Hopp til innhold

Sjefen fikk sjokkbeskjeden på faks

Friidrettslandslagets sportssjef Ronny Nilsen hadde ikke sett for seg at noen av hans utøvere kunne bli tatt for doping. Heller ikke Erik Tysse.

Ronny Nilsen

Ronny Nilsen fikk meldingen om den positive prøven på faks. Det var mildt sagt overraskende.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg er veldig overrasket over at jeg måtte gi en slik beskjed til noen av oss, sier Ronny Nilsen til NRKsport.no.

Tidligere i kveld: Erik Tysse tatt for doping

Det var under et stevne i Milano 1. mai at Erik Tysse (29) avla urinprøven som ved analyser viste seg å inneholde det forbudte midlet CERA. En måned senere tikket det inn en faks til Norges Fri-idrettsforbund der sjokkbeskjeden kom.

Erik Tysse hadde avlagt et positiv dopingprøve.

- Gav beskjeden på Flesland

Dermed dro Ronny Nilsen sammen med mediesjef Halvor Lea og generalsekretær Kjetil Hildeskor til Bergen for å meddele den tunge beskjeden til Tysse. Møtet fant sted 3. juni.

- Vi hadde et møte på Flesland. Det var en veldig trist meddelelse å komme med, det er vel det jeg vil si om det møtet, sier Nilsen.

Også i forbindelse med friidretts-EM i Göteborg for fire år siden ble en norsk utøver tatt for doping.

Dengang var det veteransprinteren Aham Okeke som ble tatt for tredje gang. Nilsen innser at det er uheldig for friidretten at overskriftene i forbindelse med mesterskapet handler om doping.

Pressekonferanse

- Dette er en meget overraskende sak for oss alle, men vi må forholde oss til de reglene som finnes. Samtidig er det viktig for oss å ivareta rettssikkerheten til Erik i denne saken, sier Nilsen, som sier han har snakket med Tysse flere ganger i tiden etter at han måtte gi den tunge beskjeden.

Dopingbomben ble detonert på en hasteinnkalt pressekonferanse på Ullevål stadion tirsdag ettermiddag.

Først fortalte representanter for friidrettsforbundet om at Tysse hadde avlagt en positiv dopingprøve. Samtidig satt alvorlig Erik Tysse på første rad i salen sammen med sin Kjerstin A. Tysse.

Erik Tysse og kona Kristin

Erik Tysse og kona Kristin på pressekonferansen på Ullevål.

Foto: Berit, Roald / SCANPIX

Tysse ba om ordet

Etter at dopingbeskjeden var gitt, inntok Tysse podiet sammen med advokat Gunnar Martin Kjenner og lege Helge Oftebro. Først satt han stivt og fulgte med mens legen og advokaten fortalte hvorfor de mener prøvene umulig kan være riktig. Deretter ba Tysse selv om ordet.

Han understreket at han alltid har hatt tro på dopingarbeidet, men at denne tillitten nå er satt på prøve ettersom han er sikker på at han er uskyldig.

Deretter fortalte han om dagen i begynnelsen av juni da friidrettsforbundet ba om et møte. Først ante han ikke hva det kunne komme av.

Så kom sjokkbeskjeden.

- Jeg ble helt lamslått. Jeg skjønte ingen ting. Det var som lyn fra klar himmel. For meg handler det nå om å kjempe til jeg kommer frem, sier Tysse.

- Om det blir to, tre eller seks år. Jeg vet det blir en kamp for å renvaske meg, sier 29-åringen.

Video: Tysse vil kjempe for å bli renvasket.

Video Vil kjempe for å bli renvasket

- Vi vil se på fakta

Det er nå opp til Antidoping Norge om de vil gå videre med saken, men foreløpig er ikke Tysse anmeldt. At han nå velger å gå offensivt ut og bedyde sin uskyld, begrunner han slik.

- Vi vil være åpne så folk får se på fakta, sier han.

Sportssjef Ronny Nilsen ønsker ikke å mene så mye om måten Tysse håndterer situasjonen på.

- Det er hans vurdering at han går ut slik. Det er viktig for oss at Eriks rettssikkerhet blir ivaretatt og at det ikke blir noen forhåndsdømming her, sier Nilsen.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal