NRK Meny
Normal

Arrangøren tar grep for å unngå nye halsbrekkende stunt

ROUBAIX/OSLO (NRK): Arrangøren vil for alt i verden unngå at hodeløse syklister gambler med livet ved togovergangene i Paris-Roubaix. Men det er lettere sagt enn gjort.

Togovergang i Paris-Roubaix

SKANDALE: Halve feltet ble stående og vente i fjor. Noen få våghalser kastet seg over sporet i siste liten.

Foto: TV 2

– Det kunne gått enda verre, sier Koen de Kort til NRK.

I fjor havnet han midt oppi alle syklisters mareritt: De blinkende lampene som signaliserer at det kommer tog, midt i et prestisjefullt ritt. TV-seerne holdt pusten mens en rekke ryttere tok sjansen og kastet seg over overgangen, sekunder før toget kom dundrende.

Togovergang

SEKUNDER SENERE: Toget kommer susende.

Foto: TV 2

– Det var mye støy fra tilskuerne, så jeg hørte ikke varsellyden fra overgangen. Plutselig så jeg bommen komme ned, og det skremte meg, sier Koen de Kort, dagen før han skal kjøre beryktede Paris-Roubaix igjen.

Tar grep - endrer starttidspunktet

Episoden har blitt omtalt som en fadese for arrangøren, og i etterkant valgte togselskapet å levere en formell klage. De mente at det hele kunne endt med dødsfall.

Nå vil arrangøren for all del unngå at noe lignende skjer i år. Men det er vanskelig å få seierssultne syklister til å både legge merke til advarselsignalene og å velge å stoppe underveis i et viktig ritt. Derfor prøver de i stedet å treffe med timingen så syklistene ikke når fram til togovergangene samtidig som det er ventet tog.

– Vi har valgt å flytte starttidspunktet for å unngå å gjenta det som skjedde i fjor, sier rittdirektør Thierry Gouvenou til AFP.

Løsningen kan føre til nytt problem

CYCLING-FRA-PARIS-ROUBAIX

Slik så det ut da halve feltet ble stående og vente på toget i fjor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Men også det er en utfordring, forteller Gouvenou. For hvis man unngår toget ved fjorårets problemkryss, 87 kilometer fra mål, kan man plutselig møte et annet tog ved en annen overgang, bare ti kilometer før mål.

– Det er veldig komplisert. Når vi endrer så vi er komfortable rundt Arenberg-kryssingen, er vi plutselig mye mindre komfortable rundt kryssingen rett før mål. Vi er nærmere Norstradamus-gjetninger enn vi er vitenskap, sier rittdirektøren.

Edvald Boasson Hagen sier at han ikke vil ta noen sjanser. Han vil heller bli stående og se resten av feltet forsvinne i det fjerne. Det internasjonale sykkelforbundet har nemlig tydeliggjort regelverket, så rytterne nå skal stoppe allerede ved det første varselsignalet.

– Hvis det skjer, så venter jeg til toget har kjørt forbi. Det er jo en klar regel på det, sier han til NRK.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag