Hopp til innhold

Ber folk ta dem på alvor: – Hvert år har jeg hørt «nå kollapser det»

Bodø/Glimt er i ferd med å levere en sesong for historiebøkene. Ulrik Saltnes mener folk må forstå at klubben ikke er en døgnflue.

Saltnes

FEIRET: Ulrik Saltnes kunne nylig juble for nok en triumf i fotballkarrieren. Her med samboer Karoline Hansen og parets barn, som kom til verden i mai i år.

Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

– Jeg hadde ikke trodd det. Det hadde hørt altfor urealistisk ut.

Ulrik Saltnes smiler da NRK spør hva han hadde tenkt hvis han i 2018 hadde fått vite hvor Bodø/Glimt som klubb skulle være i 2023.

Den gangen, i Kjetil Knutsens første år som hovedtrener, havnet gultrøyene på en anonym 11. plass i Eliteserien og var en klubb få utenfor Nordland viet mye oppmerksomhet.

Mye har, mildt sagt, skjedd siden den gang.

Europa conference leauge gruppespill 2023: Bodø/Glimt - Besiktas (3-1)

VÆRT MED PÅ REISEN: Ulrik Saltnes har opplevd både gode og dårlige år i Glimt.

Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • I år vant de Eliteserien på overlegent vis.
  • Klubben har blitt seriemester tre av de fire siste sesongene.
  • Lørdag kan de sikre en sjelden dobbeltriumf om de slår Molde i cupfinalen.
  • I Serieligaen har de allerede gått videre fra gruppespillet når én kamp gjenstår.

– Jeg synes det har vært en veldig bra sesong, svarer Saltnes.

Ingen skal beskylde ham for å utøve overdrivelsens kunst.

«Nå kollapser det»

Men faktum er at Glimt er blitt en stormakt i norsk fotball. Det er på tide at folk innser at gultrøyene ikke er en døgnflue, mener 31-åringen.

– Jeg har vel mer eller mindre, hvert år siden 2019, hørt folk si at «nå kollapser det». Det er vel først nå omverdenen begynner å få litt tro på oss over tid, forteller Glimt-ringreven.

Eliteserien i fotball 2023: Bodø/Glimt-Sarpsborg 08 (2-0)

SUVERENE: Glimt kunne igjen juble for et fortjent seriegull i 2023.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Hjernen bak det hele, suksesstrener Kjetil Knutsen, er inne på mye av det samme som sin midtbanespiller.

– Det blir veldig ofte bemerket når Glimt er inne i en dårlig periode. Men det er når regnskapets time er kommet, det er da du viser hvem som har vært det mest stabile laget, sier han til NRK.

Og det er Glimt, vi avgjorde serien tre runder før slutt, vi har tatt 70 poeng, som er utrolig sterkt, og så er vi i en cupfinale, og det er en utrolig inspirerende ting å være i, legger Knutsen til.

– Hva hadde du sagt hvis du i 2018 fikk vite hvor dere skulle være i 2023?

– Jeg håper jeg hadde sagt det samme, at alt er mulig her i livet. Det er en grunnregel for meg at du skal alltid gjøre ditt aller, aller beste. Men det var vel ingen som så at vi skulle ha en så fantastisk reise som vi har hatt. Så det er jeg veldig ydmyk for, og utrolig glad for at jeg har fått lov å være med på, sier Knutsen.

Eliteserien i fotball 2023: Bodø/Glimt-Haugesund (2-1)

GODE TIDER: Daglig leder Frode Thomassen og Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen har hatt mye gøy de siste årene. Mer enn førstnevnte våget å håpe.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

«Glimt blir aldri seriemester»

På Glimts årsmøte i 2018 sa daglig leder Frode Thomassen det rett ut:

«Glimt kommer aldri til å bli seriemester».

I dag ser han tilbake på utsagnet med glede. Faktisk bruker han det ofte selv når han holder foredrag.

– Det handlet om hvor vi var den gang. Jeg tror at mange tenker at det er en sammenheng mellom ressursene man har og det man klarer å skape. Jeg tror at Glimt er blitt en inspirasjon for andre klubber. Det handler om folkene og måten man jobber på. Når man jobber sånn som vi gjør er det ingen grenser. Vi lever i en tid hvor vi tror at alt er mulig, sier han til NRK i dag.

Turkey Soccer Europa Conference League

SUKSESS: Kjetil Knutsen har stått i bresjen for Glimt-suksessen de siste årene.

Foto: Francisco Seco / AP

– Helt ekstrem

Selv om ikke Ulrik Saltnes i sine villeste fantasier hadde trodd det skulle gå såpass bra som det har gjort, var det tydelige tegn allerede etter Knutsens debutsesong i 2018 som tilsa at dette kunne bli bra til slutt.

– Hvis jeg ikke husker helt feil, så satte vi en ny rekord for antall uavgjorte kamper i 2018 (14). Vi så at, med veldig små grep, kunne vi bikke veldig mange av de kampene i vår favør. Og det var jo det som skjedde. Vi så ikke den suksessen som har kommet, men vi så jo at det var store muligheter, sier Saltnes.

Ellingsen Skjelbreid

Marerittet til Molde-nevøen gjer sterkt inntrykk: – Får gåsehud

Fredrik Bjørkan er Glimt-gutt av hjertet. Han synes det er surrealistisk å være en del av reisen barndomsklubben har hatt de siste fem årene.

Om sesongen de er i ferd med å levere, bruker han større ord enn Saltnes. Men heller ikke venstrebacken kan beskyldes for å overdrive.

– Den er jo helt ekstrem. Hvis vi avslutter på den fantastiske måten, så er det noe av det beste vi noensinne har fått til. Og uansett har det vært en kjempebra sesong. Det er utrolig artig å være med på, rett og slett, sier han til NRK.

Les også Molde-profilen mistet søsteren til kreft: – Et savn at hun ikke er der

Casper Øyvann

Knutsen: – Jeg har aldri magefølelse

Lørdag venter en intens og spennende cupfinale mot et Molde-lag som er nødt til å vinne om de skal få en plass i europacupene neste sesong.

Kjetil Knutsen svarer slik på hvordan magefølelsen er før lørdagens thriller.

– Jeg har aldri magefølelse. Det er mange som spør meg om det, men den lytter jeg ikke på. Jeg tror det er ekstremt viktig at vi jobber med det vi kan gjøre noe med, og det forbereder oss godt. På den måten blir magefølelsen så god som den kan bli, men det er det daglige arbeidet som betyr noe for klar du er til en kamp.

– Opplever du at dere er store favoritter?

– Jeg tror ikke vi skal undervurdere Moldes sult inn i denne kampen, for det er deres mulighet til Europa i 2024. Det er så nærme 50/50 som det går an å komme, sier han.

Lytt til Heia Fotballs cupfinalespesial her:

  • Avspark lørdag er 16.00. Se cupfinalen mellom Molde og Bodø/Glimt lørdag på NRK1 eller hør kampen på NRK Sport på radio.

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

  • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

    Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

    Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

    Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

    I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

    (NTB)

    Austria Beachvolleyball Nations Cup
    Foto: Florian Schroetter / AP
  • Wærenskjold beholdt ledertrøya

    Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

    Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

    Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

    Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

    Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

    (NTB)

    Søren Wærenskjold, Uno-X
    Foto: NTB
  • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

    Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

    Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

    NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

    – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

    Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

    (NTB)

    Marie Olaussen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal