Hopp til innhold

Besseberg tror ikke på nye Sotsji-avsløringer

IBU-president Anders Besseberg blir svært overrasket dersom granskingen til hans egen antidopingsjef fører til nye dopingavsløringer fra Sotsji-OL.

Anders Besseberg

TAR IKKE EGNE OL-DOPINGPRØVER: IBU-president Anders Besseberg tror ikke skiskyting sitter på noe som kan avsløre utøvere fra Sotsji-OL. Han sier IBU ikke tar egne dopingprøver under OL, men blodprøver som kan hjelpe Wada og IOC.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er hans antidopingsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Jim Carrabre, som starter gransking av antidopingarbeidet som skjedde i forbindelse med Sotsji-OL.

Peker på Wada-observatører

Med bakgrunn i hva som kom frem i den knusende Wada-rapporten om russisk idrett, frykter Carrabre at det var utøvere som slapp unna på grunn av svikt i testingen.

OS SOTJI 2014 BIATHLON WEB_SPORT

GRANSKER LEKENE: Antidopingsjefen i IBU skal granske hva som skjedde i Sotsji. Dette bildet er fra lekene i Sotsji, men har ikke videre sammenheng med denne saken utover det.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Besseberg sier Carrabres egen etterforskning ikke har vært diskutert i styret. Og han har ikke stor tro på at det skal komme nye avsløringer, basert på mistanken om at antidopingarbeidet under vinter-OL ikke foregikk som det skulle.

– Jeg må si at jeg blir veldig overrasket dersom man på laboratoriet har klart å jukse, selv om man har hatt observatører på høyt nivå tilstede fra Wada. Det er anonyme prøver og da er jeg overrasket dersom de har hatt et så finurlig system, sier Besseberg til NRK.

Tar ikke egne dopingprøver

Han påpeker at IBUs egne blodprøver i Sotsji tas for å bistå Wada og IOC i arbeidet med dopingprøver. IBU tar selv bare blodprøver som kan føre til målrettet testing fra IOC og Wada basert på mistenkelige blodprøver.

– Jeg føler vel ikke vi sitter på noe som kan avsløre noe. Vi har ikke tatt en eneste dopingkontroll i OL, vi tar blodprøver, sier Besseberg som syns det vil være merkelig dersom det har kommet falske resultater fra dopingprøvene i et OL.

Lederen for arbeidet med Wada-rapporten, tidligere Wada-direktør Dick Pound, har påpekt sin mistanke overfor dopinglaboratoriet i Sotsji. Bakgrunnen er at det i Wada-rapporten ble avslørt at Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hadde folk som overvåket dopinglaboratoriet under vinterlekene.

Carrabre er «svært bekymret» for det som skjedde i Sotsji selv om Wada-observatører på dopinglaboratoriet var positive i sin rapport etter lekene.

Problemer med analysemaskin

Besseberg forteller at deres egen analysemaskin ikke fungerte etter transport til Sotsji.

Dermed måtte blodprøvene de tok, som skal hjelpe Wada og IOC til å drive målrettet testing av mistenkte utøvere, analyseres av andre.

– Jeg vet det var begrenset på grunn av at vår egen analysemaskin ikke fungerte. Så vi måtte bruke et annet system. Det samme skjedde under OL i Salt Lake City. Da hadde vi samme maskin som FIS så da analyserte de bloddata for oss, sier Besseberg, som også sitter i Wada-styret.

IBU-presidenten er klar på at det er Wada og IOCs ansvar å eventuelt sette i gang en granskning av det som skjedde i tiden rundt OL i Russland, ettersom det er de hadde ansvaret for dopingtestene. Men han påpeker at det er bra dersom skiskyting kan hjelpe Wada i deres kostnadskrevende arbeid.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

Siste nytt

 • Kristoff involvert i stygg velt

  Flere ryttere ble rammet av velt i Flandern rundt, og med 71 kilometer igjen ble også den norske sykkelprofilen Alexander Kristoff rammet av en stygg velt.

  – Vi blir litt satt ut av alle stygge velt, men det svir litt ekstra når vårt største håp er involvert, sier TV 2s kommentator Christian Paasche.

  Det virket som Kristoff hadde kommet seg på sykkelen igjen, men løpet var naturlig nok ødelagt for nordmannen.

  – Jeg må nok dessverre si at for Alexander Kristoffs del så er det over, sier ekspertkommentator Thor Hushovd.

  Senere ble det bekreftet at han var på sykkelen igjen for å fullføre rittet.

 • Hegerberg-mål i ny storseier for Lyon

  Ada Hegerberg startet på benken, men kom på og noterte seg med scoring i Lyons 7-0-seier over Le Havre søndag.

  Hegerberg ble byttet inn like etter timen spilt og brukte i underkant av sju minutter på å bli blant kampens målscorere.

  Lyon ledet med fire mål da 27-åringen kom på og kampen var allerede langt på vei avgjort. I de første ti minuttene etter nordmannens innhopp scoret den franske serielederen tre ytterligere mål.

  Hegerberg er nylig tilbake etter seks måneder på sidelinjen. I skadecomebacket mot Guingamp forrige helg scoret hun også. Den kampen endte 6-0.

  Lyon leder den franske toppdivisjonen ett poeng foran Paris Saint-Germain.

  775940497
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
 • Dramatisk velt i Flandern rundt – stjernesyklister rammet

  Det oppstod fullt kaos etter at Bahrain Victorious-rytter Filip Maciejuk kjørte ut på siden i et klissvått gress og mistet balansen.

  Det førte til at han kjørte inn i et stort felt med ryttere, og mange syklister fikk Flandern rundt ødelagt som følge av ulykken.

  Senere ble Maciejuk kastet ut av rittet som følge av manøveren.

  Kommentator Christian Paasche anslår at det må ha vært rundt 40 ryttere som gikk i bakken samtidig.

  – Den var stygg, utbrøt ekspertkommentator Thor Hushovd.

  Flere profiler måtte bryte rittet. Blant dem var Julian Alaphilippe, Peter Sagan og Jasper Stuyven.

  – Den var skummel. Utrolig klønete, sier Hushovd.

  Flere av de som ble rammet av velten var Uno-X-ryttere, blant annet tidligere norgesmester Rasmus Fossum Tiller.

  Endagsrittet går over 273,4 kilometer og strekker seg fra Brugge og avsluttes i Oudenaarde. Rittet pågår fortsatt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste