Hopp til innhold

Hviterussisk fotball vokser: – Total galskap

Mens resten av Europa har full stans i idretten, lar Det hviterussiske fotballforbundet ballen rulle samtidig som de tjener penger på rettighetssalg. Nå ber Den internasjonale spillerforeningen (FIFPro) om at fotballen stanses.

Virus Outbreak Belarus Still Playing

TILSKUERE MED MUNNBIND: Fotballen ruller videre i Hviterussland.

Foto: Sergei Grits / AP

– Det er uforståelig at man fortsetter å spille fotball midt i koronavirus-pandemien, sier generalsekretær i spillerforeningen, Jonas Baer-Hoffmann, til BBC.

Faktisk er Hviterussland det eneste landet i Europa der det blir spilt toppfotball akkurat nå, og fotballforbundet i landet har heller ingen intensjoner om å utsette kamper eller avlyse sesongen som følge av koronaviruset.

FIFPro krever nå at landet gjennomfører de samme tiltakene som andre land i Europa - altså å stanse all toppfotball.

– Vi ber om at det blir gjennomført de samme tiltakene som i resten av fotballen, forteller Jonas Baer-Hoffmann.

– Det er spillere som henvender seg til oss og forteller at de er bekymret, legger han til.

Virus Outbreak Belarus Still Playing

Hviterusslands fotballforbund har nå solgt TV-rettigheter til land over hele verden.

Foto: Sergei Grits / AP

– Total galskap

Fotballpausen i verden har imidlertid ført til uvant etterspørsel for fotballen i Hviterussland. Et produkt som til vanlig ikke får veldig mye oppmerksomhet. Dermed er det også blitt et spørsmål om penger.

Beslutningen om å neglisjere trusselen fra koronaviruset og tillate fans på stadioner har hjulpet Hviterusslands fotballforbund med å selge TV-rettigheter til ti nye land, inkludert store TV-markeder som Russland og India.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, er en av dem som reagerer sterkt på at Hviterussland tjener penger på å la fotballen rulle videre.

– Dette er regimets måte å skaffe seg oppmerksomhet i utlandet. Det er total galskap. Noe av det mer paradoksale er at det blir fremstilt som en gladnyhet, sier Saltvedt.

– Det gjør den hviterussiske fotballen til den mest attraktive ligaen akkurat nå. Det er akkurat så meningsløst som det høres ut, påpeker han.

Jan Petter Saltvedt byline

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

NTNU-professor Harry Arne Solberg, som har forsket på sportsrettigheter og betalingsvillighet, tviler på at disse rettighetene blir aktuelle for det norske markedet.

– Vi har litt annerledes holdninger, sier Solberg, som ikke tror salgene nå er tilfeldig.

– Det er nok politisk, og hvilken relasjoner Hviterussland har til de landene som har kjøpt rettigheter som ligger bak, sier Solberg.

Harry Arne Solberg

NTNU-professor Harry Arne Solberg, har forsket på sportsrettigheter og betalingsvillighet.

Foto: NRK

– Ikke en alvorlig situasjon

Hviterussland styres av sin kontroversielle president, Aleksandr Lukasjenko, som vakte internasjonal oppsikt da han ba sine innbyggere om å drikke vodka og ta badstu mot koronaviruset.

Presidenten har også tilbakevist at det finnes noen tilfeller av koronasmitte i landet, og har i tillegg kommet med en del forvirrende utsagn som at «det er bedre å dø stående, enn å leve mens man står på knærne» og «folk jobber på traktorer, og ingen snakker om viruset. I landsbyene vil traktoren helbrede alle. Åkrene helbreder alle».

– Hvorfor skulle vi ikke spille? Har vi unntakstilstand i landet? Dette er ikke en alvorlig situasjon, og derfor starter vi sesongen som vanlig, sa landets fotballpresident, Vladimir Bazanov nylig.

Landet har 152 registrerte tilfeller av covid-19. Mørketallene er imidlertid antagelig store.

Nabolandet Russland, som lenge lot være å gjennomføre inngripende tiltak, har nå gjennomført omfattende restriksjoner som å stenge grensene for å hindre smitte.

KOMMENTAR: Dumskapens diktatur

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • VG: Bård Finne får to kampers karantene

    Branns Bård Finne må utebli fra klubbens to neste kamper etter at han ble utvist i 0-0-kampen borte mot KFUM Oslo i helgen.

    Det bekrefter Eirik Lindstrøm, leder av NFFs disiplinærutvalg til VG.

    – Dette opplevde vi som en grei sak. Verken mer eller mindre enn to kamper, sier Lindstrøm til avisen.

    Brann-spissen ble sendt i dusjen etter en høy fot mot KFUM-keeper Emil Ødegaard. En VAR-sjekk gjorde at det gule kortet til Finne ble omgjort til rødt. Dermed måtte han ta den tunge veien over fotgjengerfeltet i Ekebergveien og i garderoben etter en snau halvtime.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP
  • Trekker ikke Ingebrigtsen-boka: – Innholdet står seg

    Aschehoug gjør ingen endringer knyttet til salget av boka «Gjerts metode» etter at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot Gjert Ingebrigtsen.

    Det bekrefter Jan Swensson, forlagssjef sakprosa på Aschehoug, til NRK.

    – Gjerts metode handler om trening, om sønnenes karrierer og om å prestere. Den handler om andre temaer enn det som er oppe i dag. Det foreligger ingen forhold som tilsier at vi skal trekke boka, skriver Swensson.

    Han legger til:

    – Innholdet i boka står seg uavhengig av det som nå har kommet fram.

    Gjert Ingebrigtsen ble mandag tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner. Han bestrider tiltalen.

    2k1aonjDqW0
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal