– Fryktelig trist for sporten og russerne

Tora Berger og resten av skiskytterjentene er overrasket over at to av deres konkurrenter skal være tatt for doping.

Tora Berger

Tora Berger synes det er trist hvis det stemmer at to av hennes russiske konkurrenter har dopet seg.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Irina Starykh

Skiskytter Irina Starykh skulle delta i OL på hjemmebane i Russland, men er nå i stedet utestengt.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Ann-Kristin Flatland

Ann Kristin Flatland påpeker at det er andre prøver som skal analyseres før man slår fast at konkurrentene har dopet seg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Det er fryktelig trist at det er slik i sporten våres, og så er det selvfølgelig synd for russerne som skal ha OL på hjemmebane, sier Norges skiskytterdronning Tora Berger om at tre skiskyttere har testet positivt.

– Jeg lever i den trua at de jeg konkurrerer med er reine, og så håper jeg at antidopingarbeidet gjør så god jobb som mulig.

Ikke navngitt stoff

Det var tirsdag at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) meldte at tre skiskyttere fra Russland og Litauen hadde avgitt positive dopingprøver.

Det russiske nyhetsbyrået R-sport meldte onsdag at russiske Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh er to av skiskytterne som skal ha blitt tatt i doping en drøy uke før OL på hjemmebane. Den tredje løperen som har testet positivt skal være fra Litauen.

Både Jurijeva og Starykh skal ha hatt spor av et til nå ikke navngitt stoff i sine prøver. Verken IBU eller Verdens antidopingbyrå (WADA) vil bekrefte at det dreier seg om de to navngitte russerne.

Jurijeva tatt i 2009

Hvis de positive dopingprøvene viser seg å stemme, er det i så fall andre gang at Jekaterina Jurijeva blir tatt for doping. I 2009 ble 30-åringen tatt for bruk av EPO. Hun ble verdensmester i 2008, men ble ikke tatt ut til OL i Sotsji. Det ble derimot Irina Starykh, som ligger på sjetteplass i verdenscupen sammenlagt. De tre utøverne er ifølge IBU midlertidig suspendert fram til saken er ferdig behandlet.

Ann Kristin Flatland vil ikke dømme noen før resultatet av B-prøven er klart.

– Det er en annen prøve som skal analyseres før man helt slår fast at de har blitt tatt i doping. Men det er veldig synd hvis det er tilfellet dette her, så er det synd for idretten spesielt, og for de russiske hvis det er slik at det er de som blir tatt.

Har du noen gang hatt mistanker mot noen?

– Nei, jeg har aldri tenkt på det. Jeg stiller til start og føler vi stiller på lik linje når vi stiller til start, og jeg har god tru på alle som er med. Så det er veldig dumt hvis dette viser seg å være sant.

– Bra de blir tatt

Hvis det viser seg at løperne som har testet positivt faktisk har dopet seg, synes Tiril Eckhoff at det viser at antidopingarbeidet fungerer.

– Det er ofte sånn at mange blir tatt før mesterskap. Og det viser jo at antidopingarbeidet fungerer. Og det er bra.

Hun, som Berger og Flatland, har ikke hatt mistanke om at noen av konkurrentene har brukt doping.

– Det er kjipt å se at folk jukser, men vi kommer fra forskjellige steder i verden. Jeg satser på at alle er rene, jeg. Men det er bra de blir tatt.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal