Hopp til innhold

Dæhlie: – Ikke sikker på om jeg klarer å renvaske meg

Bjørn Dæhlie (45) føler seg maktesløs overfor dopingbeskyldningene som rettes mot ham. Skilegenden frykter han må leve med mistankene resten av livet.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie var hoppende glad etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt i 1995/96. Langrennsesset må stadig besvare ubehagelig spørsmål fra tiden som verdens beste langrennsløper.

Foto: CALLE TØRNSTRØM / NTB scanpix

– Jeg er veldig opprørt over de påstandene som SVT fremsetter, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

Den svenske rikskringkasteren kommer til å sende dokumentaren «Blodracet» onsdag kveld, der det rettes sterke dopingmistanker mot de norske skiløpernes prestasjoner på 1990-tallet.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie poserer med medaljesamlingen fra VM i 1995. Tre sølv og ett gull ble det totalt i mesterskapet.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

Aller verst går det utover Bjørn Dæhlie, som blir beskyldt for å ha hatt «unormalt høye blodverdier» under ski-VM i 1995.

Dæhlie tok tre individuelle sølvmedaljer i mesterskapet, i tillegg til gull på herrestafetten.

I dokumentaren påstås det at alle medaljevinnerne under VM i Thunder Bay i 1995 hadde blodverdier på over 17,5 - og at et så høyt hemoglobinnivå ikke er mulig å oppnå uten juks.

Dæhlie får støtte

45-åringen er krystallklar på at han aldri har jukset, og at suksessen han har oppnådd i langrennssporten skyldes hard, systematisk trening. Nordmannen underbygger også sin uskyld ved at han var i verdenstoppen over en lang periode, og aldri hadde store svingninger i prestasjonene.

Dæhlie vant verdenscupen sammenlagt seks ganger, først i 1991/92-sesongen, sist i 1998/1999.

Dæhlie får støtte av svenske Peter Hemingsson, som var FIS' medisinske sjef i Thunder Bay-VM og overvåket dopingkontrollene.

Han avkrefter at Bjørn Dæhlies blodtest fra VM i 1995 var utenfor normalnivå.

– Det stemmer at det var unormalt høye blodverdier under VM i Thunder Bay, men testene som virkelig var unormale, tilhørte hverken nordmenn eller svensker, det er jeg sikker på, sier Peter Hemingsson til NRK.no.

Usikker om han klarer å renvaske seg

Til tross for støtten fra Hemingsson, tviler Dæhlie på at han aldri klarer å legge dopingbeskyldningene mot seg død, en gang for alle.

Det finnes nemlig lite eller ingen dokumentasjon på nordmannens dopingprøver fra hans aktive periode.

– Jeg er sannelig ikke sikker på om jeg klarer å få til det. Når det går an å være forsker å fremsette udokumenterte påstander, er det ikke lett for meg å motsi det. Det er FIS som må komme på banen, noe de har gjort. De har jo gått ut og sagt at det ikke var noe galt med mine prøver fra 1995, sier Dæhlie.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie på vei mot VM-sølv på 10-kilometer klassisk i Thunder Bay i 1995.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Tror du at du må leve med mistankene resten av livet?

– Isåfall ser jeg mørkt på det. Jeg tror jeg alltid, og det gjelder for alle som lykkes i toppidrett, må leve med en form for beskyldninger. Dessverre, sier Dæhlie.

– Andre utøvere som bør forhøres

Hemingsson ser heller ingen åpenlagt vei for skiløpere til å renvaske sitt navn.

– Det er vanskelig for de ulike skiløperne å bevise sin uskyldighet. Fokuset bør heller flyttes mot dem som ikke er navngitt. Det er mange løpere der ute som det bør stilles spørsmål til, sier Hemingsson.

– Hvilke løpere er dette?

– Jeg kan ikke nevne navn, men jeg kan si at det er løpere fra nasjoner øst for Skandinavia, sier han.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal