Hopp til innhold

Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene

Intet mindre enn tungvektstronen i boksing stod på spill i ørkensanden i Midtøsten lørdag kveld. «Sportsvasking» av et regime, hevder menneskerettsorganisasjoner.

Saudi Arabia Boxing Ruiz Joshua

Anthony Joshua kan igjen smykke seg med tungvektstittelen.

Foto: Hassan Ammar / AP

Madison Square Garden, New York 1. juni 2019.

Foran et forventningsfullt publikum skulle en topptrimmet verdensmester i tungvekt valse rundt med en tilsynelatende ikke like veltrent motstander, en reserve kalt inn i siste liten.

Sjelden har uttrykket «Du skal ikke skue hunden på hårene» passet bedre.

Anthony Joshua v Andy Ruiz Jr.

FYSISK FORSKJELL: Ruiz skylder både cm og rekkevidde, men tar det igjen på kiloene.

Foto: Al Bello / AFP

I det ene hjørnet, Anthony Joshua fra England. 112 kilo muskler fordelt på 198 cm. Olympisk mester og med fire VM-belter i porteføljen som proff.

I det andre hjørnet, Andy Ruiz jr. fra Mexico. 122 kilo, relativt mange av dem plassert midtskips. Ingen VM-belter å slå i bordet med.

Sju runder senere kravlet nå ex-verdensmester Joshua rundt på gulvet.

Beltene skiftet eier.

Lørdag var det tid for returoppgjør. Verdens øyne skulle rettes mot sanddynene i Saudi-Arabia.

Joshua vant klart på poeng i kampen som gikk alle tolv rundene. Briten kunne igjen smykke seg med tungvektstittelen etter å ha fått revansje mot Andy Ruiz jr. i Saudi-Arabia.

Hvitvasking av regimet

I Diriyah, en forstad til hovedstaden Riyadh, er det bygd en arena med plass til 15.000 tilskuere og en boksering. Sånt smeller man opp i en fei når det er rikelig med tilgang på billig arbeidskraft.

Andy Ruiz Jr & Anthony Joshua Press Conference

RINGSIDE: Nybygd arena med plass til 15.000 mennesker

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Nabolandet Qatar har hatt suksess med friidretts-VM, håndball-VM, svømme-VM og sykkel-VM. Fotball-VM 2022 står for tur. Kritikken mot et utvalg brudd på diverse menneskerettigheter drukner fort i flotte bilder og spennende konkurranser.

Saudi-Arabia og Qatar er ikke akkurat bestevenner, men saudiene bruker gjerne samme oppskrift. De har mye de vil ha fokus bort fra. Hverken drapet på journalisten Jamal Khashoggi eller krigen i Jemen høster internasjonal applaus og Amnesty International har vært klare på at dette er en typisk måte å hvitvaske regimet på.

Laster Twitter-innhold

Uansett er ikke kronprins Mohammed bin Salman den første som gjerne vil arrangere tittelkamper i tungvekt for å pynte på imaget.

The Rumble in the Jungle

Muhammad Ali, George Foreman,

ALI vs. FOREMAN: Muhammad Ali vant tilbake tittelen da han slo ut George Foreman.

Foto: AP

Den demokratiske republikken Kongo var ikke overdrevent demokratisk i 1974. Diktator Mobutu Sese Seko hadde et minst like dårlig rykte som det kronprinsen i Saudi-Arabia har i dag. Hva kan vel da blidgjøre folket bedre enn å hente Muhammad Ali og George Foreman til tidenes oppgjør i Kinshasa? Sjelden har et idrettsarrangement tatt så mye oppmerksomhet og kanskje var «gaven til folket» en av årsakene til at Mobuto kunne holde seg ved makten helt til 1997.

Muhammad Ali, George Foreman, Mobutu

GAVEN TIL FOLKET: Mobutu Sese Seko lyktes med sin taktikk.

Foto: Horst Faas / AP

Navnet han ga seg selv «Den allmektige kriger som ved sin utholdenhet og ubøyelige seiersvilje går fra erobring til erobring etterlatende seg et spor av ild» kan vel mer enn antyde at han hadde flere kort i ermet for å bli ved tronen.

The Thrilla in Manila

Ali vs Frazier

ALI IGJEN: Joe Frazier kom aldri ut til den siste runden mot Ali.

Foto: Mitsunori Chigita / AP

I 1975 kjøpte daværende diktator på Filippinene, Ferdinand Marcos, retten til å arrangere kampen mellom Joe Frazier og Muhammad Ali. «The Thrilla in Manila» sitter også ennå spikret som et av de største øyeblikkene i boksehistorien, lenge etter at regimet til Marcos gikk dukken.

The Clash in the Dunes

Andy Ruiz Jr & Anthony Joshua media welcome event

FIRE BELTER: Andy Ruiz jr. legger alle beltene i potten i Saudi-Arabia.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Mange store boksekamper har blitt bokset i Las Vegas og i New Yorks Madison Square Garden. Det er det visstnok bare å glemme nå.

Cecilia Brækhus sin promotor Eddie Hearn styrer oftere og oftere i kulissene når det er storkamper på gang.

Eddie Hearn

HEARN: Eddie Hearn er mannen i kulissene.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Han tar ikke kritikk for å arrangere i Saudi-Arabia og mener ørkenen i Midtøsten er framtida for boksing.

Enten omfavner man forandringen, eller snur ryggen til den – og da er du en idiot

Promotor Eddie Hearn / DAZN

– Saudi-Arabia, Dubai, Abu Dhabi og Qatar kommer til å by på alle de store kampene framover. Enten omfavner man forandringen, eller snur ryggen til den – og da er du en idiot, har Hearn uttalt til sportsstreamingtjenesten DAZN.

Andre britiske boksestjerner, som Amir Khan og Callum Smith, har allerede bokset i Saudi-Arabia.

Fortsatt favoritt

Det var et boksesjokk da Andy Ruiz jr. vasket gulvet i ringen med Joshua sist. Og – selv om lite annet enn arenaen er forandret, var Joshua nok en gang favoritt hos bookmakerne.

Boxing Joshua’s Second Chance
Foto: Frank Franklin Ii / AP

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal