Dopingtatt ishockeystjerne får OL-medalje

Sveriges ishockeystjerne Nicklas Bäckström (26) får sølvmedalje fra OL, til tross for at han avga en positiv dopingprøve kort tid før OL-finalen.

hockey

Nicklas Bäckström får sølvmedaljen fra OL til tross for at han testet positivt på et ulovlig stoff under mesterskapet.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Scanpix

Det melder Den internasjonale olympiske komité (IOC) fredag.

– IOC tok hensyn til at han åpenbart ikke tok en medisin for å forbedre sine prestasjoner og at han hadde fått feilaktige råd fra legen, uttalte Sveriges olympiske komité (SOK) i en pressemelding fredag kveld.

IOC har gitt Sveriges landslagslege Björn Waldebäck en streng anmerkning.

Tatt ut av laget timer før finalen

Bare timer før OL-finalen mot Canada ble 26-åringen tatt ut av den svenske troppen etter at det ble klart at han hadde testet positivt på stoffet pseudoefedrin som finnes i allergimedisniner.

Bäckström fikk også én kamps utestengelse, men denne har NHL-profilen allerede sonet ferdig.

Bäckström har hele veien hevdet sin uskyld, og mener det må være allergimedisinen Zyrtec-D, som han tar en tablett av daglig, som ga utslag på dopingkontrollen.

– Unner ingen dette

Etter OL sa Bäckström at han ikke unnet noen å gå igjennom det han gjorde da meldingene om hans positive dopingprøve kom.

– Jeg unner ingen noe som det. Det var ikke gøy, men nå skal jeg bare se framover.

Han fortalte også at han ikke hadde noen anelse om at allergitablettene inneholdt et ulovlig stoff.

– Jeg har tatt de samme tablettene i sju år, og fulgte bare legens anbefaling. jeg har ikke gjort noe annerledes enn jeg alltid har gjort, sa han.

Kun fire dager etter at han ble tatt ut av den svenske troppen ble 26-åringen matchvinner da Capitals slo Florida Panthers 5–4 på bortebane.

Nicklas Bäckström gikk glipp av OL-finalen i ishockey mellom Sverige og Canada. Han testet positivt på en dopingprøve og fikk derfor ikke delta. Bäckström snakket med pressen da han var tilbake i Washington.

Siste nytt

 • Stortinget kriminaliserer doping

  En samlet justiskomité står bak et forslag som vil gjøre doping i idretten ulovlig og som åpner for å ta premiepenger fra dopingdømte utøvere, melder NTB.

  Dermed ligger det an til at doping får plass i norsk strafferett, et forslag som ble fremmet i kjølvannet av dopingskandalen under ski-VM i Østerrike 2019, da flere utøvere ble tatt for å ha bloddopet seg.

  – For at norsk politi skal kunne gjøre som sine kollegaer i Østerrike, så kreves det lovendringer. Det gjør vi nå, sier Høyres justispolitiske talsperson, Peter Frølich til Nationen.

  Antidoping Norge
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Nguen scoret i mesterligaen

  Takket være mål fra norske Tokmac Nguen og ivorianske Franck Boli (tidligere Stabæk-spiller) greide ungarske Ferencváros 2–2 mot ukarinske Dinamo Kiev i mesterligaen tirsdag kveld.

  Viktor Tsygankov og Carlos De Pena hadde sendt Dinamo opp i 2-0 før pausen. Gjestene virket på vei mot en klar seier, men det ville ikke Nguen ha noe av.

  Kvarteret etter pausen fikk den tidligere Strømsgodset-spilleren ballen fra Oleksander Zubkov ute på siden, dempet, vendte og smelte den i lengste hjørne utakbart for keeper, beskriver NTB.

  – Jeg har ikke fått sett den ordentlig, men jeg fikk en fin pasning fra Zubkov. Jeg tok en titt og så at midtbanespilleren som fulgte meg var litt langt unna, og så skjøt jeg, sa Tokmac til TV 2 fra garderoben.

  For Ferencváros var det første mesterligapoeng på 25 år.

  Tokmac Nguen
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Haaland med mål i Dortmund-siger

  Erling Braut Haaland sluttar ikkje å skåre mål. Han måtte vente til overtid i meisterliga-kampen mot Zenit St. Petersburg. Det er Haaland sitt 12. mål på 10 meisterliga-kampar. Borussia Dortmund vann kampen 2-0. Jadon Sancho skåra gultrøyenes første på eit straffespark.

  Dortmund har no tre poeng etter to Meisterliga-kampar. I den andre kampen i gruppa spelte Club Brugge og Lazio 1-1. Dei ligg begge over Dortmund med fire poeng.

  Haaland
  Foto: Ina Fassbender / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal