NRK Meny
Normal

– Fryktelig trist for sporten og russerne

Tora Berger og resten av skiskytterjentene er overrasket over at to av deres konkurrenter skal være tatt for doping.

Tora Berger

Tora Berger synes det er trist hvis det stemmer at to av hennes russiske konkurrenter har dopet seg.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Irina Starykh

Skiskytter Irina Starykh skulle delta i OL på hjemmebane i Russland, men er nå i stedet utestengt.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Ann-Kristin Flatland

Ann Kristin Flatland påpeker at det er andre prøver som skal analyseres før man slår fast at konkurrentene har dopet seg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Det er fryktelig trist at det er slik i sporten våres, og så er det selvfølgelig synd for russerne som skal ha OL på hjemmebane, sier Norges skiskytterdronning Tora Berger om at tre skiskyttere har testet positivt.

– Jeg lever i den trua at de jeg konkurrerer med er reine, og så håper jeg at antidopingarbeidet gjør så god jobb som mulig.

Ikke navngitt stoff

Det var tirsdag at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) meldte at tre skiskyttere fra Russland og Litauen hadde avgitt positive dopingprøver.

Det russiske nyhetsbyrået R-sport meldte onsdag at russiske Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh er to av skiskytterne som skal ha blitt tatt i doping en drøy uke før OL på hjemmebane. Den tredje løperen som har testet positivt skal være fra Litauen.

Både Jurijeva og Starykh skal ha hatt spor av et til nå ikke navngitt stoff i sine prøver. Verken IBU eller Verdens antidopingbyrå (WADA) vil bekrefte at det dreier seg om de to navngitte russerne.

Jurijeva tatt i 2009

Hvis de positive dopingprøvene viser seg å stemme, er det i så fall andre gang at Jekaterina Jurijeva blir tatt for doping. I 2009 ble 30-åringen tatt for bruk av EPO. Hun ble verdensmester i 2008, men ble ikke tatt ut til OL i Sotsji. Det ble derimot Irina Starykh, som ligger på sjetteplass i verdenscupen sammenlagt. De tre utøverne er ifølge IBU midlertidig suspendert fram til saken er ferdig behandlet.

Ann Kristin Flatland vil ikke dømme noen før resultatet av B-prøven er klart.

– Det er en annen prøve som skal analyseres før man helt slår fast at de har blitt tatt i doping. Men det er veldig synd hvis det er tilfellet dette her, så er det synd for idretten spesielt, og for de russiske hvis det er slik at det er de som blir tatt.

Har du noen gang hatt mistanker mot noen?

– Nei, jeg har aldri tenkt på det. Jeg stiller til start og føler vi stiller på lik linje når vi stiller til start, og jeg har god tru på alle som er med. Så det er veldig dumt hvis dette viser seg å være sant.

– Bra de blir tatt

Hvis det viser seg at løperne som har testet positivt faktisk har dopet seg, synes Tiril Eckhoff at det viser at antidopingarbeidet fungerer.

– Det er ofte sånn at mange blir tatt før mesterskap. Og det viser jo at antidopingarbeidet fungerer. Og det er bra.

Hun, som Berger og Flatland, har ikke hatt mistanke om at noen av konkurrentene har brukt doping.

– Det er kjipt å se at folk jukser, men vi kommer fra forskjellige steder i verden. Jeg satser på at alle er rene, jeg. Men det er bra de blir tatt.

Siste nytt

 • Tre nye russiske CAS-ankesaker

  De tre siste russiske utøverne som ikke hadde påklaget utestengelsen fra OL, leverte anke til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) mandag. De tre var skiskytteren Olga Zaitseva og langrennsløperne Julija Tsjekaleva og Anastasia Dotsenko.

  Olga Zaitseva
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Nordstad Moen til Bislett Games

  Sondre Nordstad Moen skal løpe 10 000-meter på Bislett Games neste sommer, opplyser arrangøren mandag. Da blir målet å slå Are Nakkims norske rekord på 27.32,52 fra 1990. Det er første gang siden 1997 at det arrangeres 10 000-meter under Bislett-lekene.

  Sondre Nordstad Moen
  Foto: Anders Mjaaland / NRK
 • Bendtner med RBK-hyllest

  Nicklas Bendtner har lagt ut et innlegg på sin Instagram-konto hvor han takker Rosenborg.

  – Jeg tror det er første gang i min karriere alt har gått slik jeg håpet, skriver han, blant annet.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge