NRK Meny
Normal

Lereim tror ikke på Tysse-renvasking

Dopingjegeren Inggard Lereim tror Erik Tysse har minimale sjanser for å renvaske seg etter at det tirsdag ble klart at kappgjengeren har avlagt positiv dopingprøve.

Inggard Lereim

Inggard Lereim tror Erik Tysse skal få en vanskelig jobb med å renvaske seg.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

- Den er statistisk sett ganske liten. Jeg har ikke vært borti saker i de 35 årene som jeg har jobbet med antidoping, hvor det har vært feil når både og A- og B-prøvene har likt svar. Når begge viser det samme, er det meget sjelden det er noe feil, sier Lereim til NRK.

Les: Erik Tysse tatt for doping

Erik Tysse avla positiv dopingprøve i Italia i mai og har varslet en hard kamp for å renvaske seg.

Tysse har blant annet engasjert advokaten Gunnar Martin Kjenner i kampen for å renvaske seg og hevder han vil gjøre det han kan for å komme til bunns i saken.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan finne noe jeg ikke har tatt, sier Tysse.

I denne prosessen har Tysse mistet all tillit til antidopingarbeidet.

- Jeg har alltid hatt en klokkertro på antidopingarbeidet. Men man mister utrolig mye av den troen når man selv blir anklaget for noe man slett ikke har gjort, sier han.

Video: Se Tysses forklaring her.

Video Vil kjempe for å bli renvasket

- Jernpiller kan ha skylden

Tysse og Kjenner mener at et stort innhold av jernpiller som Tysse inntok etter å ha kommet ned fra høyden, kunne ha medvirket til konklusjonen om at det var snakk om en positiv prøve.

Den forklaringen kjøper ikke Lereim.

- Det vil jeg anse som lite sannsynlig. Det er rett og slett utenom det man kan tenke seg, for å si det rett ut, sier han.

Får støtte støtte av lege

Helge Oftebro, tidligere leder av dopinglaboratoriet på Aker, mener imidlertid at de analysemetodene som er brukt i saken mot Erik Tysse er usikre.

- Først og fremst gjelder det sikkerheten ved analysen. Det er en forholdsvis ny metode som er brukt, og ingen kan si med sikkerhet hvor sikker eller usikker den er. Det er ikke gitt å si hvor mange falske prøver metoden kan påvise, mente Oftebro.

Video: Se Oftebros forklaring her.

Video Usikkerhet om testene

Han sa også at det er en urinprøve som er lagt til grunn, og metoden viser ikke, etter hva han kunne fortelle tirsdag, om stoffet som er funnet har vært i kroppen til utøveren.

- Når CERA (3. generasjon EPO) blir tilført kunstig, slutter kroppen å produsere naturlig EPO. Blodprøver viser at det ikke ser ut til å være tilfelle her. Det ser altså ikke ut som om det er snakk om noen dopingeffekt, slo Oftebro fast.

WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) har utarbeidet regler om at det skal tas blodprøver av alle utøvere umiddelbart etter at en positiv prøve er påvist. Det er også gjort i tilfellet

Tysse, men det skal ikke være funnet unormale verdier i disse prøvene.

- Jeg mener det er en mulighet for feiltolkning av resultat, sa Oftebro, før han la til at han ikke kunne si hvor stor denne muligheten kan være.

Foreløpig ikke anmeldt

Til NTB sier daglig leder i Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim, at de ennå ikke har anmeldt Tysse, men at han nå blir bedt om å forklare grunnlaget for den positive testen.

Denne skal presenteres for påtalenemnda i ADN som avgjør videre saksgang.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang