NRK Meny
Normal

Arsenal lærte leksen mot Barcelona

KOMMENTAR: Arsenal erfarte det som så mange andre lag har fått erfare de siste 13 månedene: Du kan fortsatt stresse Barcelona med kontringer, men nå kan også de kontre på deg.

Lionel Messi

ØDELA FESTEN: Messi var i god, gammel scoringsform mot Arsenal.

Foto: Toby Melville / Reuters

Det var 12 sekunder som oppsummerte det dagens Barcelona-utgave handler om.

70:39: Neymar får en klarering på egen halvdel, snur og sender en pasning til Luis Suárez langs venstre som setter Per Mertesacker ut av spill.

70:44: Mens Laurent Koscielny dras ut på kant av Suárez, sprinter Neymar inn i rommet like bak som Mertesacker har etterlatt – og får ballen av Suárez.

70:48: Neymar styrter fremover og får på seg Nacho Monreal, før han spiller til en helt ledig Messi.

70:51: Det første touchet fra Messi venter ut Petr Čech. Det andre legger ballen i nota.

Elleve berøringer, tre pasninger, én nydelig kontring. Glem det utslitte tiki-taka-uttrykket og Xavis gamle pasningsrekorder. Det er slike kjappe angrep Barça har blitt så gode på.

Solid slagplan

Praktmålet ble vendepunktet i åttedelsfinalen i London i går.

Arsenal visste at 1-0 ville bli tøft på Camp Nou og sendte dermed spillere fremover, før Mathieu Flamini feide ned Messi inne i feltet og forårsaket 2-0-målet. Mot slutten kunne fint Barça scoret flere.

Ironisk nok var det nettopp en kontring Arsenal hadde håpet å score på.

Det spesielt sure for Arsène Wenger var at den defensive slagplanen i stor grad hadde funket. Arsenal sto først høyt og la seg så dypere i banen: Olivier Giroud var nede og gjorde grovarbeid i høyrebacksonen, mens Mesut Özil taklet Messi like utenfor egen sekstenmeter.

Én stor sjanse til hver av lagene før pause var gode nyheter. Dette kunne gå.

Faktisk hadde Barça virket langt fra like skarpe som de kan være. En kunne si at den gamle «pasningskarusellen» ikke var kommet i gang.

Utålmodighet

Men det trenger den heller ikke være under Luis Enrique. Det er ikke gjennom endeløse pasninger at Barça vinner om dagen, men direkte kombinasjoner mellom de tre fremste.

Dette er ikke noe nytt. Barças første store borteseier med det nåværende systemet var 3-2-kampen mot Atlético Madrid i januar 2015, da de kontret Diego Simeones lag i senk.

Dermed kan en spørre hvordan Arsenal kunne skyte seg selv i foten ved å gi bort så store rom.

Wenger følte spillerne ønsket å jage åpningsmålet, selv om 0-0 hadde vært et godt resultat. «Kanskje følte vi at vi kunne vinne kampen, og vi mistet varsomheten i forsvaret», sa han.

«Det vi visste var at det kom til å bli viktig å ikke gi dem en kontring...»

Skyldige Gunners

Men selv ikke dette forklarer alle feilene i den defensive posisjoneringen. Da Neymar fikk ballen, var begge midtstopperne på Barças halvdel; et håpløst trekk når Messi og Suárez er like ved.

Store, treige Mertesacker lå oppe på 60 meter.

Slike bedømmelser ble det bitreste med tapet for Wenger: At planen i etablert spill hadde fungert, men at konsentrasjonen røyk på en kontring.

«Vi var ekstremt skyldige», sa han. «Vi har ingen unnskyldninger på dét målet».

Samtidig må kreditt gå til Barça. Lenge har de vært Europas beste lag i etablert angrep, mens andre har mestret kontringer.

Nå har de blitt best på begge deler. Og Wenger blir ikke sistemann til å erfare dét.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag