Dommersjef etter fotballbråket: – Man skal unngå å beskrive personen

Istanbul Basaksehir og Paris Saint-Germain forlot banen etter at fjerdedommeren ble beskyldt for å komme med rasistiske kommentarer til tyrkernes assistenttrener. Situasjonen har skapt sterke reaksjoner og debatt.

xFbJILjPf_M

FORLOT BANEN: Mesterligaoppgjøret mellom PSG og Istanbul Basaksehir ble bare 13 minutter gammel. Spillerne gikk av banen etter en angivelig rasistisk kommentar fra kampens fjerdedommer.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ifølge flere internasjonale medier skal den rumenske fjerdedommeren Sebastian Coltescu angivelig ha uttrykt seg rasistisk mot Basaksehirs assistenttrener Pierre Webo, da han skulle kommunisere til hoveddommeren at Webo skulle bli tildelt rødt kort.

Det førte til at Basaksehir-spillerne valgte å forlate banen i protest. Hjemmelaget fulgte villig etter og kampen måtte stoppes.

– «Negru» betyr svart. Forstår du? En svart spiller. Jeg sa det, jeg sa det, skal fjerdedommeren ha sagt til spillerne på banen.

Siden det ikke er publikum til stede på kamper for tiden fanget mikrofonen opp det meste av hendelsen.

I opptaket av kampen hører man tydelig Webo spørre fjerdedommeren «hvorfor sa du negro?» gjentatte ganger.

Etter en pause på over to timer ble det bekreftet at kampen ble utsatt til onsdag.

Slik omtaler man aktørene

Den norske dommersjefen Terje Hauge understreker at han ikke kan vite helt sikkert hvilke retningslinjer dommerne i mesterligaoppgjøret har fått, men sier at i Norge har man gitt tydelige føringer på hvordan man skal omtale personer på banen – nettopp for å unngå slike situasjoner.

Terje Hauge

DOMMERSJEF: Terje Hauge forklarer hvordan dommerne skal omtale de forskjellige aktørene som er til stede på en fotballkamp.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Man kan omtale navnene til personene, men hvis ikke alle dommerne er sikre på hvem det snakkes om, er retningslinjene at man henviser til draktnummer, sier Hauge til NRK.

Fjerdedommeren er beskyldt for å rette kommentarene mot benken, nærmere bestemt assistenttreneren til Istanbul Basaksehir.

– Det kan også vises til hvilken rolle spilleren eller en i støtteapparatet har. Midtstopper, keeper, hovedtrener, fysio for eksempel. Hvis man snakker om noen på benken, kan man eventuelt si hvor på benken de sitter. Retningslinjene er uansett at man skal unngå å beskrive personen det vises til, sier Hauge.

Barnes forsvarer dommeren

Reaksjonene etter kampen har ikke latt vente på seg. Blant annet la Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ut en Twitter-melding hvor han reagerte sterkt på de angivelige rasistiske uttalelsene.

Coltescu selv, tok også i bruk Twitter for å forklare seg.

– Unnskyld for misforståelsen. Rasisme var aldri intensjonen min. Under slike forhold, er det ikke alltid mennesker får uttrykt følelsene sine korrekt og ting kan bli misforstått. Jeg beklager på vegne av UEFA Champions League. Jeg håper dere forstår, skriver tirsdagens fjerdedommer.

Tidligere Liverpool-spiller John Barnes er en av dem som tar fjerdedommeren i forsvar.

– Det er én av de seks eller sju trenerne som skal ha rødt kort. Dommeren spør om hvem, så hva annet skal han svare? skriver Barnes på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Gjør hele situasjonen verre

Muhamed Keita, som tidligere fortalte til NRK at han ofte har blitt utsatt for rasisme her i Norge, mener det er helt utrolig at situasjonen dreier seg nå om språkforvirring.

– Det gjør hele situasjonen verre. Det er den dummeste unnskyldningen. Det er ikke greit å snakke sånn. Det er uheldig at det kommer fra en fjerdedommer, men nå fikk vi et tydelig bilde på at det skjer på indre bane også. Hvorfor sier man svart eller hvit? Hvorfor skal man skille mennesker på hudfarge, spør Keita.

Keita og Pellegrino

SJOKKERT: Muhamed Keita og Amahl Pellegrino på Marienlyst tidligere i år. Da var temaet også rasisme.

Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

UEFA har varslet at de skal etterforske hendelsen. Den endelige avgjørelsen som kommer, mener Keita vil påvirke hele Europa.

– De vet hva som har foregått i verdens mest prestisjefulle liga. Det de gjør nå, kommer til å vise veien videre for alt. Alle barn ser på mesterligaen, alle som liker fotball ser på mesterligaen, sier Keita til NRK.

– Et veldig tydelig signal

Fotballblogger og TV 2-kommentator Mina Finstad Berg sier til NRK at det er spesielt oppsiktsvekkende å se bildene av at lagene går av banen i Paris, fordi det skjer på det øverste nivået for europeisk klubbfotball.

– Det at det skjer på den måten det gjør i kveld er et veldig, veldig tydelig signal. Det er spillere fra begge lag som reagerer spontant på noe det er helt åpenbart at veldig mange oppfatter som ugreit.

Hun sier at det virker som flere av spillerne reagerer med en ryggmargsrefleks, i solidaritet med hverandre.

– De står sammen på tvers av lagene, og sier fra om at de ikke finner seg i det. Det er ganske sterkt. Dette er også det sterkeste virkemiddelet spillerne har selv, i kampen mot rasisme. Det er deres politiske streik, og det virkemiddelet som synes sterkest. Sånn sett er dette en milepæl.

PSG - Istanbul Basaksehirs.

Demba Ba (venstre) diskuterer med med- og motspillere etter hendelsen.

Foto: Franck Fife / AFP

Prøvde å fullføre

En havtime før midnatt kom bekreftelsen på at kampen spilles ferdig onsdag klokka 18.55.

Før det prøvde UEFA å få kampen i gang igjen ved å bytte ut fjerdedommeren med en dommer fra VAR-bussen.

Istanbul Basaksehir nektet likevel å komme ut av garderoben for å fullføre kampen under den rumenske dommeren, uansett hvilken rolle han tok.

To nordmenn var tett på situasjonen. Fredrik Gulbrandsen startet kampen for den tyrkiske klubben og Jon Skjervold er satt opp som dommerobservatør for oppgjøret.

NRK har også vært i kontakt med Skjervold. Han sier at han ikke vil kommentere hendelsen.

Også i norsk fotball har rasisme vært et tema den siste tiden.

Denne sesongen har det blant annet blitt ropt «apekatt» til Kristiansund-spiller Amahl Pellegrino, og Sandefjord fikk torsdag forrige uke sin straff for situasjonen der Ousmane Camara ble utsatt for rasistiske tilrop.

Siste nytt

 • Nytt meisterligaformat med 36 lag

  UEFA vedtok i dag formatet på meisterligaen i fotball frå 2024.

  Vedtaket kom berre eit halvt døgn etter at 12 av dei største fotballklubbane til kontinentet annonserte planane sine for ein felles utbrytarliga.

  Dette er hovudtrekka i det nye Champions League-formatet:

  * Turneringa blir utvida til 36 lag som møtest i ei stor gruppe. Det er med andre ord ikkje snakk om grupper med fire lag lenger.

  * Alle lag skal spele ti kampar i gruppespelet (fem heime og fem borte).

  * Dei åtte beste laga etter gruppespelet kvalifiserer seg direkte for åttedelsfinale.

  * Laga som endar på plass 9 til 24, møtest i åtte omspelskampar, der vinnarane går til åttedelsfinale. Taparane rykkjer ned i Europaligaen.

  * Dei 12 laga som endar sist i det 36 lag store gruppespelet, er eliminerte.

  * Det vil bli spelt kampar tysdag, onsdag og torsdag i enkelte rundar.

  Dei to klubbane som speler seg fram til finale,n vil ha spelt 17 kampar i turneringa, mot 13 i dag.

  Soccer Champions League Draw
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • – Spytter i ansiktet på fotballen

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Čeferin slo knallhardt tilbake mot planene om en superliga under en digital pressekonferanse mandag.

  – Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin med klar adresse til superligaen.

  – Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM. Vi er allerede i gang med å vurdere de juridiske sidene ved dette.

  – Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innbitt innlegg i starten av mediemøtet.

  Der gikk han også til kraftige personangrep mot en rekke av topplederne i flere av klubbene som er innstilt på å bryte ut.

  – Jeg har sett mye i mitt liv, jeg var advokat tidligere og jobbet med kriminalitet i 20 år. Der møter man mange rare mennesker, men jeg har ikke sett maken til lyving som det Andrea Agnelli (Juventus-topp) har vist. Vi hadde en avtale om å ringes, men han slo av telefonen, sa Čeferin.

  – Jeg stoler på klubbene fra Frankrike og Tyskland som sto imot denne fristelsen. Andre klubber ser ikke på antall mål, men bare på tallene i regnskapet.(NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal