Analysegigant anslår EM-sjansene – her er Norge-dommen

OLIVA/VALENCIA (NRK): Norge står overfor en «umulig» oppgave på ærverdige Mestalla. Men veien til EM er langt mer åpen.

Norge

EM-JUBEL? Norge har en ekstra sjanse til å nå EM-sluttspillet etter seieren i nasjonsligaen i høst. Her fra den viktige 1-0-seieren over Bulgaria på Ullevaal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Du finner ikke så mange tøffere åpningskamper enn den som venter landslagssjef Lars Lagerbäck og Norge lørdag kveld. Selv om de norske spillerne øyner en mulighet mot de spanske gigantene, er alt annet enn hjemmeseier utenkelig her i Valencia.

Spania er åpenbare favoritter til å vinne kvalikgruppa foran Sverige, Norge, Romania, Malta og Færøyene.

Faktisk anslår tallknuserne i Gracenote at det er 89 prosents sjanse for at Spania kvalifiserer seg direkte til EM.

Analysegiganten leverer data fra mer enn 4500 ligaer og mesterskap i sportsverden, men nå er det altså EM-nasjonene som er satt under lupen. Analytikerne har simulert kampene etter selskapets verdensranking.

Gyllen bakdør?

Selv om Sverige ansees som favoritter til å ta 2.-plassen, er det «bare» 46 prosents sjanse for at Sverige tar en direkteplass foran Norge (40 prosent), ifølge beregningene.

Men Norges største mulighet er å ta bakveien til EM gjennom nasjonsligaen.

Høstens gruppeseier gjør nemlig Norge til den største favoritten på C-nivå (tredje nivå).

Lagerbäcks menn har 77 prosents sjanse til å nå en avgjørende playoffkamp om EM-billetten, ifølge Gracenote.

– Jeg tenker at vi har gode muligheter. Vi har jo fått en ekstra mulighet siden vi vant gruppen vår (i nasjonsligaen), så jeg ser positivt på det og tror vi kan komme til et mesterskap i løpet av kort tid, sier Martin Ødegaard, som får sjansen fra start mot Spania.

Ødegaard

OFFENSIV: Martin Ødegaard.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Knalltøff kamp om 2.-plassen

Selv nærmet han seg to år forrige gang Norge deltok i et mesterskap. Den gang, i 2000, fikk Norge en drømmeåpning i EM med 1-0-seier over nettopp Spania.

Nå har ventetiden vært lang nok, mener Mats Møller Dæhli.

– Vi har stor tro på oss selv i gruppa nå. Vi har en tøff gruppe, men siden vi har gruppeseieren og har jobbet med Lars over tid, gir det oss en god mulighet. Vi vil det virkelig. Det har vært så mange år vi ikke har klart det, sier Dæhli.

Norge må imidlertid finne seg i å være outsidere i EM-kvaliken sammen med Romania. Rumenerne har virkelig fått sving på laget etter inntoget av landslagstrener Cosmin Contra for snart to år siden.

«Nye» Romania har bare ett tap (mot Nederland) på 14 kamper under 43-åringen.

– Det er en tøff kvalik. Sverige er i mine øyne favoritten til 2.-plassen, mens vi og Romania er outsidere. Vi har såpass tro på det vi gjør at vi har lyst til å ta oss direkte til EM. Den jobben vi har gjort i fjor og året før er veldig bra, og nå får vi virkelig testet oss mot Spania, sier Markus Henriksen.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Pinot sterkest opp Tourmalet

  Julian Alaphilippe økte ledelsen i sammendraget etter at Geraint Thomas måtte gi tid til franskmannen som nå er 2.02 foran briten. Thibaut Pinot var sterkest opp Col du Tourmalet og vant den 14. etappen foran Alaphilippe og Steven Kruijswijk.

  Pinot
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal