Lereim tror ikke på Tysse-renvasking

Dopingjegeren Inggard Lereim tror Erik Tysse har minimale sjanser for å renvaske seg etter at det tirsdag ble klart at kappgjengeren har avlagt positiv dopingprøve.

Inggard Lereim

Inggard Lereim tror Erik Tysse skal få en vanskelig jobb med å renvaske seg.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

- Den er statistisk sett ganske liten. Jeg har ikke vært borti saker i de 35 årene som jeg har jobbet med antidoping, hvor det har vært feil når både og A- og B-prøvene har likt svar. Når begge viser det samme, er det meget sjelden det er noe feil, sier Lereim til NRK.

Les: Erik Tysse tatt for doping

Erik Tysse avla positiv dopingprøve i Italia i mai og har varslet en hard kamp for å renvaske seg.

Tysse har blant annet engasjert advokaten Gunnar Martin Kjenner i kampen for å renvaske seg og hevder han vil gjøre det han kan for å komme til bunns i saken.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan finne noe jeg ikke har tatt, sier Tysse.

I denne prosessen har Tysse mistet all tillit til antidopingarbeidet.

- Jeg har alltid hatt en klokkertro på antidopingarbeidet. Men man mister utrolig mye av den troen når man selv blir anklaget for noe man slett ikke har gjort, sier han.

Video: Se Tysses forklaring her.

Video Vil kjempe for å bli renvasket

- Jernpiller kan ha skylden

Tysse og Kjenner mener at et stort innhold av jernpiller som Tysse inntok etter å ha kommet ned fra høyden, kunne ha medvirket til konklusjonen om at det var snakk om en positiv prøve.

Den forklaringen kjøper ikke Lereim.

- Det vil jeg anse som lite sannsynlig. Det er rett og slett utenom det man kan tenke seg, for å si det rett ut, sier han.

Får støtte støtte av lege

Helge Oftebro, tidligere leder av dopinglaboratoriet på Aker, mener imidlertid at de analysemetodene som er brukt i saken mot Erik Tysse er usikre.

- Først og fremst gjelder det sikkerheten ved analysen. Det er en forholdsvis ny metode som er brukt, og ingen kan si med sikkerhet hvor sikker eller usikker den er. Det er ikke gitt å si hvor mange falske prøver metoden kan påvise, mente Oftebro.

Video: Se Oftebros forklaring her.

Video Usikkerhet om testene

Han sa også at det er en urinprøve som er lagt til grunn, og metoden viser ikke, etter hva han kunne fortelle tirsdag, om stoffet som er funnet har vært i kroppen til utøveren.

- Når CERA (3. generasjon EPO) blir tilført kunstig, slutter kroppen å produsere naturlig EPO. Blodprøver viser at det ikke ser ut til å være tilfelle her. Det ser altså ikke ut som om det er snakk om noen dopingeffekt, slo Oftebro fast.

WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) har utarbeidet regler om at det skal tas blodprøver av alle utøvere umiddelbart etter at en positiv prøve er påvist. Det er også gjort i tilfellet

Tysse, men det skal ikke være funnet unormale verdier i disse prøvene.

- Jeg mener det er en mulighet for feiltolkning av resultat, sa Oftebro, før han la til at han ikke kunne si hvor stor denne muligheten kan være.

Foreløpig ikke anmeldt

Til NTB sier daglig leder i Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim, at de ennå ikke har anmeldt Tysse, men at han nå blir bedt om å forklare grunnlaget for den positive testen.

Denne skal presenteres for påtalenemnda i ADN som avgjør videre saksgang.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild tapte 5-3 for Chicago Blackhawks i natt. Zuccarello hadde ingen poeng i kampen, men lagkamerat Eric Staal scoret sitt NHL-poeng nummer 1000 i karrieren.

  Wild Blackhawks Hockey
  Foto: Paul Beaty / AP
 • Strandberg til italiensk fotball

  Stefan Strandberg har signert for Trapani i italiensk Serie B. Strandbergs kontrakt med russiske Krasnodar gikk ut i sommer, og han har siden vært uten arbeidsgiver. Midtstopperen har 10 landskamper for Norge. (NTB)

  Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kamp avbroten etter stygge tilrop

  2. divisjonskampen i Spania mellom Rayo Vallecano og Albacete blei avbroten ved pause på grunn av stygge tilrop frå publikum til Albacetes ukrainske spelar Roman Zozulia (biletet).

  Begge laga bad i pausen dommaren bryte av kampen.

  Zozulia spela nokre kampar for Rayo i 2017. Då ville nokre av fansen også ha han bort frå klubben på grunn av det dei meinte var høgre-ekstreme synspunkt, noko han sjølv avviste.

  Roman Zozulia
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal