Bernal blir yngste Tour de France-vinner på over 100 år

Colombianske Egan Bernal kjører med gul trøye på Champs-Élysées etter dagens fjelletappe. Dermed blir 22-åringen den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

VINNER TOUREN: Egan Bernal blir den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år. Over målstreken mottok han gratulasjoner fra fjorårsvinneren, Geraint Thomas.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

For i sisteetappen på Champs-Élysées pleier sammenlagt-rytterne å ta det rolig.

Derfor blir Egan Bernal stående igjen med den gule trøyen etter søndagens sisteetappe. Den yngste sammenlagtvinneren siden François Faber vant det franske rittet i 1909.

Ikke nok med det, så blir Bernal også den første colombianer til å vinne det prestisjefylte rittet.

– Jeg kjente meg veldig bra hele veien, og nå er jeg overlykkelig, sa vinneren på TV2s sending.

Bernal begynte rittet som delt Ineos-kaptein sammen med Geraint Thomas, men 22-åringen viste seg å være den sterkeste. Ikke bare blant de to lagkameratene, men av alle i Tour de France. Nå er Bernal ett minutt og 11 sekunder foran fjorårets vinner, Thomas.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

GRATULASJONER: Geraint Thomas gratulerte lagkameraten etter dagens etappe opp Val Thorens.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

De to passerte målstreken på toppen av Val Thorens sammen, og den unge colombianeren mottok et klapp på skulderen fra den elleve år eldre briten. De kjører begge for laget som har vunnet syv av de siste åtte utgavene av Tour de France.

På tredjeplass ligger Steven Kruijswijk, ett minutt og 31 sekunder bak colombianeren.

Nibali tok seieren

Sammenlagtlederen kjørte inn til en fjerdeplass på dagens etappe, sammen med Geraint Thomas.

Vincenzo Nibali, som vant hele rittet i 2014, kunne alene kjøre over målstreken på toppen av Val Thorens og tok med det etappeseieren. Alejandro Valverde og Mikel Landa kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Nibali

KUNNE JUBLE: Vincenzo Nibali tok dagens etappeseier opp Val Thorens.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Det som også ble klart etter dagens etappe er at Romain Bardet tar klatretrøyen. Franskmannen var truet av, blant annet Bernal, men han tok den rødprikkede trøyen foran colombianeren.

22-årige Bernals alder gjør at han også tar ungdomstrøyen. Hele 23 minutter foran David Gaudu som er nest beste ungdom.

Alaphilippe knakk

Julian Alaphilippe har holdt den gule trøyen i flesteparten av etappene i årets Tour, men fredag måtte han gi tapt da uvær sørget for at rittet måtte nøytraliseres. Da tok Bernal over ledertrøyen.

Alaphilippe

SKUFFET: Det så lenge lyst ut for Julian Alaphilippe i årets Tour de France, men i dag falt han langt ned i sammendraget.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Han har gledet det franske folk og vært ledende gjennom hele rittet, men i dag ble vondt verre for franskmannen. For opp den HC-kategoriserte stigningen, måtte Alaphilippe gi slipp.

Dermed raste han nedover i sammendraget og ligger nå på en femteplass.

Etappen i Paris er lenge en sjarmøretappe for rytterne, men på de siste milene blir det høy fart og kamp mellom spurterne om å vinne på Champs-Élysées. Peter Sagan har den grønne trøyen før avslutningsetappen søndag.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal