Besseberg vil ikke utestenge russere bare fordi de deltok i Sotsji

De olympiske vinteridrettsforbundene ber IOC svare på hvorfor russiske utøvere som ikke har avlagt positive prøver utestenges fra OL i Pyeongchang.

Anders Besseberg

KRITISK: Anders Besseberg etterlyser mer informasjon fra IOC rundt utestengelsen av flere av de russiske utøverne.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er et for spinkelt grunnlag å utelukke utøvere bare fordi de har deltatt i Sotsji-OL. Det vil jeg sette et stort spørsmålstegn ved, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, til NRK.

Ifølge IBU-presidenten sto samtlige olympiske vinteridrettsforbund bak et brev til Den internasjonale komité onsdag der de ber om en oversikt over hvilke russiske utøvere som blir invitert til OL i Pyeongchang og ikke.

– Vi ba også om informasjon om grunnlaget for å ikke invitere dem, for ifølge media er det en del sterke navn der både i skiskyting, langrenn og skøyter som ikke blir invitert, sier Besseberg.

Sjipulin er sjokkert

Han sikter til at det i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen tirsdag ble kjent at verken Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin eller Denis Juskov er på IOCs liste over russere som får delta i Korea om to uker. De er alle blant de største stjernene i henholdsvis langrenn, skiskyting og skøyter.

Sjipulin har selv gått ut på Instagram og sagt at han ble sjokkert over å høre nyheten, og er klar på at han ikke har tatt noe doping. Frem til den endelige navnelista kommer lørdag 27. januar, har han bestemt seg for å gå langløpet Marcialonga og håpe på det beste.

Anton Shipulin

UTESTENGT: Anton Sjipulin er en av russerne som ikke får konkurrere i OL under nøytralt flagg.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

– Hva tenker du om at russiske utøvere eventuelt blir utestengt på bakgrunn av at de deltok i Sotsji?

– Det er vel, etter min rettsoppfatning, en tvilsom måte å utelukke de på. Hvis man ikke sitter på bevis på at de har vært involvert i noen ting. For er det noe vi tilstreber er det å unngå å straffe rene utøvere. Vi har jo et klart ansvar for å beskytte de rene utøverne.

Har testet han enormt mye

Den største russiske skiskytterstjernen, Anton Sjipulin, deltok i Sotsji og tok blant annet stafettgull. Bessberg sier følgende om et eventuelt OL uten ham:

– Hvis man ikke har noen klare bevis på at han har vært involvert i noe, er det trist. Det er jo en løper som har vært testet enormt mye av oss (IBU), og vi har i hvert fall ikke noe positivt (prøver) på den løperen.

I motsetning til før OL i Rio de Janeiro involveres ikke særforbundene i avgjørelsen om hvilke utøvere som får OL-plass eller ikke. Det er det kun IOC som gjør.

– Jeg vet rett og slett ingenting om situasjonen, sier han.

Brevet fra de olympiske vinteridrettsforbundene er signert presidenten for Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian-Franco Kasper, som også er president for vinterforbundenes organisasjon.

Siste nytt

 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP
 • Villa-stjerne med korona-tabbe

  Først ba han alle om å holde seg hjemme. Deretter dro Aston Villa-kapteinen Jack Grealish på kompisbesøk og krasjet med bilen på tur hjem igjen.

  – Jeg vil ikke at noen skal gjøre den samme tabben som jeg gjorde, er 24-åringen sitert på i blant annet BBC.

  Lørdag publiserte han en video der han blant oppfordret folk til å holde seg hjemme for å hjelpe til med å redde liv.

  Selv skal han angivelig ha dratt på fest til en kamerat. På vei hjem krasjet han sin Range Rover inn i to parkerte biler. Han fikk flerret opp det denne forhjulet på sin egen bil, og den var ikke lenger kjørbar.

  Premier League - Leicester City v Aston Villa
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Friidretts-VM utsett

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opplyser at dei ser etter VM-datoar i 2022 ettersom sommar-OL vart utsett i eit år. VM i Eugene i Oregon skulle etter planen avviklast i august neste år, men det kolliderer med dei nye datoane for OL. Forbundet skriv i ei pressemelding at dei støttar dei nye OL-datoane som vart kunngjort måndag. Samtidig opplyser dei at dei jobbar med nye datoar for friidretts-VM i 2022. Det skjer i samarbeid med VM-arrangøren og andre meisterskapsarrangørar.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal