Hopp til innhold

Når nyopererte Sivert Bakken (22) debuterer i verdenscupen, overvåker legene hjertet hans

OBERHOF/OSLO (NRK): Sivert Bakken (22) er vant til at hjertet noen ganger løper løpsk. Etter et spesialistbesøk før jul, er han nå klar for å gå verdenscup.

Sivert Bakken

PÅ PLASS: Sivert Bakken måtte si fra seg verdenscupmuligheten før jul, men er nå klar for rennene i Oberhof.

Foto: Morten Solem / NRK

– Det er ekstremt høy puls, jeg stivner og får mye melkesyre, beskriver Sivert Bakken det han noen ganger kan oppleve.

Og hvis pulsen går opp i 240, så vet skiskytteren at han må stoppe opp, at han ikke kan fortsette konkurransen eller hardøkta. Han vet også at det er snakk om hjerteflimmer.

– Det er ikke noe farlig, men de gangene det skjer så kan det være litt prestasjonshemmende og litt irriterende for min del, legger han til.

 • Se verdenscup skiskyting på NRK1 fredag kl. 11:25 (kvinner) og 14:10 (menn).

Gjorde lite inngrep

Rekruttløperen har yppet seg mot de aller beste flere ganger, med blant annet NM-gull på rulleski i sommer.

Og etter flere norgescupseire denne sesongen skulle 22-åringen egentlig få verdenscupdebuten i Hochfilzen før jul, men samtidig fikk han også time for utredning hos en hjertespesialist i Bergen, en sak også TV 2 tidligere har omtalt.

– Det har vært noen år hvor jeg har kjent litt på det, og så har det blitt såpass i det siste at jeg føler det har litt å si for videre utvikling. Da valgte jeg droppe verdenscupen og ta noen steg i riktig retning med tanke på hjertet, forteller Bakken.

TG_-K7zsn1w

DEBUTANT: Sivert Bakken er på plass for verdenscupen i Oberhof. Her fra junior-VM i 2019, hvor han tok to bronsemedaljer.

Foto: Dusan Hein / NTB

Nå følges utviklingen nøye av legene.

– Jeg har fått operert inn en liten overvåkningsenhet som følger med på hjertet hele tiden. Det gjør at jeg får full kontroll og man kan se grafene ut ifra hva som skjer, så håper jeg de kan finne mer ut av det senere, forklarer han videre.

 • Hjerteflimmer er en tilstand som skyldes rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Hjerteflimmer kan også føre til uregelmessig rytme i hjertets hovedkamre, skriver Landsforeningen for hjerte- og lungesyke på sine sider. Det er ikke farlig å trene, men man bør stoppe opp om man rammes av et anfall, står det videre.

– Fortjener å være her

Med unntak av et par rolige dager, har Bakken kunnet trene som normalt de siste ukene. Han er heller ikke bekymret før debuten, og sprintrennet i Oberhof, fredag.

– Jeg er klar for å bite fra meg jeg nå. Målet er å gå mitt eget løp, men jeg forventer nok kanskje ikke å få ut mitt råeste nivå i det første verdenscuprennet. Jeg håper å få vist meg litt frem, og så ser jeg på det som erfaring jeg kan ta med meg videre

Sturla Holm Lægreid har gått sammen med Bakken i flere år, og synes det er gøy at enda en unggutt er inne på laget de neste to helgene.

– Det er kult å få inn Sivert. Han er en god kamerat jeg har trent mye med. Han har også gjort et stort stykke arbeid, og fortjener virkelig å være her, sier skiskytterkometen.

7_R1-SLZqzk

NÆRMER SEG: Sivert Bakken har utmerket seg mot de beste flere ganger. Her fra fellesstarten på Sjusjøen i 2019.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Stor tro på Bakken

Landslagsledelsen er glad for at Bakken nå kan få sjansen de mener han fortjener.

– Nå er han utredet, så når legene sier det er OK, så stoler vi på det. Det er høyt nivå på herreløperne i Norge, så hvis han kommer inn og gjør det normale her, så er det godt nok. Da kan han kjempe om gode plasseringer, sier sportssjef Per Arne Botnan.

NRKs ekspert, Ola Lunde, har stor forhåpninger til Bakken.

– Han er en løper jeg har veldig stor tro på på sikt, men i første verdenscuprenn er det sikkert litt nerver og spenning. Jeg ser de samme kvalitetene i ham som hos Lægreid, Johannes Dale og Aleksander Fjeld Andersen. Hadde han vært fra et hvilket som helst annet land enn Norge så hadde han fått landslagsmuligheten for lenge siden, men det ser i hvert fall ut som de unge nå tar nivået veldig kjapt, mener Lunde.

Siste nytt

 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Emil Iversen opereres - mister NM

  Langrennsløper Emil Iversen skal operere bihulene tirsdag. Det forteller han til VG.

  Operasjon innebærer full narkose og to uker uten fysisk aktivitet. Dermed ryker også NM på Tolga for trønderen.

  – Sesongen er over. Jeg håpet å komme meg til NM del to. Men med de ukene jeg har hatt og med mine bihuler så går det ikke mer. Det er bare å innse nederlaget. Jeg har prøvd alt. Lagt treningsplaner hele vinteren. Formkurven går bare nedover. Det har gått til helvete, sier Iversen til avisen.

  Landslagsløperen har hatt en svært tung sesong, og tidligere denne måneden fortalte han til NRK at han forbereder seg på en tid utenfor landslaget.

  Emil Iversen
  Foto: Fredrik Tombra / NRK
 • U20-landslaget knuste Romania

  Seedy Jatta (20) scoret to mål da Norges U-20-landslag slo Romania 4-0 i en privatkamp i Sandnes mandag.

  De tre første målene ble scoret allerede før det var spilt 15 minutter. Vålerenga-talentet Jatta brukte ni minutter på å score to ganger, mens Bodø/Glimt-spissen Lasse Nordås noterte seg for en nettkjenning etter 14 minutter. Helt på tampen fastsatte KFUM-angriper Petter Nosa Dahl resultatet.

  Strømsgodset-spiller Jonas Torrissen Therkelsen hadde målgivende pasning på to mål. (NTB)

  Seedy Jatta
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste