Antidoping Norge: Ingen nordmenn blir utestengt som følge av dokumentaren

Antidoping Norge har hatt tilgang til de unormale norske blodprøvene lenge før den tyske dopingdokumentaren omtalte dem. De mener utøverne allerede er sjekket ut.

Anders Solheim

HAR KONTROLL: Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, mener organisasjonen har god oversikt over samtlige norske blodprøver tatt av norske friidrettsutøvere fra 2001 til 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg mener vi har god oversikt over de prøvene, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, til NRK.

I helgen publiserte den britiske storavisen Sunday Times en liste som viser at fem prosent av blodprøvene til norske friidrettsutøvere fra utholdenhetsgrener i tidsrommet 2001 til 2012 kan kalles unormale.

Norges friidrettspresident Svein Arne Hansen sa da til VG at han ikke var klar over tallene, men ifølge Solheim er ikke dette nye opplysninger for Antidoping Norge.

Ingen nye undersøkelser

– De prøvene finnes i en base som Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har opprettet, så de har vi god oversikt over, sier Solheim.

– Hva har skjedd med prøvene?

– De blir vurdert basert på tidligere prøver tatt av samme utøver og fortløpende ettersom nye prøver blir tatt. I enkelte tilfeller ser vi at det kan være grunnlag for å gjennomføre samtaler med utøvere eller støttepersonell.

– Kommer dere til å gjennomføre ekstra samtaler eller undersøkelser i kjølvannet av de opplysningene som har kommet frem de siste dagene?

– Ikke direkte på bakgrunn av den tyske dokumentaren, men vi vurderer det fortløpende basert på de dataene som kommer ut av de prøvene vi tar.

– Føler du deg du sikker på at dere har god oversikt over disse fem prosentene med prøver fra norske utøvere?

– Ja, jeg mener vi har en god oversikt over de prøvene. Dersom det er prøver som vi ikke er klar over forventer jeg at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) forteller oss om dem.

– Kommer dere til å kontakte IAAF?

– Vi har en fortløpende dialog med dem og de var i Oslo senest i juni så vi ser ingen grunn til å ta kontakt med dem og spørre om det er ting her som vi ikke vet. Det forventer jeg at de sier i fra til oss om, men det vil overraske meg om det er det.

– Så vi kan ikke forvente noen nye norske dopingsaker i kjølvannet av dette?

– Dette er opplysninger jeg mener vi allerede har fra tidligere.

Lang liste

De unormale norske prøvene er en del av en større liste med 12 000 blodprøver fra 5 000 friidrettsutøvere, som Sunday Times og den tyske TV-kanalen har fått tilgang til. Russland og Kenya er blant landene som kommer dårligst ut i denne dopingskandalen.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Siste nytt

 • Krogh fikk straff: – Helt i svime

  Kristian Krogh Johannesen fikk straffeslag i den andre runden av OL-golfen fredag.

  – Jeg stod over ballen og skulle ta standsen min. Så klarte jeg å komme borti ballen. Jeg rørte ballen uten at det var med vilje. Det var tåpelig av meg, jeg var jo helt i svime da. Det var ikke bra, sier Johannesen til NRK.

  Akkurat nå er OL-golfen utsatt for andre gang i dag. Spillerne tar nå kvelden i Tokyo, og fortsetter natt til lørdag norsk tid. Utsettelsen kommer rett etter at Johannesen hadde fått to birdier på rad. Nordmannen ligger foreløpig ett slag under par i dag. Han er på par totalt, etter 14 spilte hull av den andre runden.

  Golf - Men's Individual - Final - Round 1
  Foto: Murad Sezer / Reuters
 • Tomasgaard i medaljekampen

  Hermann Tomasgaard ligger på sølvplass foran medaljeseilasen i Laser-klassen i Tokyo-OL.

  Tomasgaard har seilt godt gjennom hele OL-regattaen og fortsatte på samme båte fredag. Det begynte riktignok med en beskjeden 19.-plass, men i seilas nummer to slo nordmannen tilbake med fjerdeplass.

  Dermed er han nummer to sammenlagt i Laser-klassen foran lørdagens medaljeseilas.

  nBGqPh96okQ
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • VIF bekrefter signering

  Vålerenga og Lecce er enige om en overgang for Leonard Zuta, skriver Vålerenga på sine nettsider.

  Venstrebacken har signert en avtale ut 2024.

  – Dag-Eilev (Fagermo) har sagt at vi har sjekket rundt 1 million venstrebacker. Det er ikke helt sant, men at vi i hvert fall har sjekka mange, sier Vålerengas sportslige leder Jørgen Ingebrigtsen.

  Han røper at prosessen med Zuta har pågått i fire uker.

  – Og parallelt med denne casen har vi også jobbet med andre. Det at vi endelig har landet Leo er vi veldig glade for. Vi kjenner spilleren godt fra svensk fotball, men på grunn av reiserestriksjonene har vi ikke fått sett han live i Italia. Vi har naturligvis sett alle kampene på video, og snakket med både tidligere trenere og lagkamerater. Han får svært gode skussmål, avslutter Ingebrigtsen.

  Europa Conference League kvalik 2021: Vålerenga - Gent
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal