Hopp til innhold
Kommentar

Arne Slot kan lett forbedre Liverpool

Jürgen Klopp er slett ikke umulig å følge etter.

f

NY SJEF: Arne Slot blir arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Her med ligagull-trofeet i 2022/2023-sesongen.

Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP

Jobben som ny trener for Liverpool er lettere enn den høres ut.

Det kan virke umulig for Arne Slot å tre inn for Jürgen Klopp, et karismatisk ikon som har samlet byen bak laget i snart ni år, og som vil huskes for feiringene, sitatene og gliset. På et emosjonelt nivå er Klopp umulig å erstatte.

Men prater vi om resultater, kan Slot løfte laget umiddelbart.

Det laget Klopp forlater, er langt unna perfeksjon.

Kollaps

Den brutale sannheten er at Klopp ikke har gjort det særlig bra de siste årene.

Liverpool har spilt bra i perioder, men på fire år har de vunnet én FA-cup og to ligacuper. I Premier League vil plasseringene over samme periode snart være 3, 2, 5 og 3. Siden februar har de kapitulert i tittelkampen, tapt i Europaligaen mot Atalanta og røket ut av FA-cupen mot et kaotisk Manchester United.

Finnes det rom for forbedring? Absolutt.

klopp

GIR SEG: Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Zoomer vi ut, har Klopp vunnet én ligatittel på snart ni år.

Han hadde fortjent flere, og ingen glemmer mesterligatittelen fra 2019, men det hadde vært langt verre for Slot å følge etter Pep Guardiola i Manchester City, som marsjerer mot en sjette ligatittel på syv år.

I Liverpool vil selv andreplass være et steg fremover.

Erstatter fra Fredrikstad

Dessuten har Klopps etterfølgere gjort det bra før.

Tyskeren trente to lag før Liverpool, og hver gang han sa adjø, leverte den neste treneren en bedre sesong enn Klopps siste.

Den første var Jørn Andersen i Mainz i 2008. Klopp hadde dratt Mainz opp fra nivå to i Tyskland til Bundesliga, så hadde han rykket ned, og så hadde han prøvd å rykke opp igjen uten hell. Fansen savnet Klopp, men Andersen tok Mainz rett opp på første forsøk.

Mainz har ikke rykket ned igjen siden.

87842169

ETTERFULGTE KLOPP: Jørn Andersen overtok roret i Mainz i 2008.

Foto: MARTIN OESER / AFP

Den andre var Thomas Tuchel i Dortmund i 2015. Klopp hadde ført laget til to sensasjonelle ligatitler, før det ble to andreplasser og så en syvendeplass. Igjen var Klopp et stort savn blant fansen, men Tuchel leverte en flott andreplass og 78 poeng, en sum Klopp selv overgikk én gang på syv år.

Verken Andersen eller Tuchel ble værende like lenge som Klopp. Ingen av dem hadde like stor suksess på lang sikt. Klopp er Klopp.

Men hver gang forlot Klopp lag som hadde gode forutsetninger for å levere.

Billige grep

Det samme gjør han nå i Liverpool.

De røde spilte som serievinnere frem til april. Stallen er stappet med gode spillere i god alder, og den offensive profilen passer Slot, en Guardiola-disippel som vant den nederlandske ligaen med Feyenoord i fjor ved å stå høyt i banen og kaste spillere i angrep.

I likhet med Klopp liker Slot at laget har ballen mye. Han trekker ofte høyrebacken innover i banen, en rolle som passer Trent Alexander-Arnold, og han elsker driblesterke vinger som skjærer innover og skyter, som Mohamed Salah og Luis Díaz.

Formasjonen hans er 4-2-3-1 eller 4-3-3, som Liverpool bruker.

Det finnes nok av ting Slot kan gjøre for å løfte laget.

Les også Arne Slot bekrefter: Blir Liverpool-manager neste sesong

AMlk1X3hRhY

Feyenoord slipper inn mindre enn ett mål per ligakamp, delvis fordi de er blant Europas beste lag til å vinne tilbake ballen høyt i banen, og de har hatt svært få skader de siste to årene. Slot kan videreføre disse trendene til Liverpool, hvor forsvaret har vaklet i to år, og hvor for mange nøkkelspillere har vært på sidelinjen.

Ingen av disse grepene koster Liverpool én krone.

Dette er ikke som da Fergie dro

Slot er heldig som trer inn i en bunnsolid sportslig struktur.

Denne situasjonen har lite til felles med da Alex Ferguson, en annen legende, forlot Manchester United i 2013. Ferguson var ansvarlig for nesten alt av det sportslige, og ble fulgt ut døren av den daglige lederen David Gill.

På én sommer mistet United all sportslig kompetanse, en krise for klubbens stabilitet.

d

HOPPE ETTER FERGUSON: Det viste seg å være vanskelig å etterfølge sir Alex Ferguson i Manchester United.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Dette kunne vært Liverpools skjebne nå, men i mars overtalte de Michael Edwards til å komme tilbake som fotballsjef for eierselskapet Fenway Sports Group. Edwards er mesterhjernen som ansatte Klopp i 2015, og som var involvert i kjøpene av Salah, Alisson og Virgil Van Dijk.

Siden Edwards forlot Anfield i 2022, har nye signeringer som Darwin Núñez, Cody Gakpo og Ryan Gravenberch slitt med å vise stabil form. Det er ikke rart Chelsea lå langflate etter Edwards.

Med Edwards på plass igjen er den største signeringen gjort.

Edwards har ansatt en sportsdirektør i Richard Hughes, som skal samarbeide med Slot. Denne kompetansen bør sørge for at Slot ikke blir en ny David Moyes.

God timing

Det finnes andre grunner til at Slot kan få det lettere enn Klopp.

Slot kan håpe at Guardiola snart takker for seg. Klopp hadde hatt to seriemesterskap til hadde det ikke vært for Manchester City, men nå har Guardiola snart vært der i åtte år, og rivalene må lure på hvor mye lenger det vil vare.

Sjansene er brukbare for at Slot trener Liverpool den dagen Guardiola drar. Katalanerens standard er i praksis umulig å opprettholde.

Les også Evan (12) sprenger maratongrenser

Evan Kim

Én sikker ting er at Slot tar over Liverpool i en periode hvor Manchester United, Chelsea, Tottenham og Newcastle alle har sine problemer. Denne timingen reduserer risikoen for å gå glipp av mesterligaen neste år.

Så må vi ta med forventningene rundt trenerbyttet.

Solide fundamenter

Ingen forventer realistisk sett at Slot skal være like god som Klopp.

Slot har vunnet ligaen og cupen i Nederland, men det slår ikke de to tyske ligatitlene til Klopp, eller at han tok Dortmund til mesterligafinalen i 2013. Klopp er en av de beste trenerne denne generasjonen har sett, og vil huskes som en av Anfields største.

Men Slot trenger ikke være en ny Klopp for å lykkes.

slot

SUKSESSFULL: i Nederland har han hatt suksess. Nå ser det ut til at Arne Slot blir Liverpools nye manager.

Foto: OLAF KRAAK / AFP

Det vanskeligste Klopp har gjort i Liverpool, er ikke å vinne titler, men å bygge laget opp fra topp-seks-kandidater til regelmessige utfordrere. Der hvor Klopp tok over et ruin av et lag, kan Slot bygge på solide fundamenter.

Slot skal simpelthen forbedre et lag som nå halter inn til tredjeplass.

Han har en sterk stall.

Han har en genierklært sjef.

Sjelden har det vært så gunstig å følge etter en legende.

null
Spiller nå
Seieren kostet for Frankrike 03:01
Neste

Sportsnyheter

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Her sniker blodig Mbappé seg inn: – Du kan ikke gjøre det!

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

hkxcE8oANkk

Håner søkkvåte EM-drakter: – Nitrist

Belgia gikk på et sjokktap mot Slovakia. Både klissvåte drakter og VAR-drama skaper reaksjoner.

Siste nytt

 • Boston Celtics ble NBA-mestere for 18. gang – flest i historien

  Boston Celtics er det nye mesterlaget i NBA etter 106-88 i møtet med Dallas Mavericks. Dermed avgjorde de med 4-1 sammenlagt og er mestere i NBA for 18. gang.

  Det er flere enn noen andre lag har vunnet tittelen i National Basketball Association.

  – Herregud! Det er en uvirkelig følelse. Vi gjorde det, sa en jublende Jayson Tatum etter seieren i det som ble den femte og avgjørende finalekampen.

  Tatum ble kampens beste poengplukker med 31 poeng. Jaylen Brown ble utnevnt til finalens mest verdifulle spiller. Han noterte seg for 21 poeng.

  Boston Celtics vant de tre første finalemøtene. Dallas Mavericks tok seieren i den fjerde finalekampen.

  I det femte møtet var det ingen tvil om hvem som var det beste laget. Dermed ble det ikke bruk for flere kamper i best av sju-serien. Det hjalp ikke for Dallas Stars at lagets Luka Doncic bidro med hele 28 poeng.

  Seieren kom på dagen 16 år etter at Boston Celtics ble NBAs mesterlag sist gang i 2008. Da vant de mot Los Angeles Lakers.

  (NTB)

  BwdkjneE8do
  Foto: Reuters
 • Fullt kaos i Frankrike-seier: – Katastrofalt

  Frankrike hadde brukbar kontroll mot Østerrike og sikret tre viktige poeng mot Ralf Rangnicks mannskap.

  Et noe klønete selvmål fra Maximilian Wöber, fremprovosert av Kylian Mbappé, sikret 1-0-seier i Düsseldorf.

  NRKs fotballekspert Åge Hareide er kritisk til Østerrike-spilleren.

  – Han vil gjerne klarere, selvfølgelig, men han kan jo bare ta den ned med brystet – da blir det ikke selvmål, sa Hareide i pausesendingen.

  På tampen holdt nok mange Frankrike-fans pusten da Mbappé lå nede i tilsynelatende voldsomme smerter. Franskmannen fikk en blodig smell i nesa etter å ha stanget i skuldra til Østerrikes Danso.

  – Det er elendig av dommeren å ikke blåse med en gang der. Når du går ned med en gang på den måten der, så må du som dommer se det, sa en kritisk NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

  Mbappé måtte til slutt gå av banen, men uten at Frankrike rakk å erstatte ham. TV-bildene viste en rasende Didier Deschamps langs sidelinjen.

  – Det er her er jo katastrofalt av dommer. Han skal jo idet ballen går ut til kast på motsatt side vite at det står bytter klart. Det er bare å blåse i fløyta, sa Løkberg.

  Frankrike ligger med det på andreplass i gruppe D, bak Nederland. De to står med samme poengsum og lik målforskjell, men nederlenderne har scoret ett mål mer.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France