NRK Meny
Normal

Besseberg tror ikke på nye Sotsji-avsløringer

IBU-president Anders Besseberg blir svært overrasket dersom granskingen til hans egen antidopingsjef fører til nye dopingavsløringer fra Sotsji-OL.

Anders Besseberg

TAR IKKE EGNE OL-DOPINGPRØVER: IBU-president Anders Besseberg tror ikke skiskyting sitter på noe som kan avsløre utøvere fra Sotsji-OL. Han sier IBU ikke tar egne dopingprøver under OL, men blodprøver som kan hjelpe Wada og IOC.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er hans antidopingsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Jim Carrabre, som starter gransking av antidopingarbeidet som skjedde i forbindelse med Sotsji-OL.

Peker på Wada-observatører

Med bakgrunn i hva som kom frem i den knusende Wada-rapporten om russisk idrett, frykter Carrabre at det var utøvere som slapp unna på grunn av svikt i testingen.

OS SOTJI 2014 BIATHLON WEB_SPORT

GRANSKER LEKENE: Antidopingsjefen i IBU skal granske hva som skjedde i Sotsji. Dette bildet er fra lekene i Sotsji, men har ikke videre sammenheng med denne saken utover det.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Besseberg sier Carrabres egen etterforskning ikke har vært diskutert i styret. Og han har ikke stor tro på at det skal komme nye avsløringer, basert på mistanken om at antidopingarbeidet under vinter-OL ikke foregikk som det skulle.

– Jeg må si at jeg blir veldig overrasket dersom man på laboratoriet har klart å jukse, selv om man har hatt observatører på høyt nivå tilstede fra Wada. Det er anonyme prøver og da er jeg overrasket dersom de har hatt et så finurlig system, sier Besseberg til NRK.

Tar ikke egne dopingprøver

Han påpeker at IBUs egne blodprøver i Sotsji tas for å bistå Wada og IOC i arbeidet med dopingprøver. IBU tar selv bare blodprøver som kan føre til målrettet testing fra IOC og Wada basert på mistenkelige blodprøver.

– Jeg føler vel ikke vi sitter på noe som kan avsløre noe. Vi har ikke tatt en eneste dopingkontroll i OL, vi tar blodprøver, sier Besseberg som syns det vil være merkelig dersom det har kommet falske resultater fra dopingprøvene i et OL.

Lederen for arbeidet med Wada-rapporten, tidligere Wada-direktør Dick Pound, har påpekt sin mistanke overfor dopinglaboratoriet i Sotsji. Bakgrunnen er at det i Wada-rapporten ble avslørt at Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hadde folk som overvåket dopinglaboratoriet under vinterlekene.

Carrabre er «svært bekymret» for det som skjedde i Sotsji selv om Wada-observatører på dopinglaboratoriet var positive i sin rapport etter lekene.

Problemer med analysemaskin

Besseberg forteller at deres egen analysemaskin ikke fungerte etter transport til Sotsji.

Dermed måtte blodprøvene de tok, som skal hjelpe Wada og IOC til å drive målrettet testing av mistenkte utøvere, analyseres av andre.

– Jeg vet det var begrenset på grunn av at vår egen analysemaskin ikke fungerte. Så vi måtte bruke et annet system. Det samme skjedde under OL i Salt Lake City. Da hadde vi samme maskin som FIS så da analyserte de bloddata for oss, sier Besseberg, som også sitter i Wada-styret.

IBU-presidenten er klar på at det er Wada og IOCs ansvar å eventuelt sette i gang en granskning av det som skjedde i tiden rundt OL i Russland, ettersom det er de hadde ansvaret for dopingtestene. Men han påpeker at det er bra dersom skiskyting kan hjelpe Wada i deres kostnadskrevende arbeid.

Siste nytt

 • Bjørgen måtte utsette høydeopphold

  Marit Bjørgen har vært smittet av streptokokker og måtte utsette avreisen til landslagets høydesamling i Val Senales, skriver Adresseavisen. 37-åringen skulle egentlig slutte seg til landslaget i Italia onsdag, men ankommer først søndag, skriver avisen.

  Bjørgen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Zekhnini ute av kamptroppen igjen

  Etter å ha returnert til kamptroppen til Fiorentina til forrige serierunde, er Rafik Zekhnini ute av varmen igjen til søndagens Serie A-kamp mot Benevento, melder NTB. Zekhnini og co. står med ti poeng etter tre seirer, én uavgjort og fire tap.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg