Hopp til innhold

Ble vitne til jordraset som stanset etappen: – Var midt i en naturkatastrofe

TIGNES/OSLO (NRK): Et jordras sørget for at den 19. etappen av årets Tour de France ble stanset. TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen opplevde raset på nært hold.

Lauritzen rapporterte direkte fra raset under TV 2s sending.

– Når du havner midt oppe i det, rekker du ikke tenke, du må bare reagere. Det kan godt være jeg hørtes litt dramatisk ut da jeg løp rundt der, men folk var redde. Du hørte det smalt, sier han til NRK etter etappen.

For rett før den siste bakken opp til Tignes hadde det gått et jordras. En svær elv fylt med jord fosset over veien og det var rett og slett umulig for rytterne å fortsette.

Dermed ble rittet stoppet etter klatringen opp til Col d'Iseran. Egan Bernal var først over stigningen, som er utenfor kategori, og er nå 45 sekunder foran Julian Alaphilippe i sammendraget.

Dag Otto

VAR VITNE: Dag Otto Lauritzen.

Foto: NRK

Lauritzen var på vei mot målgang i Tignes da bilen ble stoppet.

– Vi var 15–20 sekunder fra et jordras som kom ned fjellsiden. Bilen foran oss var ti meter fra det raset. Hvis den hadde vært noen meter lenger frem, så hadde den blitt tatt av raset og gått nedover stupet. Det var faktisk en naturkatastrofe som jeg var midt i, forteller han.

Tror kampen om den gule trøya er over

På dagens nittende etappe var Egan Bernal rytteren som virkelig tok tak. Opp til Col d'Iseran dro han fra sammenlagtleder Alaphilippe.

Men på andre siden av fjellet ventet det et uvær med snø som forårsaket jordraset. Derfor ble rittet stoppet 25 kilometer før opprinnelig målgang.

Bernal

I GULT TRØYE: Egan Bernal overtok den gule ledertrøya.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Dermed ble tidene på toppen av Col d'Iseran de endelige tidene. Og der var Team Ineos-rytteren, Egan Bernal, først.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sier Alaphilippe til fransk TV etter at etappen ble avsluttet.

– Jeg forventet det. Det var en drøm å ha den. Jeg hadde den lenger enn jeg håpte, og jeg ga alt hver dag for å beholde den, understreker franskmannen.

Før etappen var Bernal ett minutt og 30 sekunder bak Alaphilippe. Men etter at rittet ble avsluttet på toppen av Col d'Iseran, tok colombianeren over den gule trøyen fra franskmannen. Geraint Thomas er nummer tre, et minutt og tre sekunder bak Bernal i sammendraget.

Tror Alaphilippe kunne tapt mer tid

Dag Otto Lauritzen tror Alaphilippe hadde tapt mer tid til Bernal hvis etappen hadde blitt fullført.

Alaphilippe

MISFORNØYD: Julian Alaphilippe tapte den gule trøyen til Egan Bernal. Han var tydelig skuffet da rittet ble stoppet.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det er den riktige mannen som har ledertrøya. Hadde de fortsatt etappen helt til mål, tror jeg Alaphilippe hadde tapt enda mer tid, sier han.

Peter Sagan mener det var riktig av juryen å avbryte etappen.

– Det var rett avgjørelse å stoppe etappen, ut ifra de bildene jeg har sett, sier sykkelstjernen.

Vanvittig uvær

For på andre siden stigningen som reiser seg 2700 meter over havet, ventet det et fryktelig uvær.

Uvær i touren

UVÆR: Jordras, regn, snø og hagl satte en stopper på fredagens Tour de France-etappe.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det er sannsynligvis den sykeste opplevelsen jeg har opplevd i karrieren, sier Dave Brailsford, sportsdirektør for Team Ineos, i et intervju vist på TV 2.

Selv etter at rittet ble stoppet, kom det nye masser i jordraset. Dette og det ville snøværet gjorde at det rett og slett ville vært umulig for rytterne å passere den massive elven med jord og stein.

– Når vi har hatt denne varmen, er det potensial for veldig kraftige tordenbyger. Det var veldig varmt i Frankrike i går, og nå har de fått inn litt kaldere luft. Og det er i dette skillet mellom den kalde og varme lufta at vi får de aller kraftigste bygene, forklarer statsmeteorolog Bente Wahl.

Rittet blir avgjort lørdag. Da venter en knalltøff fjelletappe.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste