Ble vitne til jordraset som stanset etappen: – Var midt i en naturkatastrofe

TIGNES/OSLO (NRK): Et jordras sørget for at den 19. etappen av årets Tour de France ble stanset. TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen opplevde raset på nært hold.

Lauritzen rapporterte direkte fra raset under TV 2s sending.

– Når du havner midt oppe i det, rekker du ikke tenke, du må bare reagere. Det kan godt være jeg hørtes litt dramatisk ut da jeg løp rundt der, men folk var redde. Du hørte det smalt, sier han til NRK etter etappen.

For rett før den siste bakken opp til Tignes hadde det gått et jordras. En svær elv fylt med jord fosset over veien og det var rett og slett umulig for rytterne å fortsette.

Dermed ble rittet stoppet etter klatringen opp til Col d'Iseran. Egan Bernal var først over stigningen, som er utenfor kategori, og er nå 45 sekunder foran Julian Alaphilippe i sammendraget.

Dag Otto

VAR VITNE: Dag Otto Lauritzen.

Foto: NRK

Lauritzen var på vei mot målgang i Tignes da bilen ble stoppet.

– Vi var 15–20 sekunder fra et jordras som kom ned fjellsiden. Bilen foran oss var ti meter fra det raset. Hvis den hadde vært noen meter lenger frem, så hadde den blitt tatt av raset og gått nedover stupet. Det var faktisk en naturkatastrofe som jeg var midt i, forteller han.

Tror kampen om den gule trøya er over

På dagens nittende etappe var Egan Bernal rytteren som virkelig tok tak. Opp til Col d'Iseran dro han fra sammenlagtleder Alaphilippe.

Men på andre siden av fjellet ventet det et uvær med snø som forårsaket jordraset. Derfor ble rittet stoppet 25 kilometer før opprinnelig målgang.

Bernal

I GULT TRØYE: Egan Bernal overtok den gule ledertrøya.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Dermed ble tidene på toppen av Col d'Iseran de endelige tidene. Og der var Team Ineos-rytteren, Egan Bernal, først.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sier Alaphilippe til fransk TV etter at etappen ble avsluttet.

– Jeg forventet det. Det var en drøm å ha den. Jeg hadde den lenger enn jeg håpte, og jeg ga alt hver dag for å beholde den, understreker franskmannen.

Før etappen var Bernal ett minutt og 30 sekunder bak Alaphilippe. Men etter at rittet ble avsluttet på toppen av Col d'Iseran, tok colombianeren over den gule trøyen fra franskmannen. Geraint Thomas er nummer tre, et minutt og tre sekunder bak Bernal i sammendraget.

Tror Alaphilippe kunne tapt mer tid

Dag Otto Lauritzen tror Alaphilippe hadde tapt mer tid til Bernal hvis etappen hadde blitt fullført.

Alaphilippe

MISFORNØYD: Julian Alaphilippe tapte den gule trøyen til Egan Bernal. Han var tydelig skuffet da rittet ble stoppet.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det er den riktige mannen som har ledertrøya. Hadde de fortsatt etappen helt til mål, tror jeg Alaphilippe hadde tapt enda mer tid, sier han.

Peter Sagan mener det var riktig av juryen å avbryte etappen.

– Det var rett avgjørelse å stoppe etappen, ut ifra de bildene jeg har sett, sier sykkelstjernen.

Vanvittig uvær

For på andre siden stigningen som reiser seg 2700 meter over havet, ventet det et fryktelig uvær.

Uvær i touren

UVÆR: Jordras, regn, snø og hagl satte en stopper på fredagens Tour de France-etappe.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det er sannsynligvis den sykeste opplevelsen jeg har opplevd i karrieren, sier Dave Brailsford, sportsdirektør for Team Ineos, i et intervju vist på TV 2.

Selv etter at rittet ble stoppet, kom det nye masser i jordraset. Dette og det ville snøværet gjorde at det rett og slett ville vært umulig for rytterne å passere den massive elven med jord og stein.

– Når vi har hatt denne varmen, er det potensial for veldig kraftige tordenbyger. Det var veldig varmt i Frankrike i går, og nå har de fått inn litt kaldere luft. Og det er i dette skillet mellom den kalde og varme lufta at vi får de aller kraftigste bygene, forklarer statsmeteorolog Bente Wahl.

Rittet blir avgjort lørdag. Da venter en knalltøff fjelletappe.

Siste nytt

 • Fana møter Vipers

  Vipers Kristiansand blir tar imot Fana i NM-semifinalen i håndball for kvinner. I den andre semifinalen tar Fredrikstad imot Sola. Det ble klart i trekningen som ble foretatt i Norges Håndballforbunds lokaler torsdag ettermiddag. Semifinalene i håndball-NM spilles onsdag 11. november.

  Mesterligaen håndball kvinner, Team Esbjerg - Vipers Kristiansand (27-27)
  Foto: John Randeris/scanpix Ritzau / NTB
 • Ingebrigtsen venter på korona-svar

  Brann-trener Kåre Ingebrigtsen venter på svar på en koronatest før han kan vende tilbake til Brann stadion. Assistent Eirik Horneland leder laget fram til det.

  – Kåre har meldt fra om at han har milde forkjølelsessymptomer. Med tanke på situasjonen vi står i med koronaviruset, tar vi ingen sjanser opp mot spillergruppen. Han testet seg onsdag morgen, og fram til han har fått et negativt svar tilbake, holder han seg borte fra stadion og treninger, sier lege i Brann, Magnus Myntevik, til klubbens nettsted.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Må vente på v-cupdebuten

  Den svenske skiyndlingen Stina Nilsson, som har byttet idrett fra langrenn til skiskyting, er ikke god nok til å konkurrere i verdenscupen riktig ennå.

  Det fastslår Nilsson selv og landslagstrener Johannes Lukas overfor avisen Dagens Nyheter.

  Skiskytternes verdenscupåpning skjer i finske Kontiolahti 27. november. Der blir 27-åringen Nilsson ikke å se på startstreken.

  Stina Nilsson
  Foto: Pontus Lundahl/TT / Pontus Lundahl/TT

Sendeplan

Kl. Program Kanal