXUVBlAbME
  Foto: AP
 • Ratcliffes oppkjøp i Manchester United i boks

  Jim Ratcliffe har fullført overtakelsen av 27,7 prosent av aksjene i Manchester United.

  Det bekreftet klubben tirsdag kveld. Oppkjøpet ble klart etter at både Premier League og Englands fotballforbund (FA) har gitt avtalen grønt lys.

  Den britiske milliardæren ble enig med den amerikanske Glazer-familien på tampen av 2023, men først nå er han formelt inne på eiersiden.

  (NTB)

  A85KLampqBo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal