Hopp til innhold

Besseberg tror ikke på nye Sotsji-avsløringer

IBU-president Anders Besseberg blir svært overrasket dersom granskingen til hans egen antidopingsjef fører til nye dopingavsløringer fra Sotsji-OL.

Anders Besseberg

TAR IKKE EGNE OL-DOPINGPRØVER: IBU-president Anders Besseberg tror ikke skiskyting sitter på noe som kan avsløre utøvere fra Sotsji-OL. Han sier IBU ikke tar egne dopingprøver under OL, men blodprøver som kan hjelpe Wada og IOC.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er hans antidopingsjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Jim Carrabre, som starter gransking av antidopingarbeidet som skjedde i forbindelse med Sotsji-OL.

Peker på Wada-observatører

Med bakgrunn i hva som kom frem i den knusende Wada-rapporten om russisk idrett, frykter Carrabre at det var utøvere som slapp unna på grunn av svikt i testingen.

OS SOTJI 2014 BIATHLON WEB_SPORT

GRANSKER LEKENE: Antidopingsjefen i IBU skal granske hva som skjedde i Sotsji. Dette bildet er fra lekene i Sotsji, men har ikke videre sammenheng med denne saken utover det.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Besseberg sier Carrabres egen etterforskning ikke har vært diskutert i styret. Og han har ikke stor tro på at det skal komme nye avsløringer, basert på mistanken om at antidopingarbeidet under vinter-OL ikke foregikk som det skulle.

– Jeg må si at jeg blir veldig overrasket dersom man på laboratoriet har klart å jukse, selv om man har hatt observatører på høyt nivå tilstede fra Wada. Det er anonyme prøver og da er jeg overrasket dersom de har hatt et så finurlig system, sier Besseberg til NRK.

Tar ikke egne dopingprøver

Han påpeker at IBUs egne blodprøver i Sotsji tas for å bistå Wada og IOC i arbeidet med dopingprøver. IBU tar selv bare blodprøver som kan føre til målrettet testing fra IOC og Wada basert på mistenkelige blodprøver.

– Jeg føler vel ikke vi sitter på noe som kan avsløre noe. Vi har ikke tatt en eneste dopingkontroll i OL, vi tar blodprøver, sier Besseberg som syns det vil være merkelig dersom det har kommet falske resultater fra dopingprøvene i et OL.

Lederen for arbeidet med Wada-rapporten, tidligere Wada-direktør Dick Pound, har påpekt sin mistanke overfor dopinglaboratoriet i Sotsji. Bakgrunnen er at det i Wada-rapporten ble avslørt at Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hadde folk som overvåket dopinglaboratoriet under vinterlekene.

Carrabre er «svært bekymret» for det som skjedde i Sotsji selv om Wada-observatører på dopinglaboratoriet var positive i sin rapport etter lekene.

Problemer med analysemaskin

Besseberg forteller at deres egen analysemaskin ikke fungerte etter transport til Sotsji.

Dermed måtte blodprøvene de tok, som skal hjelpe Wada og IOC til å drive målrettet testing av mistenkte utøvere, analyseres av andre.

– Jeg vet det var begrenset på grunn av at vår egen analysemaskin ikke fungerte. Så vi måtte bruke et annet system. Det samme skjedde under OL i Salt Lake City. Da hadde vi samme maskin som FIS så da analyserte de bloddata for oss, sier Besseberg, som også sitter i Wada-styret.

IBU-presidenten er klar på at det er Wada og IOCs ansvar å eventuelt sette i gang en granskning av det som skjedde i tiden rundt OL i Russland, ettersom det er de hadde ansvaret for dopingtestene. Men han påpeker at det er bra dersom skiskyting kan hjelpe Wada i deres kostnadskrevende arbeid.

Siste nytt

  • VG: Datatilsynet setter ned foten for strømming av barneidrett

    – Med dagens løsning, og basert på hvordan vi ser det i dag, så vil det i de fleste tilfeller være vanskelig, sier direktør i Datatilsynet, Line Coll, til VG.

    Debatten om strømming av barneidrett har rast en god stund, men nå setter Datatilsynet ned foten. Grepet de tar gjør det i praksis umulig å strømme barneidrett i Norge.

    Idretter der flere barn eller unge filmes samtidig kan som hovedregel ikke gjennomføres lovlig etter personregelverket. Det kommer frem i en ny veiledning publisert tirsdag.

    – Dersom idrettslag eller tjenester strømmer lagidrett for barn, utover toppidrettsarrangementer med allmenn interesse, så er det etter vår vurdering stor risiko for å behandle personopplysninger ulovlig, sier Coll.

    Unntaket er toppidrett eller idrett med «allmenn interesse».

    MyGame-kamera
    Foto: MyGame
  • Uno-X må gjøre draktgrep foran Tour de France

    Uno-X har måttet endre hovedfarge på sin drakt foran debuten i prestisjetunge sykkelrittet Tour de France i sommer.

    Grunnen er at den vanligvis så gule drakten er for lik den knallgule ledertrøya i rittet, sier markedssjef i Uno-X, Magne Haugland, til TV 2.

    – Vi ble pålagt denne endringen av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det handler om at gul var en for stor del av drakten, og det respekterer vi. Den gule trøyen til Tour de France er ikonisk på så mange måter, forteller Haugland.

    Dermed blir rød den dominerende fargen når Uno-X skal ut i ilden i Frankrike i juli. (NTB)

    Uno-X ny drakt
    Foto: Connor Bryan/Wordup Projects
  • Sju personer straffet for Vinicius-hets

    Sju personer har fått bøter og er utestengt fra spanske fotballstadioner for rasisme mot Real Madrid-spiller Vinicius Junior, melder Spanias regjering.

    I januar ble det startet etterforskning av hatkriminalitet da en dokke som tilsynelatende skulle ligne Real Madrid-profilen ble hengt fra en bro foran klubbens treningsanlegg. Episoden skjedde i forbindelse med byderbyet mot Atlético Madrid.

    Sammen med dokken hang et banner med teksten «Madrid hater Real». I mai ble fire personer pågrepet for episoden, og mandag fikk de straffen. De fikk 700.000 kroner hver i bot og får ikke tre inn på spanske fotballstadioner på to år.

    Tre personer fikk også straffen sin for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Vinicius i kampen mot Valencia i mai. De må ut med 60.000 kroner i bot og utestenges i ett år. Valencia har tidligere ytret at de selv vil utestenge dem på livstid. (NTB)

    Soccer Racism
    Foto: Tuane Fernandes / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste