Hopp til innhold

Ustjugov går trolig glipp av OL – ikke med på IOCs liste over rene russere

Russisk idrett er i harnisk etter at også langrennsløperen Sergej Ustjugov og skiskytteren Anton Sjipulin ser ut til å bli utestengt fra OL i Sør-Korea.

Tour de Ski - 15 km klassisk, menn, fellesstart.

KONKURRENT: Sergej Ustjugov har vært en av de argeste konkurrentene til Martin Johnsrud Sundby. Nå er det ikke sikkert at russeren får konkurrere i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tirsdag kom det fram i en uttalelse fra den russiske OL-komiteen at Ustjugov og Sjipulin ikke står på listen over utøvere som IOC anser som rene utøvere og som kan inviteres som nøytrale utøvere til OL.

Det får visepresident i den russiske olympiske komité til å reagere.

– Disse utøverne har aldri vært involvert i noen dopingsaker og alle prøvene de har gitt i løpet av deres karrierer vitner om at de er rene utøvere. Likevel mangler navnene deres på listen over potensielle utøvere i vinterlekene, sier Stanislav Pozdnyakov til Ap.

Russlands president Vladimir Putin har også reagert på saken.

– Deprimerende nyheter, het det i en uttalelse fra president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Ikke fylt kriteriene

Sergej Ustjugov og Anton Sjipulin var ikke nevnt i McLaren-rapporten som er bakgrunnen for utestengelsen av Russland fra OL. Men likevel står altså OL i fare for dem nå.

– Et av kriteriene for å kunne delta under nøytralt flagg i OL var at de ikke skulle være omtalt i McLaren-rapporten. Men det måtte også sørges for at de utøverne man inviterte ikke var å anse som en del av systemet som var utgangspunktet for McLaren-rapporten, sier medlem i IOC Kristin Kloster Aasen til NRK.

Mener IOC at Ustjugov og Sjipulin har vært en del av dopingprogrammet?

– Det kan ikke jeg svare på, det må dere høre med dopingpanelet til IOC om. Men at de ikke står på listen betyr jo at de ikke har fylt kriteriene som trengs for å invitere dem, sier Aasen.

Anton Shipulin

SJIPULIN: Ikke på lista over godkjente utøvere til OL.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

Verdensrekordholdere også i fare

Verdensrekordholder på 500-meter Pavel Kulizjnikov og verdensrekordholder på 1500-meter Denis Juskov står også i fare for å miste OL. President i det russiske skøyteforbundet Alexei Kravtsov har sagt til nyhetsbyråte RIA Novost at de begge ikke er inkludert på lista over utøvere som IOC har invitert til OL.

Kulizjnikov har tidligere vært utestengt for bruk av det ulovlige stoffet meldonium, og han ble også utestengt etter gull på 1000 meter i junior-VM i 2012. Da for kroppsbyggerdopet metylheksanamin. Juskov har også vært utestengt for doping, da han testet positivt for bruk av marihuana i 2008.

Pavel Kulizjnikov

OL I FARE: Verdensrekordholder på 500-meter Pavel Kulizjnikov er heller ikke på lista til IOC over OL-inviterte utøvere.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Strenge krav

Kravene som IOC stiller til de utøverne som får delta i OL under nøytralt flagg er strenge.

  • De må ha kvalifisert seg i henhold til kvalifikasjonsstandardene for deres respektive sport.
  • De må ikke være diskvalifisert eller erklært uberettiget for brudd på anti-dopingreglene.
  • De må ha gjennomgått alle tester anbefalt av «Pre-Games Testing Task Force».
  • De må ha gjennomgått andre testkrav spesifisert av panelet for å sikre likeverdige vilkår.

Hvilke av disse kravene Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin, Pavel Kulizjnikov og Denis Juskov ikke oppfyller, er enda ikke sikkert. Det som er sikkert er at de to stjernene foreløpig ikke er på listen over utøvere som er invitert til å delta i vinterlekene i Sør-Korea.

Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal