Hopp til innhold

Basketball

 • Gimle er noregsmeistrar i basketball

  Gimle basket er noregsmeistrar i basketball. Det er klart etter at dei vann den fjerde kampen i sluttspelet fredag kveld.

  Det var jamnt i dei to fyrste periodane av kampen, før Gimle drog frå og vann 82-104 over heimelaget Frøya i Frøya Arena på Melkeplassen i Bergen.

  – Dette er stort. Det er så herleg å bli noregsmeister saman med alle kameratane sine, seier Jørgen Odfjell, som vart kåra til finalekampens beste spelar.

  – Gullet kom hem! To år på rad. Me viser at me er best i Noreg. Nå er det ikke tvil lenger, seier Espen Fjærestad (t.h.), som er avbilda saman med Mikkel Kolstad.

  Mikkel Kolstad og Espen Fjærestad vann NM-gull i basket med Frøya etterisger over Gimle fredag kveld
  Foto: Tony Ågotnes / NRK
 • Russland utestengt fra OL-kvalifiseringen i basketball for menn

  De russiske og belarusiske herrelandslagene i basketball får ikke delta i kvalifiseringsturneringene til OL i 2024.

  Det kunngjorde det internasjonale basketballforbundet (Fiba) tirsdag.

  – Etter anbefalingen fra IOC om deltakelse av utøvere med russisk eller belarusisk pass i internasjonale konkurranser publisert den 28. mars, har Fibas hovedstyre bestemt å ikke tillate registreringen av det russiske herrelandslaget i pre-kvalifiseringsturneringer til OL i 2023, skriver Fiba på sine nettsider.

  De skriver videre at Bulgaria, som er rangert på plassen bak, tar Russlands plass.

  Idrettsutøvere fra Russland og Belarus har møtt sanksjoner fra en rekke idretter siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) kom imidlertid i slutten av forrige måned med anbefalinger om å slippe til russere og belarusere som nøytrale igjen. Forutsetningen er blant annet at de ikke har støttet krigshandlingene i Ukraina eller koblinger til det russiske militæret.

  Russland og Belarus ble også utestengt fra å kvalifisere seg til verdensmesterskapet som blir arrangert på Filippinene, Japan og Indonesia fra 25. august. Mesterskapet fungerer også som den viktigste OL-kvalifiseringen.

  For lag som ikke klarte å komme til VM, gir prekvalifiseringsturneringene, som starter 12. august, en ny mulighet til å kvalifisere seg til lekene i Paris.

  De russiske og belarusiske kvinnelagene ble også utestengt fra å kvalifisere seg til EM-turneringen i juni, som fungerer som kontinentets viktigste OL-kvalifisering. (NRK/NTB)

  Tour Montparnasse i Paris.
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • NBA-lag fikk bot for å hvile spillere: – De ønsket å tape kampen

  NBA har bøtelagt Dallas Mavericks 750.000 dollar for å ha «undergravd basketballsportens integritet» ved å spare spillere i en viktig kamp mot Chicago Bulls.

  I kampen spilte stjernespilleren Luka Doncic bare 13 av 60 minutter, mens Kyrie Irving ikke var med i troppen. Hadde Mavericks vunnet oppgjøret, kunne de ta seg til sluttspillet. Det endte med tap da Mavericks sparte på minuttene til flere gode spillere.

  I etterkant av kampen varslet NBA full gjennomgang av episoden og fredag kom konklusjonen. De bøtelegges rundt 7,5 millioner kroner for opptrinnet, opplyser ligaen. I NBA er det slik at man «tjener» på å havne langt ned på tabellen om man ikke når sluttspillet. De svakeste lagene i ligaen har større sjanse på å få gode valgmuligheter i draften etter sesongen.

  Det mener NBA at Mavericks ønsket seg ved å hvile flere stjerner i en så viktig kamp.

  «Mavericks' brøt ligaens regler rundt sparing av spillere og viste gjennom sine valg at de ønsket å tape kampen for å beholde sitt 1.-rundevalg i draften», heter det i uttalelsen fra NBA.

  – Dallas Mavericks' valg med å spare spillere i en viktig kamp undergraver integriteten til idretten, sier NBAs visepresident Joe Dumars.

  Bulls Mavericks Basketball
  Foto: Tony Gutierrez / AP
 • Jordan-sko satte auksjonsrekord – solgt for 23,2 millioner kroner

  Et skopar brukt av NBA-legenden Michael Jordan i en finalekamp i 1998, gikk tirsdag under hammeren for 2,2 millioner dollar hos auksjonshuset Sotheby's.

  Det tilsvarer 23,2 millioner kroner. Salget ble gjort over nett og slo auksjonsrekorden for fottøy brukt av idrettsutøvere. Også den gamle toppnoteringen var det Jordan-sko som sto for (1,5 millioner dollar i september 2021).

  Skoparet som ble solgt på tirsdagens auksjon, stammer fra det andre oppgjøret i NBA-finalen for 25 år siden. Den sesongen ble Jordan NBA-mester for sjette og siste gang.

  Han blir sett på som tidenes beste basketballspiller. Ikonstatusen merkes godt hver gang utstyr og klær fra Jordans aktive karriere legges ut på markedet. I fjor gikk en av hans drakter for hele 10,1 millioner dollar (106,6 millioner kroner).

  (©NTB)

   Jordan Sneakers Sothebys Basketball
  Foto: Bebeto Matthews / AP
 • Gimle finaleklare i BLNO

  Bergenslaget Gimle er klare for finalen i sluttspillet i Eliteserien i basketball (BLNO) etter å ha vunnet 93–77 over Bærum tirsdag. Det skriver TV 2.

  Gimle vant dermed semifinalene 3–1 sammenlagt.

  Onsdag møtes byrival Frøya og Kongsberg, hvor førstnevnte leder 2–1 før siste semifinalekamp. Gimle møter vinneren.

  Gimlehallen, gimle basket
  Foto: Brynjar Osgjerd

Siste nytt

 • Hovland kritiserer baneendringer: – Til tider idiotisk urettferdig

  Viktor Hovland liker ikke endringene golflegenden Jack Nicklaus har gjort på sin bane foran Memorial Tournament på PGA-touren denne uken.

  Hull 16 og 17 har blitt gjort mye vanskeligere foran årets utgave av turneringen, som har fått flere spillere til å reagere. Banen i Columbus er det legenden Nicklaus som står bak.

  – Jeg har aldri vært fan av den banen her. Jeg tror Jack bare har lyst til at vi skal se ut som idioter til tider. Jeg tror rett og slett det er bakgrunnen. Det er en utrolig eiendom, men mange av hullene er ikke gode golfhull, sier Hovland til Discovery foran turneringsstart torsdag.

  Han er spesielt misfornøyd med at man kan bli straffet for gode slag. Det synes ikke verdens sjuende beste golfer noe om.

  – Til tider blir det litt idiotisk urettferdig. Det er likt for alle sammen, men det er litt for små marginer til at man kan slå et perfekt slag og plutselig ende opp med dobbeltbogey. Slikt er jeg ikke fan av.

  Tittelforsvarer Billy Horschel er enig.

  – Jeg skjønner ikke hvorfor de har gjort det, sier Horschel til Discovery.

  Hovland slår ut klokken 13.53 sammen med verdensener Scottie Scheffler og Emiliano Grillo. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Djokovic om kritikken: – Girer meg ekstra opp

  Novak Djokovic avfeier kritikken han har fått etter sin kommentar om konflikten i Kosovo og sier at det gjør ham bedre i jakten på Roland-Garros-tittelen.

  Etter å ha vunnet over amerikanske Aleksandar Kovacevic i 1. runde tidligere denne uken skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

  Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

  I etterkant fikk han kritikk fra blant andre Frankrikes sportsminister Amelie Oudea-Castera, som mener det «ikke bør skje igjen». Etter seieren over Marton Fucsovics onsdag, fikk seberen spørsmål om kritikken.

  – Det er det jeg står for. Jeg ville sagt det igjen, men jeg trenger ikke siden du allerede har sitatene mine fra sist. Selvfølgelig vet jeg at folk kan være uenig, men det er hva det er. Det er det jeg står for, sa Djokovic ifølge ESPN og la til:

  – Det er aldri fritt for drama når jeg spiller Grand Slam-turneringer og jeg tror aldri det kan skje. Det gjør nok at jeg girer meg ekstra opp. (NTB)

  Novak Djokovic
  Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
 • Norge tapte siste puljekamp i para-VM

  Norges ishockeyherrer røk 1-3 for Italia onsdag og tapte dermed alle tre kampene i puljespillet i para-VM i Canada. De skal spille om syvendeplassen.

  Norge endte sist i sin pulje etter tap for både Tyskland, Kina og til slutt Italia. Onsdag sto Audun Bakke for det eneste norske målet i tapet for sistnevnte.

  Norge spiller sin siste kamp i turneringen mot Tyskland lørdag ettermiddag norsk tid, som de tapte 3-5 mot tidligere i mesterskapet.

  Kina og Italia er klar for første utslagsfase. Tsjekkia, USA, Canada og Sør-Korea utgjorde gruppe A der de to beste gikk til semifinale, mens de to siste er klar for kvartfinale.

  Norge har fem ganger før tatt medalje i VM i paraishockey, men det har ikke skjedd siden 2009. Årets verdensmesterskap i paraishockey spilles i canadiske Moose Jaw.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste