Hopp til innhold

Bernal blir yngste Tour de France-vinner på over 100 år

Colombianske Egan Bernal kjører med gul trøye på Champs-Élysées etter dagens fjelletappe. Dermed blir 22-åringen den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

VINNER TOUREN: Egan Bernal blir den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år. Over målstreken mottok han gratulasjoner fra fjorårsvinneren, Geraint Thomas.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

For i sisteetappen på Champs-Élysées pleier sammenlagt-rytterne å ta det rolig.

Derfor blir Egan Bernal stående igjen med den gule trøyen etter søndagens sisteetappe. Den yngste sammenlagtvinneren siden François Faber vant det franske rittet i 1909.

Ikke nok med det, så blir Bernal også den første colombianer til å vinne det prestisjefylte rittet.

– Jeg kjente meg veldig bra hele veien, og nå er jeg overlykkelig, sa vinneren på TV2s sending.

Bernal begynte rittet som delt Ineos-kaptein sammen med Geraint Thomas, men 22-åringen viste seg å være den sterkeste. Ikke bare blant de to lagkameratene, men av alle i Tour de France. Nå er Bernal ett minutt og 11 sekunder foran fjorårets vinner, Thomas.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

GRATULASJONER: Geraint Thomas gratulerte lagkameraten etter dagens etappe opp Val Thorens.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

De to passerte målstreken på toppen av Val Thorens sammen, og den unge colombianeren mottok et klapp på skulderen fra den elleve år eldre briten. De kjører begge for laget som har vunnet syv av de siste åtte utgavene av Tour de France.

På tredjeplass ligger Steven Kruijswijk, ett minutt og 31 sekunder bak colombianeren.

Nibali tok seieren

Sammenlagtlederen kjørte inn til en fjerdeplass på dagens etappe, sammen med Geraint Thomas.

Vincenzo Nibali, som vant hele rittet i 2014, kunne alene kjøre over målstreken på toppen av Val Thorens og tok med det etappeseieren. Alejandro Valverde og Mikel Landa kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Nibali

KUNNE JUBLE: Vincenzo Nibali tok dagens etappeseier opp Val Thorens.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Det som også ble klart etter dagens etappe er at Romain Bardet tar klatretrøyen. Franskmannen var truet av, blant annet Bernal, men han tok den rødprikkede trøyen foran colombianeren.

22-årige Bernals alder gjør at han også tar ungdomstrøyen. Hele 23 minutter foran David Gaudu som er nest beste ungdom.

Alaphilippe knakk

Julian Alaphilippe har holdt den gule trøyen i flesteparten av etappene i årets Tour, men fredag måtte han gi tapt da uvær sørget for at rittet måtte nøytraliseres. Da tok Bernal over ledertrøyen.

Alaphilippe

SKUFFET: Det så lenge lyst ut for Julian Alaphilippe i årets Tour de France, men i dag falt han langt ned i sammendraget.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Han har gledet det franske folk og vært ledende gjennom hele rittet, men i dag ble vondt verre for franskmannen. For opp den HC-kategoriserte stigningen, måtte Alaphilippe gi slipp.

Dermed raste han nedover i sammendraget og ligger nå på en femteplass.

Etappen i Paris er lenge en sjarmøretappe for rytterne, men på de siste milene blir det høy fart og kamp mellom spurterne om å vinne på Champs-Élysées. Peter Sagan har den grønne trøyen før avslutningsetappen søndag.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal