– Fryktelig trist for sporten og russerne

Tora Berger og resten av skiskytterjentene er overrasket over at to av deres konkurrenter skal være tatt for doping.

Tora Berger

Tora Berger synes det er trist hvis det stemmer at to av hennes russiske konkurrenter har dopet seg.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Irina Starykh

Skiskytter Irina Starykh skulle delta i OL på hjemmebane i Russland, men er nå i stedet utestengt.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Ann-Kristin Flatland

Ann Kristin Flatland påpeker at det er andre prøver som skal analyseres før man slår fast at konkurrentene har dopet seg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Det er fryktelig trist at det er slik i sporten våres, og så er det selvfølgelig synd for russerne som skal ha OL på hjemmebane, sier Norges skiskytterdronning Tora Berger om at tre skiskyttere har testet positivt.

– Jeg lever i den trua at de jeg konkurrerer med er reine, og så håper jeg at antidopingarbeidet gjør så god jobb som mulig.

Ikke navngitt stoff

Det var tirsdag at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) meldte at tre skiskyttere fra Russland og Litauen hadde avgitt positive dopingprøver.

Det russiske nyhetsbyrået R-sport meldte onsdag at russiske Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh er to av skiskytterne som skal ha blitt tatt i doping en drøy uke før OL på hjemmebane. Den tredje løperen som har testet positivt skal være fra Litauen.

Både Jurijeva og Starykh skal ha hatt spor av et til nå ikke navngitt stoff i sine prøver. Verken IBU eller Verdens antidopingbyrå (WADA) vil bekrefte at det dreier seg om de to navngitte russerne.

Jurijeva tatt i 2009

Hvis de positive dopingprøvene viser seg å stemme, er det i så fall andre gang at Jekaterina Jurijeva blir tatt for doping. I 2009 ble 30-åringen tatt for bruk av EPO. Hun ble verdensmester i 2008, men ble ikke tatt ut til OL i Sotsji. Det ble derimot Irina Starykh, som ligger på sjetteplass i verdenscupen sammenlagt. De tre utøverne er ifølge IBU midlertidig suspendert fram til saken er ferdig behandlet.

Ann Kristin Flatland vil ikke dømme noen før resultatet av B-prøven er klart.

– Det er en annen prøve som skal analyseres før man helt slår fast at de har blitt tatt i doping. Men det er veldig synd hvis det er tilfellet dette her, så er det synd for idretten spesielt, og for de russiske hvis det er slik at det er de som blir tatt.

Har du noen gang hatt mistanker mot noen?

– Nei, jeg har aldri tenkt på det. Jeg stiller til start og føler vi stiller på lik linje når vi stiller til start, og jeg har god tru på alle som er med. Så det er veldig dumt hvis dette viser seg å være sant.

– Bra de blir tatt

Hvis det viser seg at løperne som har testet positivt faktisk har dopet seg, synes Tiril Eckhoff at det viser at antidopingarbeidet fungerer.

– Det er ofte sånn at mange blir tatt før mesterskap. Og det viser jo at antidopingarbeidet fungerer. Og det er bra.

Hun, som Berger og Flatland, har ikke hatt mistanke om at noen av konkurrentene har brukt doping.

– Det er kjipt å se at folk jukser, men vi kommer fra forskjellige steder i verden. Jeg satser på at alle er rene, jeg. Men det er bra de blir tatt.

Siste nytt

 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Halfvarsson reiser hjem

  Calle Halfvarsson har tatt en tøff beslutning om å avslutte VM, skriver Det svenske skiforbundet. Avgjørelsen kom etter samtale med trenerne lørdag kveld. Han drar hjem på mandag.

  – Jeg har ikke lyktes med å finne den formen jeg ønsker, og vil heller at mine lagkamerater skal få sjansen i de konkurransene som gjenstår, sier Halfvarsson.

  Allerede etter tremila, som han brøt halvveis, sa Halfvarsson at han trolig kom til å reise hjem fra VM og avslutte sesongen.

  – Jeg tror det. Det her var litt for tøft. Tanken var at jeg skulle gjennomføre dette løpet selv om det var slitsomt. Men det er for tøft. Jeg får hodepine også, det er noe som er galt, sa Halfvarsson.

  Calle Halfvarsson.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sørloth matchvinnar på overtid

  Alexander Sørloth heada inn sigersmålet tre minutt på overtid og gav Leipzig 3-2 over Borussia Mönchengladbach i kveldskampen i Bundesliga.

  Leipzig låg under 0-2 ved pause, og Sørloth blei bytta inn frå starten av andre omgang.

  Christopher Nkunku reduserte etter pasning frå Sørloth, og Yussuf Poulsen utlikna etter pause.

  Det var også Nkunku som la pasninga til Sørloths scoring, hans andre i Bundesliga.

  Leipzig festa dermed grepet om andreplassen, og er berre to poeng bak Bayern München, som tidlegare på dagen slo Köln 5-1.

  Alexander Sørloth scorer for Leipzig
  Foto: Annegret Hilse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal