NRK Meny
Normal

Arrangøren tar grep for å unngå nye halsbrekkende stunt

ROUBAIX/OSLO (NRK): Arrangøren vil for alt i verden unngå at hodeløse syklister gambler med livet ved togovergangene i Paris-Roubaix. Men det er lettere sagt enn gjort.

Togovergang i Paris-Roubaix

SKANDALE: Halve feltet ble stående og vente i fjor. Noen få våghalser kastet seg over sporet i siste liten.

Foto: TV 2

– Det kunne gått enda verre, sier Koen de Kort til NRK.

I fjor havnet han midt oppi alle syklisters mareritt: De blinkende lampene som signaliserer at det kommer tog, midt i et prestisjefullt ritt. TV-seerne holdt pusten mens en rekke ryttere tok sjansen og kastet seg over overgangen, sekunder før toget kom dundrende.

Togovergang

SEKUNDER SENERE: Toget kommer susende.

Foto: TV 2

– Det var mye støy fra tilskuerne, så jeg hørte ikke varsellyden fra overgangen. Plutselig så jeg bommen komme ned, og det skremte meg, sier Koen de Kort, dagen før han skal kjøre beryktede Paris-Roubaix igjen.

Tar grep - endrer starttidspunktet

Episoden har blitt omtalt som en fadese for arrangøren, og i etterkant valgte togselskapet å levere en formell klage. De mente at det hele kunne endt med dødsfall.

Nå vil arrangøren for all del unngå at noe lignende skjer i år. Men det er vanskelig å få seierssultne syklister til å både legge merke til advarselsignalene og å velge å stoppe underveis i et viktig ritt. Derfor prøver de i stedet å treffe med timingen så syklistene ikke når fram til togovergangene samtidig som det er ventet tog.

– Vi har valgt å flytte starttidspunktet for å unngå å gjenta det som skjedde i fjor, sier rittdirektør Thierry Gouvenou til AFP.

Løsningen kan føre til nytt problem

CYCLING-FRA-PARIS-ROUBAIX

Slik så det ut da halve feltet ble stående og vente på toget i fjor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Men også det er en utfordring, forteller Gouvenou. For hvis man unngår toget ved fjorårets problemkryss, 87 kilometer fra mål, kan man plutselig møte et annet tog ved en annen overgang, bare ti kilometer før mål.

– Det er veldig komplisert. Når vi endrer så vi er komfortable rundt Arenberg-kryssingen, er vi plutselig mye mindre komfortable rundt kryssingen rett før mål. Vi er nærmere Norstradamus-gjetninger enn vi er vitenskap, sier rittdirektøren.

Edvald Boasson Hagen sier at han ikke vil ta noen sjanser. Han vil heller bli stående og se resten av feltet forsvinne i det fjerne. Det internasjonale sykkelforbundet har nemlig tydeliggjort regelverket, så rytterne nå skal stoppe allerede ved det første varselsignalet.

– Hvis det skjer, så venter jeg til toget har kjørt forbi. Det er jo en klar regel på det, sier han til NRK.

Siste nytt

 • Kirkevold-mål for Hobro

  Pål Aleksander Kirkevold har dratt med seg målformen inn i det nye året. Han scoret 1–0 målet for Hobro da de spilte 2–2 i en treningskamp mot Midtjylland fredag.

  Midtjyllands Rafael van der Vaart reddet 2–2 med en scoring etter 90 minutter.

  Fotballandslaget i Makedonia.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Berget klar for New York City FC

  Jo Inge Berget er klar for den amerikanske klubben New York City FC. Der blir han lagkamerat med blant annet David Villa.

  – Jeg gleder meg til å komme til New York, og spille i MLS for et av ligaens beste lag, sier Berget til klubbens nettside.

  Berget
  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
 • 12 mål på to kamper for Stabæk

  Stabæk viser virkelig målform i sesongoppkjøringen. Fredag vant de hele 7–1 over 1.-divisjonslaget Kongsvinger.

  Forrige fredag vant Toni Ordinas' menn 5–1 over Asker, og dermed står de med 12–2 i målforskjell etter sesongens to første kamper.

  Toni Ordinas
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn
VM skiflyging
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1500 m menn
Sport i dag
Sport i dag
EM kunstløp: Friløp menn
EM kunstløp: Friløp menn