Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene

Intet mindre enn tungvektstronen i boksing stod på spill i ørkensanden i Midtøsten lørdag kveld. «Sportsvasking» av et regime, hevder menneskerettsorganisasjoner.

Saudi Arabia Boxing Ruiz Joshua

Anthony Joshua kan igjen smykke seg med tungvektstittelen.

Foto: Hassan Ammar / AP

Madison Square Garden, New York 1. juni 2019.

Foran et forventningsfullt publikum skulle en topptrimmet verdensmester i tungvekt valse rundt med en tilsynelatende ikke like veltrent motstander, en reserve kalt inn i siste liten.

Sjelden har uttrykket «Du skal ikke skue hunden på hårene» passet bedre.

Anthony Joshua v Andy Ruiz Jr.

FYSISK FORSKJELL: Ruiz skylder både cm og rekkevidde, men tar det igjen på kiloene.

Foto: Al Bello / AFP

I det ene hjørnet, Anthony Joshua fra England. 112 kilo muskler fordelt på 198 cm. Olympisk mester og med fire VM-belter i porteføljen som proff.

I det andre hjørnet, Andy Ruiz jr. fra Mexico. 122 kilo, relativt mange av dem plassert midtskips. Ingen VM-belter å slå i bordet med.

Sju runder senere kravlet nå ex-verdensmester Joshua rundt på gulvet.

Beltene skiftet eier.

Lørdag var det tid for returoppgjør. Verdens øyne skulle rettes mot sanddynene i Saudi-Arabia.

Joshua vant klart på poeng i kampen som gikk alle tolv rundene. Briten kunne igjen smykke seg med tungvektstittelen etter å ha fått revansje mot Andy Ruiz jr. i Saudi-Arabia.

Hvitvasking av regimet

I Diriyah, en forstad til hovedstaden Riyadh, er det bygd en arena med plass til 15.000 tilskuere og en boksering. Sånt smeller man opp i en fei når det er rikelig med tilgang på billig arbeidskraft.

Andy Ruiz Jr & Anthony Joshua Press Conference

RINGSIDE: Nybygd arena med plass til 15.000 mennesker

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Nabolandet Qatar har hatt suksess med friidretts-VM, håndball-VM, svømme-VM og sykkel-VM. Fotball-VM 2022 står for tur. Kritikken mot et utvalg brudd på diverse menneskerettigheter drukner fort i flotte bilder og spennende konkurranser.

Saudi-Arabia og Qatar er ikke akkurat bestevenner, men saudiene bruker gjerne samme oppskrift. De har mye de vil ha fokus bort fra. Hverken drapet på journalisten Jamal Khashoggi eller krigen i Jemen høster internasjonal applaus og Amnesty International har vært klare på at dette er en typisk måte å hvitvaske regimet på.

Laster Twitter-innhold

Uansett er ikke kronprins Mohammed bin Salman den første som gjerne vil arrangere tittelkamper i tungvekt for å pynte på imaget.

The Rumble in the Jungle

Muhammad Ali, George Foreman,

ALI vs. FOREMAN: Muhammad Ali vant tilbake tittelen da han slo ut George Foreman.

Foto: AP

Den demokratiske republikken Kongo var ikke overdrevent demokratisk i 1974. Diktator Mobutu Sese Seko hadde et minst like dårlig rykte som det kronprinsen i Saudi-Arabia har i dag. Hva kan vel da blidgjøre folket bedre enn å hente Muhammad Ali og George Foreman til tidenes oppgjør i Kinshasa? Sjelden har et idrettsarrangement tatt så mye oppmerksomhet og kanskje var «gaven til folket» en av årsakene til at Mobuto kunne holde seg ved makten helt til 1997.

Muhammad Ali, George Foreman, Mobutu

GAVEN TIL FOLKET: Mobutu Sese Seko lyktes med sin taktikk.

Foto: Horst Faas / AP

Navnet han ga seg selv «Den allmektige kriger som ved sin utholdenhet og ubøyelige seiersvilje går fra erobring til erobring etterlatende seg et spor av ild» kan vel mer enn antyde at han hadde flere kort i ermet for å bli ved tronen.

The Thrilla in Manila

Ali vs Frazier

ALI IGJEN: Joe Frazier kom aldri ut til den siste runden mot Ali.

Foto: Mitsunori Chigita / AP

I 1975 kjøpte daværende diktator på Filippinene, Ferdinand Marcos, retten til å arrangere kampen mellom Joe Frazier og Muhammad Ali. «The Thrilla in Manila» sitter også ennå spikret som et av de største øyeblikkene i boksehistorien, lenge etter at regimet til Marcos gikk dukken.

The Clash in the Dunes

Andy Ruiz Jr & Anthony Joshua media welcome event

FIRE BELTER: Andy Ruiz jr. legger alle beltene i potten i Saudi-Arabia.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Mange store boksekamper har blitt bokset i Las Vegas og i New Yorks Madison Square Garden. Det er det visstnok bare å glemme nå.

Cecilia Brækhus sin promotor Eddie Hearn styrer oftere og oftere i kulissene når det er storkamper på gang.

Eddie Hearn

HEARN: Eddie Hearn er mannen i kulissene.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Han tar ikke kritikk for å arrangere i Saudi-Arabia og mener ørkenen i Midtøsten er framtida for boksing.

Enten omfavner man forandringen, eller snur ryggen til den – og da er du en idiot

Promotor Eddie Hearn / DAZN

– Saudi-Arabia, Dubai, Abu Dhabi og Qatar kommer til å by på alle de store kampene framover. Enten omfavner man forandringen, eller snur ryggen til den – og da er du en idiot, har Hearn uttalt til sportsstreamingtjenesten DAZN.

Andre britiske boksestjerner, som Amir Khan og Callum Smith, har allerede bokset i Saudi-Arabia.

Fortsatt favoritt

Det var et boksesjokk da Andy Ruiz jr. vasket gulvet i ringen med Joshua sist. Og – selv om lite annet enn arenaen er forandret, var Joshua nok en gang favoritt hos bookmakerne.

Boxing Joshua’s Second Chance
Foto: Frank Franklin Ii / AP

Siste nytt

 • Uniteds-direktørens hus påtent

  Huset til Manchester Uniteds klubbdirektør Ed Woodward ble tirsdag kveld utsatt for hærverk av frustrerte supportere som krever hans avgang.

  En video publisert på sosiale medier viser en gruppe United-supportere kledd i hettegensere og finlandshetter som først prøver å ringe på intercomen ved porten til Woodwards hjem.

  Da han ikke svarte, sprayet de rød maling over porten, kastet en røykbombe i bakken og sendte røde bluss mot huset, skriver BBC.

  Verken Woodward eller hans familie skal ha vært hjemme.

  Manchester United bekreftet hærverket i en uttalelse like før midnatt. United legger til at de som står bak ugjerningen, blir utestengt på livstid.

  Ed Woodward
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Til semifinale for første gong

  Garbiñe Muguruza er klar for sin første semifinale i Australian Open etter 7-5, 6-3 over Anastasia Pavljutsjenkova.

  Den spanske 26-åringen er utanfor rangering i Australian Open, der ho aldri før har passert kvartfinalen. Men ho har tidlegare vunne French Open (2016) og Wimbledon (2017).

  I semifinalen møter ho Simona Halep, som knuste Anett Kontaveit med 6-1, 6-1 i løpet av berre 54 minutt.

  Halep tapte finalen i Australian Open for to år sidan. Ho vann French Open i 2018 og Wimbledon i fjor.

  Halep og Muguruza skal møtest i semifinalen natt til torsdag.

  Garbine Muguruza
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Nyland og Villa til Ligacup-finale

  Ørjan Nyland startet kampen for Aston Villa og tok virkelig sjansen med begge hender. Nordmannen leverte flere solide redninger og var en av banens beste i Ligacupens andre semifinale. Den første kampen mot Leicester endte 1-1, og det så lenge ut til at det ville bli resultatet tirsdag også. Men to minutter på overtid dukket Trézéguet opp og scoret 2-1-målet som sendte Villa til finalen.

  Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Aston Villa v Leicester City
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal