Skiledere åpner for granskning av dopingbeskyldninger

Lederne i det norske og svenske skiforbundet åpner for at en sannhetskommisjon kan granske påstander om unormalt høye blodverdier i langrennssporten på 1990-tallet.

Erik Røste

IKKE NOE Å SKJULE: – Norges Skiforbund har ikke noe å skjule. Vi har alltid vært opptatt av åpenhet. I den grad man kan få noe ut av slik kommisjon, er vi åpen for dette, sier president Erik Røste i Norges Skiforbund til NRK om ideen om en sannhetskommisjon om doping i langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den svenske rikskringkasteren SVT sender onsdag kveld dokumentaren «Blodracet», der det rettes sterke dopingmistanker mot norske og svenske skiløperes prestasjoner på 1990-tallet.

I dokumentaren, som NRK så en versjon av tirsdag kveld, hevdes det at utøvere fra flere land fikk stadig høyere blodverdier utover tiåret.

Rasmus Damsgaard, dopingekspert brukt av Det internasjonale skiforbundet (FIS) lanserer i dokumentaren ideen om en «sannhetskommisjon» for å undersøke hva som skjedde i langrennssporten på denne tiden.

– Ikke noe å skjule

Lederne av skiforbundene i Norge og Sverige er ikke negative til forslaget.

– Norges Skiforbund har ikke noe å skjule. Vi har alltid vært opptatt av åpenhet. I den grad man kan få noe ut av slik kommisjon, er vi åpen for dette, sier president Erik Røste i Norges Skiforbund til NRK.

Røste vil likevel ikke ta initiativ til at en slik kommisjon opprettes. Det vil heller ikke direktøren i Svenska Skidförbundet, Nicklas Carlsson:

– Men vi har ingenting å skjule, vi står for åpenhet. En slik kommisjon kan være en god måte å komme seg videre på, forklarer Carlsson til NRK.

Ola Rønsen, som var norsk landslagslege fra 1994 til – 98, avviser heller ikke forslaget og sier at de vil prøve å være åpne og ærlige.

– Men disse prøvene og de målte verdiene tilhører utøveren og den organisasjonen som har tatt den, da må man i så fall få både FIS og løperne til å være åpne om det og gjøre en avtale om det. Et annet problem er at FIS har lagret lite av disse tallene.

Peker på WADA

Den svenske skilederen understreker at han ikke har sett den endelige versjonen av dokumentaren.

– Ut fra den versjonen jeg har sett, har det ikke kommet frem noen nye data, foruten at visse personer nevnes med navn, påpeker Carlsson.

Han lover likevel at Svenska Skidförbundet vil samarbeide med granskere, hvis det kan bidra til å renvaske svensk langrennssport.

Det finnes en mengde data og intervjuer, og vi vil gjøre alt tilgjengelig for granskere. Men svært mye er allerede publisert i forskningsstudier, og jeg tror ikke at vi sitter på materiale som ikke allerede er kjent, forklarer Carlsson.

Han ser for seg at Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) kan utføre en gransking.

– WADA er det mest nøytrale organet, og spontant tenker jeg at det må bli dem, sier den svenske skilederen.

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal