Hopp til innhold

«Shampo» støtter dopingtatt hockeystjerne: – Jeg tok også tablettene

Tidligere NHL-spiller Espen «Shampo» Knutsen (42) mener dopingsaken som ryster Sverige er «veldig uskyldig».

Shampo

Espen «Shampo» Knutsen forteller at pseudoefedrin var og er svært vanlig i NHL.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bäckström

Her forlater Nicklas Bäckström hockeyarenaen etter OL-finalen søndag.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix
Tollefsen

Ole-Kristian Tollefsen har også erfaring med allergitablettene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix
Lereim

Inggard Lereim mener utøvere i USA er for lite bevisst rundt antidopingarbeidet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg synes veldig synd på Nicklas. Slik jeg ser det, er det veldig uskyldig. Det er ikke dop du tar for å bli en bedre hockeyspiller, men for at det ikke skal klø i øynene, sier Knutsen til NRK.no.

Den nåværende Vålerenga-treneren har naturligvis fått med seg dopingsskandalen som nå preger de svenske mediene.

NHL-stjernen Nicklas Bäckström måtte stå over OL-finalen mot Canada etter å ha testet positivt på stoffet pseudoefedrin, som han fikk i seg via allergimedisinen Zyrtec-D.

Medisinen i seg selv er ikke forbudt, men svensken hadde for høye verdier.

Etter å ha sett Bäckström bli hentet ut av garderoben like før kampstart, tapte lagkameratene 3-0 i OL-finalen.

– Så og si alle tok det

Knutsen, som spilte både for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets i NHL, mener Bäckström aldri burde ha blitt stanset.

42-åringen sier stoffet er helt vanlig i USA.

– Det har blitt strengere siden jeg var der (i USA), men du kan ta sterkere ting enn du kan i Europa. Du får jo kjøpt det på apoteket. Så og si alle tok, sier Knutsen.

– Du også?

– Jeg tok det også, ja, sier Knutsen.

Vålerenga-trenerens historie støttes tirsdag av tidligere NHL-back Niclas Wallin, som sier til Expressen at «alle har prøvd» det mye omtalte stoffet.

Knutsen mener reglene er for strenge når utøvere blir dopingtatt for å bremse allergireaksjoner.

– Du bør kunne ta medisiner som hjelper mot rennende nese og kløende øyne, sier Knutsen, som samtidig forstår at arrangøren måtte reagere etter gjeldende regler.

Norge-kaptein Ole-Kristian Tollefsen (29) har også erfaring med medisinen Zyrtec-D fra da han spilte i NHL.

– Jeg tok det en gang da jeg var forkjølet. Jeg ble anbefalt det av legen, fordi det åpner luftveiene, sier Tollefsen til NRK.no.

– Det er jo flere som bruker det, og der borte står det ikke på noen liste heller. Da var vi kanskje ikke klar over at det står på en liste i Europa, sier landslagskapteinen.

– Alle må kjenne regelverket

Dopingsaken har skapt stor forvirring i nabolandet. Flere eksperter har sådd tvil rundt Bäckströms forklaring om at han kun tok én tablett.

Samtidig har landslagslege Björn Waldebäck tatt på seg skylden og innrømmet at det var han som anbefalte Bäckström å ta medisinen.

Og selv om Sverige føler seg urettferdig behandlet i saken, er mangeårig dopingjeger Inggard Lereim ikke enig i at de nåværende reglene er for strenge.

– Alle idrettsutøvere på det nivået må kjenne dopingregelverket. Det finnes allergimedisiner som ikke står på en forbudsliste, sier Lereim.

– Du kan kjøpe tablettene på apoteket i mange land, og det er mye mer liberale holdninger til medikamentbruk i andre lang enn det er i Norden. I USA er det nok langt mindre bevissthet omkring antidopingarbeidet enn det vi har i Norge og i Sverige, sier dopingeksperten.

Espen Knutsen forteller at han aldri ble testet under sine perioder i NHL.

– Jeg ble testet i Norge og under VM-turneringer og i Sverige, men aldri i USA. Det var ikke dopingtester der, men det er blitt strengere nå, sier Knutsen, som likevel gir Lereim mye rett i antakelsen om mindre bevissthet rundt antidopingarbeid i USA.

Der er det fortsatt ikke lov å teste utøvere utenfor konkurranser.

– Det er dumt. De bør absolutt kunne teste utøverne når som helst under sesong og ikke under sesong. Det er jo ofte da folk doper seg – når de ikke er sammen med laget, sier Knutsen.

Og 42-åringen sier selv at han har brukt ett stoff som var «ulovlig»: Tablettene som felte Nicklas Bäckström.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal