Besseberg vil ikke utestenge russere bare fordi de deltok i Sotsji

De olympiske vinteridrettsforbundene ber IOC svare på hvorfor russiske utøvere som ikke har avlagt positive prøver utestenges fra OL i Pyeongchang.

Anders Besseberg

KRITISK: Anders Besseberg etterlyser mer informasjon fra IOC rundt utestengelsen av flere av de russiske utøverne.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er et for spinkelt grunnlag å utelukke utøvere bare fordi de har deltatt i Sotsji-OL. Det vil jeg sette et stort spørsmålstegn ved, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, til NRK.

Ifølge IBU-presidenten sto samtlige olympiske vinteridrettsforbund bak et brev til Den internasjonale komité onsdag der de ber om en oversikt over hvilke russiske utøvere som blir invitert til OL i Pyeongchang og ikke.

– Vi ba også om informasjon om grunnlaget for å ikke invitere dem, for ifølge media er det en del sterke navn der både i skiskyting, langrenn og skøyter som ikke blir invitert, sier Besseberg.

Sjipulin er sjokkert

Han sikter til at det i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen tirsdag ble kjent at verken Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin eller Denis Juskov er på IOCs liste over russere som får delta i Korea om to uker. De er alle blant de største stjernene i henholdsvis langrenn, skiskyting og skøyter.

Sjipulin har selv gått ut på Instagram og sagt at han ble sjokkert over å høre nyheten, og er klar på at han ikke har tatt noe doping. Frem til den endelige navnelista kommer lørdag 27. januar, har han bestemt seg for å gå langløpet Marcialonga og håpe på det beste.

Anton Shipulin

UTESTENGT: Anton Sjipulin er en av russerne som ikke får konkurrere i OL under nøytralt flagg.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

– Hva tenker du om at russiske utøvere eventuelt blir utestengt på bakgrunn av at de deltok i Sotsji?

– Det er vel, etter min rettsoppfatning, en tvilsom måte å utelukke de på. Hvis man ikke sitter på bevis på at de har vært involvert i noen ting. For er det noe vi tilstreber er det å unngå å straffe rene utøvere. Vi har jo et klart ansvar for å beskytte de rene utøverne.

Har testet han enormt mye

Den største russiske skiskytterstjernen, Anton Sjipulin, deltok i Sotsji og tok blant annet stafettgull. Bessberg sier følgende om et eventuelt OL uten ham:

– Hvis man ikke har noen klare bevis på at han har vært involvert i noe, er det trist. Det er jo en løper som har vært testet enormt mye av oss (IBU), og vi har i hvert fall ikke noe positivt (prøver) på den løperen.

I motsetning til før OL i Rio de Janeiro involveres ikke særforbundene i avgjørelsen om hvilke utøvere som får OL-plass eller ikke. Det er det kun IOC som gjør.

– Jeg vet rett og slett ingenting om situasjonen, sier han.

Brevet fra de olympiske vinteridrettsforbundene er signert presidenten for Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian-Franco Kasper, som også er president for vinterforbundenes organisasjon.

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • Krev at NSF ryddar opp

  Oslo skikrets ber Norges Skiforbund ta grep etter konflikten som har oppstått med sportssjefen i hopp Clas Brede Braathen.

  I eit brev til forbundet krev dei eit meir synleg skistyre både internt og i det offentlege rom. Samtidig ber dei om at det blir tatt aktive grep knytt til dei interne forhold som står fram kritikkverdige.

  Skikretsen vil ikkje ta stilling til sjølve konflikten, men meiner at saka har skada heile organisasjonen og idretten.

  Ingvild Bretten-Berg / Clas Brede Bråthen
  Foto: NTB Scanpix
 • Åpen om Haaland-interesse

  Chelsea-trener Thomas Tuchel snakker åpent om interessen for Erling Braut Haaland (21) i et intervju med tyske Sport Bild.

  – Vi snakket om Erling et par ganger, også i løpet av overgangsvinduet, sier Tuchel.

  Dortmund var gjennom sommeren krystallklar på at Haaland ikke kom til å forlate klubben ennå. Kontrakten hans strekker seg til sommeren 2024.

  – Det fremstod totalt urealistisk og overhodet ikke gjennomførbart, forklarer Tuchel, som ledet Chelsea til mesterligatriumf sist sesong.

  Dortmund-topp Hans-Joachim Watzke har uttalt at det heller ikke er avgjort om han forlater klubben kommende sommer. Men da kan det bli vanskeligere å beholde ham.

  Flere internasjonale medier hevder at han har en utkjøpsklausul som gjør at han er tilgjengelig for rundt 750 millioner kroner.

  – Vi diskuterer det naturligvis regelmessig siden han er en fantastisk spiller og den mest fremtredende skikkelsen i Dormund, som er en stor rival i mesterligaen, sier Tuchel.

  Premier League - Brentford v Chelsea
  Foto: Toby Melville / Reuters
 • To mål – to målgjevande

  Mats Zuccarello storspela og sette sitt store preg på Minnesotas siger på 6-5 over Winnipeg i ein svært hendelsesrik kamp i natt, og scora sine første mål for sesongen.

  Nordmannen har dermed scora i 12 NHL-sesongar på rad, sidan han kom til New York Rangers i 2010.

  Zuccarello utlikna til både 1-1 og 3-3 for heimelaget, og hadde assist på måla som gav 2-2 og 5-5.

  Laget hans låg under 3-5 mot slutten av kampen. Men dei kjempa seg opp til 5-5, med utlikning 59 sekund før ordinær tid var ute.

  Like før hadde videodømminga annullert det som kunne ha vore Winnipegs 6-4-mål.

  Joel Eriksson Ek scora tre av måla, inkludert sigersmålet 3.30 inne i overtida.

  Minnesota har dermed vunne sine tre første kampar denne sesongen.

  Mats Zuccarello
  Foto: Harrison Barden / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal