Hopp til innhold

Bernal blir yngste Tour de France-vinner på over 100 år

Colombianske Egan Bernal kjører med gul trøye på Champs-Élysées etter dagens fjelletappe. Dermed blir 22-åringen den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

VINNER TOUREN: Egan Bernal blir den yngste Tour de France-vinneren på over 100 år. Over målstreken mottok han gratulasjoner fra fjorårsvinneren, Geraint Thomas.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

For i sisteetappen på Champs-Élysées pleier sammenlagt-rytterne å ta det rolig.

Derfor blir Egan Bernal stående igjen med den gule trøyen etter søndagens sisteetappe. Den yngste sammenlagtvinneren siden François Faber vant det franske rittet i 1909.

Ikke nok med det, så blir Bernal også den første colombianer til å vinne det prestisjefylte rittet.

– Jeg kjente meg veldig bra hele veien, og nå er jeg overlykkelig, sa vinneren på TV2s sending.

Bernal begynte rittet som delt Ineos-kaptein sammen med Geraint Thomas, men 22-åringen viste seg å være den sterkeste. Ikke bare blant de to lagkameratene, men av alle i Tour de France. Nå er Bernal ett minutt og 11 sekunder foran fjorårets vinner, Thomas.

Tour de France - The 59.5-km Stage 20 from Albertville to Val Thorens

GRATULASJONER: Geraint Thomas gratulerte lagkameraten etter dagens etappe opp Val Thorens.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

De to passerte målstreken på toppen av Val Thorens sammen, og den unge colombianeren mottok et klapp på skulderen fra den elleve år eldre briten. De kjører begge for laget som har vunnet syv av de siste åtte utgavene av Tour de France.

På tredjeplass ligger Steven Kruijswijk, ett minutt og 31 sekunder bak colombianeren.

Nibali tok seieren

Sammenlagtlederen kjørte inn til en fjerdeplass på dagens etappe, sammen med Geraint Thomas.

Vincenzo Nibali, som vant hele rittet i 2014, kunne alene kjøre over målstreken på toppen av Val Thorens og tok med det etappeseieren. Alejandro Valverde og Mikel Landa kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Nibali

KUNNE JUBLE: Vincenzo Nibali tok dagens etappeseier opp Val Thorens.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Det som også ble klart etter dagens etappe er at Romain Bardet tar klatretrøyen. Franskmannen var truet av, blant annet Bernal, men han tok den rødprikkede trøyen foran colombianeren.

22-årige Bernals alder gjør at han også tar ungdomstrøyen. Hele 23 minutter foran David Gaudu som er nest beste ungdom.

Alaphilippe knakk

Julian Alaphilippe har holdt den gule trøyen i flesteparten av etappene i årets Tour, men fredag måtte han gi tapt da uvær sørget for at rittet måtte nøytraliseres. Da tok Bernal over ledertrøyen.

Alaphilippe

SKUFFET: Det så lenge lyst ut for Julian Alaphilippe i årets Tour de France, men i dag falt han langt ned i sammendraget.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Han har gledet det franske folk og vært ledende gjennom hele rittet, men i dag ble vondt verre for franskmannen. For opp den HC-kategoriserte stigningen, måtte Alaphilippe gi slipp.

Dermed raste han nedover i sammendraget og ligger nå på en femteplass.

Etappen i Paris er lenge en sjarmøretappe for rytterne, men på de siste milene blir det høy fart og kamp mellom spurterne om å vinne på Champs-Élysées. Peter Sagan har den grønne trøyen før avslutningsetappen søndag.

Siste nytt

 • Alcaraz viser kjempeform – klar for semifinale

  Carlos Alcaraz er enn så lenge i rute til å forsvare tittelen i Masters1000-turneringen Miami Open. Torsdag slo han amerikanske Taylor Fritz i kvartfinalen.

  Det gjorde den 19 år gamle verdenseneren med settsifrene 6-4, 6-2. Spanjolen danket dermed ut det siste hjemmehåpet i turneringen i Miami. Fra før har Tommy Paul lidd samme skjebne. Begge de to amerikanerne bor i Florida.

  Torsdagens møte var det første mellom Alcaraz og Fritz.

  – Jeg spiller mot den beste i verden, så man kan ikke misse egen serve i åpningen av hvert sett. Han gir deg ingenting gratis, sa Fritz etter tapet. (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Jim Rassol / AP
 • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

  Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

  Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

  vcOF0kVW2VU
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste