Grønt lys for Erik Tysse i OL

– En seier som gir meg bensin på bålet, sier den dopingtatte kappgjengeren.

Erik Tysse på vei inn CAS-lokalene

KAN FÅ COMEBACK I OL: Erik Tysse, her på vei inn i CAS-lokalene for å forklare seg.

Foto: Margret Helland / NRK

Torsdag kom nyheten om at idrettens voldgiftsrett (CAS) har opphevet regelen fastsatt av Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) om at utøvere som er dømt for doping og ilagt straff på seks måneders utestengelse eller mer, ikke får delta i det påfølgende OL.

- Håper det snur nå

Erik Tysse.

VIL TILBAKE: Erik Tysse kan konkurrere igjen fra juli neste år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Dette innebærer at jeg får muligheten til å kvalifisere meg til OL i London neste år. Det er veldig gledelig etter halvannet år med kun negative tilbakemeldinger. At det endelig skjer noe positivt, gir meg håp om at det kanskje snur nå, sier kappgjenger Erik Tysse til NRK.no.

Han avla sommeren 2010 positiv dopingprøve på CERA (tredje generasjons bloddoping) etter et stevne i den italienske byen San Giovanni. Domsutvalget i Norges Idrettsforbund fradømte ham retten til å delta i konkurranser og organisert trener i to år, med virkning fra 8. juli 2010.

LES OGSÅ: Tysse blir utestengt i 2 år | Tysk dopingekspert støtter Tysse | Tysses dopinganke forkastet av CAS: - Skuffelsen er stor

– Hva gjør dette med din egen motivsjon for å komme tilbake?

– Jeg har hatt god motivasjon hele veien, men dette gir meg bensin på bålet. Å få komme tilbake og gå i OL, betyr veldig mye. Det er mye lettere å motivere seg når man har et mesterskap å trene til.

Frykter ikke reaksjoner

– Frykter du reaksjoner fra andre deltakere når gjør comeback i et OL?

– Egentlig ikke. Jeg må fokusere på det jeg selv skal gjøre. Folk får tenke hva de vil. Det vil bare være en fordel for meg om de vil bruke masse energi på meg, da får de mindre krefter i løpet, sier en offensiv kappgjenger.

Tysse tolker CAS-avgjørelsen som en delseier.

– Bakgrunnen for dette er prinsippet om at folk ikke skal få dobbel straff. Når man har sonet straffen sin, skal man få lov å komme tilbake. Jeg vil si det er en seier, når systemet ikke kan garantere for at uskyldige utøvere ikke blir dømt, sier Tysse.

Jobber for å bli renvasket

Selv om det går mot mesterskapscomeback i London, sier kappgjengeren fra Os at det aller viktigste for ham fortsatt er å renvaske seg i forhold til dopinganklagene.

– Vi jobber med vitenskapsmiljøet for å komme frem med beviser og lage en vitenskapelig bakgrunn før vi eventuelt drar saken videre i det sivile, sier Tysse.