Hopp til innhold

Spania-spørsmålene som åpner for norsk sensasjon

OLIVA/VALENCIA (NRK): «Ingen» klarer å forutse Spanias laguttak mot Norge. Her ligger muligheten til å overraske gigantene, mener de norske spillerne.

Thiago, Isco, Koke

UTE: Thiago Alcântara, Isco og Koke er blant spillerne som er erstattet før kampen mot Norge.

Foto: AP/Reuters

– Det er en fordel for oss når det skjer utskiftninger i andre lag. Det må vi prøve å bruke for alt det er verdt, sier Mats Møller Dæhli til NRK.

Og bare for å ta det først som sist: Et norsk poeng på mektige Mestalla vil sende sjokkbølger gjennom hele Spania.

Det er, som vanlig, verdensklassespillere på rekke og rad i den spanske troppen. Mange er også revansjesugne og motiverte etter å ha snublet i både nasjonsligaen (2.-plass) og ikke minst de tre siste mesterskapene.

Likevel er det knyttet mange spørsmålstegn til laget.

Siden Luis Enrique tok over etter VM-fiaskoen i fjor, har den tidligere Barcelona-treneren tatt ut 41 spillere fra 20 klubber på sine tre første landslagssamlinger. 32 spillere har fått sjansen fordelt på seks kamper, og spanjolen har fortsatt til gode å stable to identiske lag.

Kontrast til Norge

Nå, etter vrakingen av blant andre Isco, Koke og Thiago Alcântara, er det duket for flere rokeringer.

Dette er noe Norge kan utnytte, mener Dæhli.

– Ja, absolutt. Det er det jeg føler Lars (Lagerbäck) har fått til veldig godt: Kontinuitet har vært et nøkkelord for oss. Når vi kommer på samling, er det ikke noe nytt. Vi vet hva som kommer og hvordan vi skal spille, sier Dæhli.

Det er mange grunner til at Luis Enrique fortsatt ser etter sin klare førsteellever.

Selvskrevne spillere som Andrés Iniesta og David Silva ga seg etter VM, mens manglende tillit og varierende form har ført mange inn og ut av troppen.

Samtidig har skader gjort blant andre Dani Carvajal, Diego Costa og Iago Aspas uaktuelle til Norge-kampen.

30 år gamle Jaime Mata, som har bøttet inn mål for Getafe, er tatt ut i landslagstroppen for første gang. Det samme er Sergio Gómez og Sergio Canales.

Trekker frem Norges fysikk

Da Spania-sjefen inntok podiet på Mestalla fredag kveld, fikk han flere spørsmål om alle endringene og status på laget.

Luis Enrique poengterer at han ikke har hastverk, og endringene skyldes både prestasjoner og det pågående generasjonsskifte.

– Det er litt av begge deler. Vi må skape et nytt landslag og få gode resultater, svarer Spania-sjefen på spørsmål om vrakingene skyldes svake prestasjoner eller ønsket om å se nye spillere.

Luis Enrique

TREKKER FREM NORSK FYSIKK: Spania-trener Luis Enrique.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

Et godt resultat mot Norge betyr ikke annet enn en overbevisende seier. Luis Enrique ser likevel en klar styrke, bokstavelig talt, hos det norske laget.

– Det er et typisk nordeuropeisk lag som har et høyt fysisk nivå. Der er de bedre enn oss, svarte spanjolen på spørsmål fra VGs reporter.

Landslagssjefen trekker også frem Joshua King, kantspillerne og Norges kontringstrussel før åpningskampen.

– Vil finne EM-laget

Conrado Valle, sportsjournalist i den spanske avisen AS, tror Luis Enrique fortsatt tester nye spillere fordi han er usikker på laget før EM.

Spania er i forvandling, påpeker Valle, som heller ikke klarer å spå hvem som får ansvaret med å senke Norge.

– Det er et generasjonsskifte. Ikke bare de som ikke er her, men også med spillere som (Sergio) Ramos og (Sergio) Busquets. Han ønsker å se nye som er på vei opp, sier Valle til NRK.

Conrado Valle

FØLGER SPANIA: AS-journalist Conrado Valle.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Iker Muniaín (26) og Dani Parejo (29) kan også få minutter i sin første tellende landskamp. Enriques åtte nye ansikt ble redusert til sju da en sjukdomsplaget Fabián Ruiz ble erstattet av Saúl Ñíguez.

– De prøver å finne konstellasjonene som passer best for dem. Vi har jo relativt lik tropp, og vi håper det kan gi oss en liten fordel. Men Spania har så mange gode at jeg ikke tror det utgjør så voldsom forskjell, sier Markus Henriksen.

– De skal få jobbe for poengene

Landslagssjef Lars Lagerbäck er klar på at alle forandringene definitivt gjør det vanskeligere å forutse hvilket lag spanjolene kommer med.

Svensken har uttrykt at han håper endringene kan minske avstanden mellom lagene, men selv tror han ikke det.

Men når NRK spør ham hvor Norges sjanse for en skrell ligger, er svaret nettopp «laget».

– Det vi har gjort i 2018 (ett tap), skal vi gjøre her også. Det handler om lagets innsats. Fungerer laget like bra som i 2018, finnes det en sjanse. Dette er en kamp vi kan vinne, men også tape med mange mål. Får vi til spillet vårt, noe jeg tror vi kommer til å gjøre, tror jeg Spania skal få jobbe for poengene, sier Lagerbäck under fredagens pressekonferanse på Mestalla.

Lagerbäck

DET ALLER HELLIGSTE: Her er Lars Lagerbäck ute på Mestalla-gresset under Norges trening fredag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Svensken påpeker imidlertid at Spania uansett stiller et lag i verdensklasse.

Det ser du like godt ved å ta en titt på andre navn Luis Enrique ikke fant plass til: César Azpilicueta, Nacho, Paco Alcácer – for å nevne noen.

Laguttaket er nå så åpent at sportsavisen Marca utfordret sine lesere til å sette sammen et lag og hjelpe Luis Enrique via en nettavstemning.

Samtidig gjør landslagssjefen sitt for å fjerne den eventuelle svakheten i lagfølelse og samhandling. Denne uken har han og lagets psykolog Joaquín Valdés skreddersydd en aktivitetsmeny utenfor fotballbanen for å sveise spillerne tettere sammen, ifølge AS.

Onsdag så det slik ut:

BYGGER LAG: Spania-sjef Luis Enrique tok med spillerne på såkalt «laser tag» denne uken.

– Håper å gi dem problemer

Det er snart halvannet år siden Norge sto overfor en oppgave med lignende størrelse.

Tyskland kunne fort vunnet mer enn 6-0, men nå er Norge som lag langt bedre rustet, mener Stefan Johansen.

Johansen

SER KLARE FREMSKRITT: Stefan Johansen.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

– Det er en stamme i gruppa nå, ettersom vi har fått jobbe i lang tid. Jeg tror vi står mye bedre stilt per dags dato. Vi har troen på at vi skal klare å få med oss et resultat, men Spania er store favoritter, sier midtbanespilleren.

Han får støtte av Markus Henriksen.

– Hvis du tar enkeltspillere hele veien, slår de (Spania) kanskje alle oss. Men vi er et land som ønsker å fremstå som et lag. Det skal være tøft å møte Norge. Vi håper vi kan gjøre det vanskelig for dem. Vi vet at de tar mange sjanser i spillet sitt, så vi håper å kunne gi dem noen problemer, sier Henriksen.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal