«Benkesliter» Bale avgjorde med utrolige scoringer: – Nesten umenneskelig

Mesterligafinalen hadde det meste: store keepertabber, en annullert scoring, to stjerner som forlot banen i tårer - og til slutt fikk en rådyr innbytter avgjøre det hele for Real Madrid.

s

STOR KAMP: Gareth Bale satt på benken i 62 minutter, men kom inn og snudde hele kampbildet. Her brassesparker han inn sitt første mål.

– En helt utrolig kamp, sier NRK-ekspert Lise Klaveness om mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid, som til slutt endte med 3-1-seier til sistnevnte.

Det skjedde mye, men de fleste vil nok huske Gareth Bales innsats mest av alt etter denne kampen.

Da Bale ble byttet inn i det 62. minutt skulle han på spektakulært vis straks krone en, for hans del, noe spesiell sesong.

Ukraine Soccer Champions League Final

Gareth Bale med trofeet som viser at han og Real Madrid er vinnerne av årets mesterliga.

Bale, solgt til Real Madrid som tidenes dyreste fotballspiller, har nemlig sittet mye på benken denne sesongen, i alle fall i mesterligaen. Dels fordi han har vært skadet, dels fordi han har slitt med formen.

Men Bale har likevel bare scoret og scoret når han først har fått spille i år.

Og å score var nettopp det han gjorde da han endelig fikk spille i finalen, og det to ganger. Begge målene var dessuten helt spesielle.

– Jeg vet at når man kommer fra benken, da må man utgjøre en forskjell. Og det gjorde jeg, sier Bale selv i et intervju gjort av BT Sport.

– Som en robot fra Westworld

Det første målet kom etter at Bale bare hadde vært på banen i bare to minutter.

Det hele startet med et innlegg fra Marcelo på venstrekanten. Innbytteren Bale tok sats og hamret ballen i mål med et mesterlig brassespark som fikk de fleste til å måpe.

– Det er vanskelig å beskrive akkurat det han gjør når han kommer inn der. Det er nesten som på en film, nesten umenneskelig. Husk hvilket nivå det er, og bare å gjøre det med en slik kvalitet, sier Klaveness, og legger til:

– Han har den fysikken også, så han ser nesten ut som en robot fra Westworld. Du kan nesten dra frem alle superlativer man ikke bruker ellers.

Bale feiret målene sine med et lite svalestup.

Hinter om Real Madrid-exit

Seks minutter før slutt testet Bale skuddfoten på nytt. Han sendte av gårde et langskudd som egentlig ikke så veldig farlig ut, men Liverpool-målvakten Loris Karius greide ikke å holde ballen.

Den glapp mellom hendene hans, og slik endte kampen 3-1 til Real Madrid.

– Det er helt rått, det Bale gjør. Det kan også gi en sånn revansjefølelse som gjør at du slipper deg litt løs å sitte på benken, men det første målet går jo inn i historiebøkene som en av tidenes vakreste scoringer i en mesterligafinale, sier Klaveness.

Etter kampen fikk Bale spørsmål om benkeslitingen av britiske BT Sport. Da hintet han om at han kan være på vei bort.

– Jeg må spille hver uke, og det har ikke skjedd denne sesongen, av en eller annen grunn. I sommer må jeg sette meg ned og diskutere med agenten min, svarte han da.

SOCCER-CHAMPIONS-FINAL/

Real Madrid har vunnet mesterligaen tre år på rad.

Store keepertabber

3-1-scoringen til Bale var faktisk Liverpool-målvakten Karius' andre keepertabbe i kampen. Karim Benzema scoret nemlig Real Madrids første mål da han fikk foten på et utspill fra Karius, som rett og slett kastet ballen i motstanderen da han kom løpende inn fra siden.

Dommerne diskuterte heftig, men landet til slutt på at målet skulle godkjennes. Etter kampen var det en utrøstelig, gråtende Karius som ble omfavnet av lagkameratene.

– Det er to gedigne keepertabber, helt klart. Du trodde ikke den ene kunne overgå den andre, og jeg vet nesten ikke hvilken som er verst, sier Klaveness.

Hun frykter to slike tabber i en så stor kamp kan få følger for Karius' karriere.

– Det er selvsagt veldig, veldig trist for Liverpool at dette skal avgjøre kampen, og utrolig tungt også personlig. Det kan bli tøft for ham, men jeg håper han kommer seg over det og får en god karriere videre, sier Klaveness.

Karius var langt, langt nede etter det han på forhånd nok hadde tenkt på som sitt livs kamp.

Salah forlot banen i tårer

Liverpool kjempet iherdig, men hadde generelt ikke hellet på sin side i denne kampen.

Mohamed Salah var ansett som Liverpools sterkeste angrepsvåpen før finalen, men storscoreren fikk bare en halvtime på banen. Etter en duell med Sergio Ramos fikk Salah store smerter i skulderen, og han måtte - svært motvillig - gi seg.

Salah gråt da han gikk ut av banen.

TV-bildene viste at Ramos brukte armene aktivt rundt Salah, og spørsmålet mange har stilt seg er om han var i litt overkant hardhendt. Klaveness mener han var det.

– Jeg mener Ramos vet hva han gjør der, og fullfører når han drar med seg armen. Men det er vanskelig for dommeren, han har ingen hjemmel for å ta det. Men slike situasjoner kan bli ganske farlige, sier hun.

Viasat-ekspert Rune Bratseth «frikjenner» på sin side Ramos.

– Det er ikke hånden som går i lås som blir skadet, men den han tar seg for med. Det er ikke noe stygt, men han kunne nok fått et frispark, sa han i Viasat-studio.

Ronaldo prøver å trøste en gråtende Salah, som her er på vei ut av banen.

Liverpool-trener Jürgen Klopp medgir at Salahs skade kan ha vært med på å føre til at det ble tap.

– Det hadde veldig mye å si. Vi ble sjokkerte. Det var dessuten ikke bare en skade, men en alvorlig skade. I andreomgang skjedde dessuten alle disse tingene, og det er hardt å godta. Men sånn er det bare, sier han i et intervju vist på Viasat.

Treneren bekrefter også at skaden ser ut til å være så alvorlig at Salah vil være ute en god stund.

Bare minutter etter Salahs skade, var det Real Madrids Daniel Carvajal som forlot banen oppløst i tårer. Han måtte også avslutte kampen etter å ha skadet seg i en duell.

Annullert scoring

Ikke lenge etter satte Real Madrid ballen i mål, men scoringen ble annullert. Det hele startet med at Ronaldo fyrte av et skudd som ble mesterlig reddet av Liverpool-målvakt Loris Karius, men returen havnet rett i beina til Karim Benzema. Han satte ballen i mål, men dommeren markerte korrekt for offside.

Førsteomgang ble målløs, men det hele tok seg altså kraftig opp i den andre omgangen.

Sadio Mane scoret Liverpools mål etter 55 minutter da han stusset ballen i nettet etter et hjørnespark.

FBL-EUR-C1-LIVERPOOL-REAL MADRID

Real Madrids store stjerne Cristiano Ronaldo kom ikke på scoringslisten i finalen.

• Vålerenga serieledere etter derby-seier

Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

– Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter, da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter sener doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

– Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 2-1. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

– Det var ekstrem gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1 scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

• Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.

Bundesliga - Bayern Munich v Eintracht Frankfurt
  • Norges ishockeykvinner klare for elite-VM for første gang på 28 år

De norske ishockeykvinnene tok seg til elite-VM neste år ved å gå ubeseiret gjennom 1. divisjon i Klagenfurt. Lørdag slo laget Sør-Korea med 8-0.

HV71-spiller Tea Løkke Nyberg (bildet) scoret to av de norske målene, mens Emma Bergesen, Emilie Kruse, Iben Tillman, Madelen Haug Hansen, Andrea Dalen og Une Bjelland scoret ett hver i storseieren.

Norge vant alle sine kamper i Østerrike, hvor tre av seirene har kommet på straffer.

– Dette er en ufattelig deilig seier for hele den norske ishockeyfamilien, men selvfølgelig først og fremst for jentene selv, sa Norges ishockeypresident Tage Pettersen til hockey.no etter at opprykket var sikret.

Norge vant 1. divisjon, gruppe A foran Ungarn som slo Frankrike i sin siste kamp. Mesterskapet neste år spilles i Tsjekkia. Det er første gang siden 1997 at de norske ishockeykvinnene spiller med de beste. (NTB)