Hopp til innhold
Kommentar

Alt for Bodø

Gjennom ansettelsen av Gaute Helstrup har Bodø/Glimt opphøyet seg selv til kongelige. Der sikres arverekkefølgen før monarken abdiserer.

dfw

ARVEREKKE: Gaute Helstrup er hentet inn for å kunne ta over når Kjetil Knutsen abdiserer. En ny arving står klar for å føre Glimt-arven videre slik som Kronprins Frederik av Danmark nå står klar til å ta over etter Dronning Margrethe. Foto: Jan Langhaug og Lise Åserud / NTB

Foto: NTB

14. januar overlater den danske dronning Margrethe tronen til sin sønn, Frederik. Kronprinsen har gjennom mange år fått forberede seg på rollen, pliktene og forventningene som venter ham som monark. Nå mente moren at tiden var moden. For Frederik – men også for Dronningen selv.

Det er uvisst om det var denne kunngjøringen i Margrethes nyttårstale som inspirerte Norges beste fotballklubb i overgangen til 2024. Men ved å ansette Gaute Helstrup to dager senere, signaliserer Bodø/Glimt to åpenbare ting.

Enden av en æra

Mest åpenbart at Kjetil Knutsens særdeles vellykkede æra som Glimt-trener går mot slutten. Om han har konkrete planer eller bare ønsker å sende et signal til Fotball-Europa er ennå ikke sikkert. Men emansipasjonsprosessen er nå offisielt i gang.

Å ansette hovedtreneren fra Eliteseriens bronsevinner som en på papiret ren assistent, er mest av alt å utnevne en kronprins.

Glimt-skolens andre kull

For det andre skal Gaute Helstrup, som en naturlig følge av dette, bruke tiden frem til dette faktisk skjer på å gå i en ganske nyetablert Glimt-skole. Første elev var Kjetil Knutsen, som i 2017 var assistent under Aasmund Bjørkan før han overtok hovedansvaret året etter.

Resten er nordnorsk fotballhistorie.

Bodø 20230730. J-feltet under eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og Tromsø på Aspmyra stadion. Kampen endte 0-2.

STOREBROR I NORD: Bodø/Glimt viser at de er størst i nord med dobbeltsigneringen fra Tromsø.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Neste oppgave for samme læringsanstalt er kreasjonen av den nye Glimt-Gaute, der hans åpenbare fotballfaglige egenskaper skal kultiveres ytterligere i selskap med landets i særklasse mest attraktive klubbtrener. På den måten skal Bodøs frykt for at storhetstiden i realiteten er over den dagen Kjetil Knutsen forsvinner fra klubben dempes suksessivt.

Det var de to åpenbare grunnene.

Det er en tredje også, av den litt mer utenomsportslige sorten, nemlig signalet som kanskje svir mest i denne fornedrende starten på 2024 for Nordens egen OL-by av året:

Ingen Tromsø-trener kan forvente mer enn å bli assistent når han er så heldig å komme til Bodø.

Erkerivalen fra den mindre byen i sør bruker kyniske, om enn moderne, maktmidler for å vise hvem som i øyeblikket er i særklasse sterkest- og ikke minst rikest.

Les også Dette sier folk om Bodø/Glimt-overgangen til Helstrup

Gaute Helstrup

Mack i Polden

Fotballens kraft starter og slutter i hjertet. Mister man dét, vil man før eller siden miste tilknytningen til laget og sporten. I øynene til Tromsø-supporterne river trollet fra sør hjertet ut av klubben ved å stikke av ikke bare suksesstreneren, men også årets spiller i klubben i 2023, Jostein Gundersen, som har spilt i TIL hele sin karriere. Midtstopperen ble kontraktsløs ved årsskiftet og kunne kommet gratis til Bodø, men krevde selv at Tromsø skulle få et millionbeløp i vederlag for ham.

Helstrup på sin side har en utkjøpsklausul på rundt halvannen millioner kroner. Lønnen hans i Glimt må forventes å være det dobbelte av dette igjen, uten at noen av de involverte har villet snakke om penger, ikke overraskende.

For Glimt er dette i øyeblikket uansett ikke et problem.

De har råd til å «utforske muligheter», som daglig leder Frode Thomassen betegnet det på onsdagens pressekonferanse, som også kan kalles historisk.

For første gang ble nemlig en assistenttreneransettelsespressekonferanse direktesendt på riksdekkende norsk TV.

Årets nyord blir det ellers neppe, men det er også uvesentlig akkurat her.

Dette dreier seg først og fremst om manifestasjon. Av hvem som er sterkest, mektigst og ikke minst rikest.

En mangeårig TIL-supporter satt dette i litterær kontekst ved å sammenligne Glimt med Hamsuns Mack i Polden, kjøpmannen som bruker penger til å holde de andre i bygda nede.

oMIMtpl1his

PARALLELLER: Knut Hamsuns verk «Landstrykeren» brukes av en Tromsø-supporter for å fremstille Glimts pengebruk.

Foto: NTB

Glimt av genialitet

Enkelte i Bodø har sammenlignet dette med situasjonen de selv opplevde i mange år, der storebror Rosenborg hentet spillerne de til enhver tid ønsket fra Aspmyra og til Lerkendal.

Nå er det Glimt selv som føler de kan knipse og peke.

Men dette er likevel mer enn en oppkomlings prangende markeringsbehov.

Det er potensielt en strategisk genistrek.

For den iboende ironi i suksesshistorien om Kjetil Knutsens regjeringstid i Bodø er at jo flere trofeer de vinner og triumfer de feirer, jo større blir også angsten for hva som skjer den dagen Knutsen bestemmer seg for å bevege seg sørover.

Følelsen av at dette også vil bety slutten på storheten er åpenbar, uansett hvor mye stødigere man gradvis bygger strukturen på Aspmyra.

En overgangsperiode, der Helstrup (47) går i lære hos Knutsen (55) vil gjenskape en følelse av trygghet. Arverekkefølgen sikres i teorien bedre for hver dag de samarbeider.

Tromsøs trener Gaute Helstrup Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen under eliteseriekampen i fotball mellom Tromsø og Bodø/Glimt på Alfheim Stadion.

LÆREMESTER: Gaute Helstrup skal gå i lære hos Kjetil Knutsen og kanskje tar han over Glimt i fremtiden.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Når det i tillegg er treneren for Norges mestskårende lag som nå får assistanse av treneren for laget som slapp inn færrest mål, er det grunn til uro i flere klubber enn Tromsø.

Og datoen for kong Knutsens avskjed, om det blir for å overta Crystal Palace etter den stadig eldre Roy Hodgson eller Ajax eller Lyon eller en annen klubb med behov for nye ideer, vil føles mindre og mindre som en potensiell sportslig dommedag i Bodø.

Den abdiserende Dronning Margrethes valgspråk har vært og er «Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke»

Om Gaute Helstrup adopterer Glimts eget slagord «Førr evig» gjenstår vel å se. Det blir i så fall neppe i assistentrollen.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal