Hopp til innhold

Besseberg tror ikke på nye Sotsji-avsløringer

IBU-president Anders Besseberg blir svært overrasket dersom granskingen til hans egen antidopingsjef fører til nye dopingavsløringer fra Sotsji-OL.

Anders Besseberg

TAR IKKE EGNE OL-DOPINGPRØVER: IBU-president Anders Besseberg tror ikke skiskyting sitter på noe som kan avsløre utøvere fra Sotsji-OL. Han sier IBU ikke tar egne dopingprøver under OL, men blodprøver som kan hjelpe Wada og IOC.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er hans antidopingsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Jim Carrabre, som starter gransking av antidopingarbeidet som skjedde i forbindelse med Sotsji-OL.

Peker på Wada-observatører

Med bakgrunn i hva som kom frem i den knusende Wada-rapporten om russisk idrett, frykter Carrabre at det var utøvere som slapp unna på grunn av svikt i testingen.

OS SOTJI 2014 BIATHLON WEB_SPORT

GRANSKER LEKENE: Antidopingsjefen i IBU skal granske hva som skjedde i Sotsji. Dette bildet er fra lekene i Sotsji, men har ikke videre sammenheng med denne saken utover det.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Besseberg sier Carrabres egen etterforskning ikke har vært diskutert i styret. Og han har ikke stor tro på at det skal komme nye avsløringer, basert på mistanken om at antidopingarbeidet under vinter-OL ikke foregikk som det skulle.

– Jeg må si at jeg blir veldig overrasket dersom man på laboratoriet har klart å jukse, selv om man har hatt observatører på høyt nivå tilstede fra Wada. Det er anonyme prøver og da er jeg overrasket dersom de har hatt et så finurlig system, sier Besseberg til NRK.

Tar ikke egne dopingprøver

Han påpeker at IBUs egne blodprøver i Sotsji tas for å bistå Wada og IOC i arbeidet med dopingprøver. IBU tar selv bare blodprøver som kan føre til målrettet testing fra IOC og Wada basert på mistenkelige blodprøver.

– Jeg føler vel ikke vi sitter på noe som kan avsløre noe. Vi har ikke tatt en eneste dopingkontroll i OL, vi tar blodprøver, sier Besseberg som syns det vil være merkelig dersom det har kommet falske resultater fra dopingprøvene i et OL.

Lederen for arbeidet med Wada-rapporten, tidligere Wada-direktør Dick Pound, har påpekt sin mistanke overfor dopinglaboratoriet i Sotsji. Bakgrunnen er at det i Wada-rapporten ble avslørt at Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hadde folk som overvåket dopinglaboratoriet under vinterlekene.

Carrabre er «svært bekymret» for det som skjedde i Sotsji selv om Wada-observatører på dopinglaboratoriet var positive i sin rapport etter lekene.

Problemer med analysemaskin

Besseberg forteller at deres egen analysemaskin ikke fungerte etter transport til Sotsji.

Dermed måtte blodprøvene de tok, som skal hjelpe Wada og IOC til å drive målrettet testing av mistenkte utøvere, analyseres av andre.

– Jeg vet det var begrenset på grunn av at vår egen analysemaskin ikke fungerte. Så vi måtte bruke et annet system. Det samme skjedde under OL i Salt Lake City. Da hadde vi samme maskin som FIS så da analyserte de bloddata for oss, sier Besseberg, som også sitter i Wada-styret.

IBU-presidenten er klar på at det er Wada og IOCs ansvar å eventuelt sette i gang en granskning av det som skjedde i tiden rundt OL i Russland, ettersom det er de hadde ansvaret for dopingtestene. Men han påpeker at det er bra dersom skiskyting kan hjelpe Wada i deres kostnadskrevende arbeid.

Siste nytt

 • PL-håpet sluknet for Berges lag etter straffedrama

  Comebacket til Sander Berge og Sheffield United var ikke nok til å klå Nottingham Forest i opprykksjakten. 29. mai spiller Forest om Premier League-plass.

  Det skjer mot Huddersfield på Wembley i det som ofte kalles «fotballens mest verdifulle kamp». Vinneren er garantert over 1 milliard kroner i inntekter.

  Tirsdag snudde Sheffield United 0-1 til 2-1 i Nottingham. Dermed sto det 3-3 sammenlagt, men i straffesparkkonkurransen feilet gjestene. Der åpnet de med to strake bom før Berge scoret på deres tredje forsøk. Forest vant straffedramaet 3-2.

  Berge markerte seg i begge kampene mot Forest med scoring lørdag og assist tirsdag, men bidraget holdt ikke.

  Brannan Johnson tok vertene effektivt foran etter snaut 20 minutter. Den unge waliseren scoret på Forests første sjanse etter en gnistrende åpning fra gjestene. Johnson gjorde som sin far David for 19 år siden og noterte mål for Nottingham-klubben i begge opprykkskampene i semifinalen. Også den gang var det mot Sheffield United.

  Rett etter hvilen bidro Berge med å tenne «Blades»-håpet. Han slo lavt inn forut for Morgan Gibbs-Whites utligning. Snaut 20 minutter senere fikset John Fleck 2-1 for gjestene, og duellen måtte ut i ekstraomganger. (NTB)

  Britain Soccer England Championship Playoffs
  Foto: Danny Lawson / AP
 • Fiasko for Medvedev i comebacket

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev tapte sin første tenniskamp på nesten to måneder. Han røk i strake sett for Richard Gasquet i Genève.

  Nederlaget passer Medvedev svært dårlig foran årets andre Grand Slam-turnering. Gruskonkurransen i Sveits var ment å gi ham kamprytme i oppladningen til Roland-Garros.

  Gasquet vant tirsdagens oppgjør med settsifrene 6-2, 7-6 (7-5). Det var første gang at den franske veteranen slo en topp-to-spiller på verdensrankingen siden triumfen mot Roger Federer i 2005.

  Medvedev hadde ikke spilt siden kvartfinaletapet på hardcourten i Miami Open i slutten av mars. Etterpå var han gjennom en brokkoperasjon. Dermed gikk russeren glipp av de første ukene av grussesongen. (NTB)

  ATP 250 - Geneva Open
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Aftonbladet: Zlatan-forfall til kamper mot Norge

  Zlatan Ibrahimovic (40) står over Sveriges landslagssamling i juni, erfarer Aftonbladet. Veteranspissen blir ikke å se på banen i oppgjør mot Norge.

  Sverige har fire kamper i nasjonsligaen på kort tid neste måned, og to av dem er mot Norge (hjemme 5/6 og borte 12/6). Ibrahimovic blir ikke involvert i noen av dem.

  Milan-spissen har gjort seg uaktuell, melder Aftonbladet. Ifølge avisen kan han ha spilt sin siste landskamp. Forfallet er koblet til Ibrahimovics skadeproblemer den siste tiden. (NTB)

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Christine Olsson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste