Lereim tror ikke på Tysse-renvasking

Dopingjegeren Inggard Lereim tror Erik Tysse har minimale sjanser for å renvaske seg etter at det tirsdag ble klart at kappgjengeren har avlagt positiv dopingprøve.

Inggard Lereim

Inggard Lereim tror Erik Tysse skal få en vanskelig jobb med å renvaske seg.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

- Den er statistisk sett ganske liten. Jeg har ikke vært borti saker i de 35 årene som jeg har jobbet med antidoping, hvor det har vært feil når både og A- og B-prøvene har likt svar. Når begge viser det samme, er det meget sjelden det er noe feil, sier Lereim til NRK.

Les: Erik Tysse tatt for doping

Erik Tysse avla positiv dopingprøve i Italia i mai og har varslet en hard kamp for å renvaske seg.

Tysse har blant annet engasjert advokaten Gunnar Martin Kjenner i kampen for å renvaske seg og hevder han vil gjøre det han kan for å komme til bunns i saken.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan finne noe jeg ikke har tatt, sier Tysse.

I denne prosessen har Tysse mistet all tillit til antidopingarbeidet.

- Jeg har alltid hatt en klokkertro på antidopingarbeidet. Men man mister utrolig mye av den troen når man selv blir anklaget for noe man slett ikke har gjort, sier han.

Video: Se Tysses forklaring her.

Video Vil kjempe for å bli renvasket

- Jernpiller kan ha skylden

Tysse og Kjenner mener at et stort innhold av jernpiller som Tysse inntok etter å ha kommet ned fra høyden, kunne ha medvirket til konklusjonen om at det var snakk om en positiv prøve.

Den forklaringen kjøper ikke Lereim.

- Det vil jeg anse som lite sannsynlig. Det er rett og slett utenom det man kan tenke seg, for å si det rett ut, sier han.

Får støtte støtte av lege

Helge Oftebro, tidligere leder av dopinglaboratoriet på Aker, mener imidlertid at de analysemetodene som er brukt i saken mot Erik Tysse er usikre.

- Først og fremst gjelder det sikkerheten ved analysen. Det er en forholdsvis ny metode som er brukt, og ingen kan si med sikkerhet hvor sikker eller usikker den er. Det er ikke gitt å si hvor mange falske prøver metoden kan påvise, mente Oftebro.

Video: Se Oftebros forklaring her.

Video Usikkerhet om testene

Han sa også at det er en urinprøve som er lagt til grunn, og metoden viser ikke, etter hva han kunne fortelle tirsdag, om stoffet som er funnet har vært i kroppen til utøveren.

- Når CERA (3. generasjon EPO) blir tilført kunstig, slutter kroppen å produsere naturlig EPO. Blodprøver viser at det ikke ser ut til å være tilfelle her. Det ser altså ikke ut som om det er snakk om noen dopingeffekt, slo Oftebro fast.

WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) har utarbeidet regler om at det skal tas blodprøver av alle utøvere umiddelbart etter at en positiv prøve er påvist. Det er også gjort i tilfellet

Tysse, men det skal ikke være funnet unormale verdier i disse prøvene.

- Jeg mener det er en mulighet for feiltolkning av resultat, sa Oftebro, før han la til at han ikke kunne si hvor stor denne muligheten kan være.

Foreløpig ikke anmeldt

Til NTB sier daglig leder i Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim, at de ennå ikke har anmeldt Tysse, men at han nå blir bedt om å forklare grunnlaget for den positive testen.

Denne skal presenteres for påtalenemnda i ADN som avgjør videre saksgang.

Siste nytt

 • Hevder Kane vil vekk fra Spurs

  Tottenhams stjernespiss Harry Kane skal ha fortalt klubben at han ønsker seg vekk, ifølge Sky Sports.

  Den britiske TV-stasjonen melder at Kane på nytt har bedt Spurs-ledelsen om å bli solgt. Også tidligere i sesongen kom det rapporter om at 27-åringen vil til en ny klubb.

  Storscoreren skal ha et ønske om å bli værende i Premier League. Av den grunn blir han koblet til den pengesterke trioen Manchester City, Manchester United og Chelsea.

  Kane har tre år igjen av kontrakten med Tottenham. En kjøper må regne med å måtte bla opp en betydelig overgangssum.

  Harry Kane, Tottenham
  Foto: MATTHEW CHILDS / AFP
 • Swansea med overtak

  André Ayew scoret kampens eneste mål da Swansea slo Barnsley 1-0 på bortebane mandag kveld. Returoppgjøret i opprykkskvalifiseringen spilles førstkommende lørdag, mens opprykksfinalen går på Wembley lørdag 29. mai.

  André Ayew, Swansea
  Foto: JOHN SIBLEY
 • Mancini forlenger med Italia

  Roberto Mancini gjør ikke comeback i klubbfotballen med det første. Mandag forlenget 56-åringen avtalen som gjør ham til italiensk landslagssjef i fem år til.

  Den tidligere stjernespilleren tok over Italia-jobben for tre år siden.

  Mancini
  Foto: Antonio Calanni / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal