Hopp til innhold

Antidoping Norge: Ingen nordmenn blir utestengt som følge av dokumentaren

Antidoping Norge har hatt tilgang til de unormale norske blodprøvene lenge før den tyske dopingdokumentaren omtalte dem. De mener utøverne allerede er sjekket ut.

Anders Solheim

HAR KONTROLL: Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, mener organisasjonen har god oversikt over samtlige norske blodprøver tatt av norske friidrettsutøvere fra 2001 til 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg mener vi har god oversikt over de prøvene, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, til NRK.

I helgen publiserte den britiske storavisen Sunday Times en liste som viser at fem prosent av blodprøvene til norske friidrettsutøvere fra utholdenhetsgrener i tidsrommet 2001 til 2012 kan kalles unormale.

Norges friidrettspresident Svein Arne Hansen sa da til VG at han ikke var klar over tallene, men ifølge Solheim er ikke dette nye opplysninger for Antidoping Norge.

Ingen nye undersøkelser

– De prøvene finnes i en base som Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har opprettet, så de har vi god oversikt over, sier Solheim.

– Hva har skjedd med prøvene?

– De blir vurdert basert på tidligere prøver tatt av samme utøver og fortløpende ettersom nye prøver blir tatt. I enkelte tilfeller ser vi at det kan være grunnlag for å gjennomføre samtaler med utøvere eller støttepersonell.

– Kommer dere til å gjennomføre ekstra samtaler eller undersøkelser i kjølvannet av de opplysningene som har kommet frem de siste dagene?

– Ikke direkte på bakgrunn av den tyske dokumentaren, men vi vurderer det fortløpende basert på de dataene som kommer ut av de prøvene vi tar.

– Føler du deg du sikker på at dere har god oversikt over disse fem prosentene med prøver fra norske utøvere?

– Ja, jeg mener vi har en god oversikt over de prøvene. Dersom det er prøver som vi ikke er klar over forventer jeg at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) forteller oss om dem.

– Kommer dere til å kontakte IAAF?

– Vi har en fortløpende dialog med dem og de var i Oslo senest i juni så vi ser ingen grunn til å ta kontakt med dem og spørre om det er ting her som vi ikke vet. Det forventer jeg at de sier i fra til oss om, men det vil overraske meg om det er det.

– Så vi kan ikke forvente noen nye norske dopingsaker i kjølvannet av dette?

– Dette er opplysninger jeg mener vi allerede har fra tidligere.

Lang liste

De unormale norske prøvene er en del av en større liste med 12 000 blodprøver fra 5 000 friidrettsutøvere, som Sunday Times og den tyske TV-kanalen har fått tilgang til. Russland og Kenya er blant landene som kommer dårligst ut i denne dopingskandalen.

Siste nytt

 • Grøvdal trosser smertene – håper å løpe 5000 meter i EM

  Karoline Bjerkeli Grøvdal skal gi det et forsøk på torsdagens EM-finale på 5000 meter i München. Ryggtrøbbel satte deltakelsen i fare.

  Det ble klart dagen før medaljeløpet. Avgjørelsen kom etter at Grøvdal hadde vært gjennom en siste test.

  Romsdalingen hadde planer om å løpe både 10.000 og 5000 meter på Olympiastadion i det sørlige Tyskland, men hun droppet den lengste distansen etter å ha fått en smell i ryggen.

  I flere dager har ikke Grøvdal vært i stand til å løpe. Tirsdag sa landslagslege Ove Talsnes at hun hadde en viss framgang, men at situasjonen var veldig usikker.

  – Karoline har fått vondt i ryggen med gradvis verre smerter over tid. Hun har nesten ikke vært i stand til å løpe. Hun har fått intensiv fysikalsk behandling to ganger om dagen og er i bedring, sa Talsnes på et pressetreff på det norske utøverhotellet. (NTB)

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Henriksen skal opereres for hjerteflimmer i september

  Sleggekaster Eivind Henriksen har slitt med hjerteflimmer de siste årene, og i starten september er det endelig klart for at han skal operere.

  – Det er noe som heter ablasjon, der du brenner av noen nerver i blodkarene, slik at de signalene der skal forsvinne, sier han til NRK.

  Henriksen hadde hjerteflimmer da han tok bronse i VM i juli. I etterkant endte han på sykehus i Eugene, Oregon.

  Han sier han normalt får hjerteflimmer to-tre ganger i året, men at han også har fått flimmer i oppkjøringen til EM.

  – Det varte i 20 minutter, så det tok ikke så på, sier han.

  Eivind Henriksen
  Foto: BEN STANSALL / AFP
 • Ruud åpner Cincinnati-turneringen mot ukjent amerikaner

  Casper Ruud møter Ben Shelton i den andre runden av tennisturneringen i Cincinnati i kveld.

  Ruuds kamp er den tredje på hans bane, og den første kampen starter klokken 17 norsk tid.

  Ben Shelton som er på 229.-plass på ATP-rankingen. Den venstrehendte 19-åringen har aldri vært høyere på rankingen og er et ubeskrevet blad i internasjonal tennis. Tidligere i sommer tvang han fram to tiebreak mot meritterte John Isner (50 i verden), men tapte til slutt.

  Ruud tok seg til kvartfinalen i fjorårets turnering i Cincinnati, som er en ATP 1000-turnering, kun rangert under de fire Grand Slam-turneringene på ATP-touren. I kvartfinalen ble det tap mot Alexander Zverev.

  Nordmannen kommer fra semifinaletap for Hubert Hurkacz i Montreal i Canada.

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste