NRK Meny
Normal

Åpner for doping-rekonstruksjon

Erik Tysse ønsker å leve dagene før han ble dopingtatt en gang til for å avdekke svakheter i testsystemet. Nå utelukker ikke påklagenemnda at det kan skje.

Advokat Gunnar martin Kjenner (tv) og Erik Tysse

Advokat Gunnar martin Kjenner (tv) og Erik Tysse ønsker å rekonstruere dagene før den positivedopingprøven. Nå åpner påtalenemda for at det kan skje.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det var under en pressekonferanse tirsdag at Erik Tysse sammen med advokat Gunnar Martin Kjenner fortalte at de har bedt Antidoping Norge om begjæring til å rekonstruere dopingkontrollen som ble tatt i mai.

Derfor ønsker de å gjenskape kostholdet, treningen og konkurransen til Tysse fra tiden rundt 1. mai, for på den måten å påvise at den positive dopingtesten kan skyldes andre forhold enn inntak av det forbudte stoffet.

Tysse hevder han aldri har tatt det forbudte stoffet CERA, og mener ulike usikkerhetsmomenter knyttet til testen og analysen av denne kan tenkes å forklare den positive testen.

Les også: - Mer alvorlig med doping i Norge - Sjefen fikk sjokkbeskjeden på faks

- Utelukker ingenting

Leder i påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, sier til NRK at dette er uvanlig, men utelukker ikke at det kan bli gjort.

- Hvis de selv ønsker å bekoste en slik rekonstruksjon, så kan de jo gjøre det. Vi kan også be om en rekonstruksjon, men det gjøres kun unntaksvis, sier Gjengedal til NRK.

Anstein Gjengedal

Anstein Gjengedal gir Erik Tysse grønt lys for å rekonstruere hendelsene i forkant av den positive dopingtesten.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Foreløpig er det ikke reist noen sak mot Tysse. Det er påtalenemnda i Antidoping Norge som skal avgjøre om det blir reist sak, og det er også de som skal vurdere om det er fremlagt nok dokumentasjon til å reise en formell dopingsak mot Tysse.

- Jeg kjenner til at det ble bedt om en slik gjenskaping mot en kulestøter for mange år siden, og for å se om han kunne ha fått i seg stoffet på andre måter enn kunstig. Det endte med domfellelse sier Gjengedal.

Han understreker at nemnda foreløpig ikke har fått noen inngående dokumentasjon i saken, og at de tre medlemmene ikke har hatt noe møte for å diskutere saken.

Les: Lereim tror ikke på Tysse-renvasking

- Urimelig økonomisk belastning

Ifølge Gjengedal ønsker de å se på saken så raskt som mulig, men han vil ikke sette noe dato for når nemnda kommer til en konklusjon.

Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner sier til NRK at de allerede har begjært en rekonstruksjon direkte til Antidoping Norge, men at ballen nå er spilt videre til påklagenemnda.

Kjenner har ikke særlig sansen for å la Tysse ta regningen for en slik rekonstruksjon.

- Å gjøre det til en økonomisk belastning for Erik er helt urimelig. Vi kan rekonstruere dette selv, men for at det skal ha troverdighet bør analysen skje i et WADA-akkreditert laboratorium. Aker har sagt seg villig til å medvirke, men vil ha en begjæring fra IAAF eller Antidoping Norge, sier Kjenner.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal