Sjefen fikk sjokkbeskjeden på faks

Friidrettslandslagets sportssjef Ronny Nilsen hadde ikke sett for seg at noen av hans utøvere kunne bli tatt for doping. Heller ikke Erik Tysse.

Ronny Nilsen

Ronny Nilsen fikk meldingen om den positive prøven på faks. Det var mildt sagt overraskende.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg er veldig overrasket over at jeg måtte gi en slik beskjed til noen av oss, sier Ronny Nilsen til NRKsport.no.

Tidligere i kveld: Erik Tysse tatt for doping

Det var under et stevne i Milano 1. mai at Erik Tysse (29) avla urinprøven som ved analyser viste seg å inneholde det forbudte midlet CERA. En måned senere tikket det inn en faks til Norges Fri-idrettsforbund der sjokkbeskjeden kom.

Erik Tysse hadde avlagt et positiv dopingprøve.

- Gav beskjeden på Flesland

Dermed dro Ronny Nilsen sammen med mediesjef Halvor Lea og generalsekretær Kjetil Hildeskor til Bergen for å meddele den tunge beskjeden til Tysse. Møtet fant sted 3. juni.

- Vi hadde et møte på Flesland. Det var en veldig trist meddelelse å komme med, det er vel det jeg vil si om det møtet, sier Nilsen.

Også i forbindelse med friidretts-EM i Göteborg for fire år siden ble en norsk utøver tatt for doping.

Dengang var det veteransprinteren Aham Okeke som ble tatt for tredje gang. Nilsen innser at det er uheldig for friidretten at overskriftene i forbindelse med mesterskapet handler om doping.

Pressekonferanse

- Dette er en meget overraskende sak for oss alle, men vi må forholde oss til de reglene som finnes. Samtidig er det viktig for oss å ivareta rettssikkerheten til Erik i denne saken, sier Nilsen, som sier han har snakket med Tysse flere ganger i tiden etter at han måtte gi den tunge beskjeden.

Dopingbomben ble detonert på en hasteinnkalt pressekonferanse på Ullevål stadion tirsdag ettermiddag.

Først fortalte representanter for friidrettsforbundet om at Tysse hadde avlagt en positiv dopingprøve. Samtidig satt alvorlig Erik Tysse på første rad i salen sammen med sin Kjerstin A. Tysse.

Erik Tysse og kona Kristin

Erik Tysse og kona Kristin på pressekonferansen på Ullevål.

Foto: Berit, Roald / SCANPIX

Tysse ba om ordet

Etter at dopingbeskjeden var gitt, inntok Tysse podiet sammen med advokat Gunnar Martin Kjenner og lege Helge Oftebro. Først satt han stivt og fulgte med mens legen og advokaten fortalte hvorfor de mener prøvene umulig kan være riktig. Deretter ba Tysse selv om ordet.

Han understreket at han alltid har hatt tro på dopingarbeidet, men at denne tillitten nå er satt på prøve ettersom han er sikker på at han er uskyldig.

Deretter fortalte han om dagen i begynnelsen av juni da friidrettsforbundet ba om et møte. Først ante han ikke hva det kunne komme av.

Så kom sjokkbeskjeden.

- Jeg ble helt lamslått. Jeg skjønte ingen ting. Det var som lyn fra klar himmel. For meg handler det nå om å kjempe til jeg kommer frem, sier Tysse.

- Om det blir to, tre eller seks år. Jeg vet det blir en kamp for å renvaske meg, sier 29-åringen.

Video: Tysse vil kjempe for å bli renvasket.

Video Vil kjempe for å bli renvasket

- Vi vil se på fakta

Det er nå opp til Antidoping Norge om de vil gå videre med saken, men foreløpig er ikke Tysse anmeldt. At han nå velger å gå offensivt ut og bedyde sin uskyld, begrunner han slik.

- Vi vil være åpne så folk får se på fakta, sier han.

Sportssjef Ronny Nilsen ønsker ikke å mene så mye om måten Tysse håndterer situasjonen på.

- Det er hans vurdering at han går ut slik. Det er viktig for oss at Eriks rettssikkerhet blir ivaretatt og at det ikke blir noen forhåndsdømming her, sier Nilsen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal