Hopp til innhold

Dopingtatt ishockeystjerne får OL-medalje

Sveriges ishockeystjerne Nicklas Bäckström (26) får sølvmedalje fra OL, til tross for at han avga en positiv dopingprøve kort tid før OL-finalen.

hockey

Nicklas Bäckström får sølvmedaljen fra OL til tross for at han testet positivt på et ulovlig stoff under mesterskapet.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Scanpix

Det melder Den internasjonale olympiske komité (IOC) fredag.

– IOC tok hensyn til at han åpenbart ikke tok en medisin for å forbedre sine prestasjoner og at han hadde fått feilaktige råd fra legen, uttalte Sveriges olympiske komité (SOK) i en pressemelding fredag kveld.

IOC har gitt Sveriges landslagslege Björn Waldebäck en streng anmerkning.

Tatt ut av laget timer før finalen

Bare timer før OL-finalen mot Canada ble 26-åringen tatt ut av den svenske troppen etter at det ble klart at han hadde testet positivt på stoffet pseudoefedrin som finnes i allergimedisniner.

Bäckström fikk også én kamps utestengelse, men denne har NHL-profilen allerede sonet ferdig.

Bäckström har hele veien hevdet sin uskyld, og mener det må være allergimedisinen Zyrtec-D, som han tar en tablett av daglig, som ga utslag på dopingkontrollen.

– Unner ingen dette

Etter OL sa Bäckström at han ikke unnet noen å gå igjennom det han gjorde da meldingene om hans positive dopingprøve kom.

– Jeg unner ingen noe som det. Det var ikke gøy, men nå skal jeg bare se framover.

Han fortalte også at han ikke hadde noen anelse om at allergitablettene inneholdt et ulovlig stoff.

– Jeg har tatt de samme tablettene i sju år, og fulgte bare legens anbefaling. jeg har ikke gjort noe annerledes enn jeg alltid har gjort, sa han.

Kun fire dager etter at han ble tatt ut av den svenske troppen ble 26-åringen matchvinner da Capitals slo Florida Panthers 5–4 på bortebane.

Nicklas Bäckström gikk glipp av OL-finalen i ishockey mellom Sverige og Canada. Han testet positivt på en dopingprøve og fikk derfor ikke delta. Bäckström snakket med pressen da han var tilbake i Washington.

Siste nytt

 • Klæbo knuste konkurrentene

  Johannes Høsflot Klæbo vant verdenscuprennet over 20 kilometer klassisk i Lahti.

  Han vant 24 sekunder foran finske Iivo Niskanen i rennet, som gikk i enkeltstart.

  – Han har løst dette på ypperlig måte, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland og fortsatte:

  – For et løp av Johannes Høsflot Klæbo.

  De norske løperne fikk sekunderinger mot en rå åpning av Niskanen i starten av rennet.

  Men halvveis hadde Klæbo opparbeidet seg en ledelse på åtte sekunder på Niskanen. Dette forspranget økte deretter i siste halvdel av rennet.

  Martin Løwstrøm Nyenget blir trolig nummer tre. Han lot seg imponere av styrkedemonstrasjonen til Klæbo.

  – Jeg skal ikke vurdere han opp mot største legendene som har vært. Men han er en vanvittig god skiløper, sier Nyenget til NRK.

  Flere av de finske løperne som har slitt før i sesongen har prestert sterkt i helgen. Henrik Dønnestad så at finske Niskanen hadde truffet godt med skiene.

  – Han går helt nydelig på ski. Det går lekende lett, sa Dønnestad om Niskanen, som han selv lå i rygg på en kort periode av rennet.

  Johannes Høsflot Klæbu under 20-kilometeren i Lahti lørdag.
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva / NTB
 • Nedtur for Hauger: Nummer åtte i Bahrain

  Dennis Hauger så ut til å kunne kjempe om pallen, men endte på 8. plass i sesongens første Grand Prix i Formel 2.

  Men nordmannen plukket med seg sesongens første poeng, og sanket i tillegg noen ekstrapoeng ettersom han hadde raskeste rundetid.

  – Det er lov å være litt skuffet over den løpsutviklingen det ble på Dennis til slutt, sier Viaplay-kommentator Henning Isdal etter løpet.

  Med ti runder igjen av løpet var Hauger på fjerdeplass, men han klarte ikke å forsvare plasseringen. Zane Maloney vant løpet overlegent.

  Flere trøblet under sesongens første Grand Prix i Formel 2. Hele seks biler måtte gi seg underveis i løpet. Bare 16 av 22 førere fullførte løpet.

  Neste helg flytter Hauger og resten av Formel 2-sirkuset seg til Jeddah i Saudi-Arabia.

  Dennis Hauger
  Foto: Torbjørn Brovold / NRK
 • Ny bestenotering innendørs for Rooth

  Sander Skotheim og Markus Rooth klokket inn på henholdsvis 7,06 og 7,08 på 60-meteren i sjukampen i innendørs-VM. For sistnevnte var det ny bestenotering.

  Dermed er de også helt likt etter den første øvelsen i sjukampen.

  Amerikanske Harrison Williams vant øvelsen.

  Rooth og Skotheim ble henholdsvis nummer åtte og ti sammenlagt i tikampen i friidretts-VM i Budapest i fjor sommer. Sistnevnte var klar på at han er kapabel til å ta mange steg før OL i Paris neste sommer.

  – Kanskje jeg kan klatre fem plasser til, til en 5.-plass. Da er det ikke så langt opp. Hver mangekamp lever sitt eget liv, også får vi se hva de andre gjør, sa Skotheim til NTB.

  (©NTB)

  9sY39c9qQNs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal