Hopp til innhold

Alsgaard om Bjørndalens superstav: – Tallene er helt urealistiske

Thomas Alsgaard og Martin Johnsrud Sundby er spent på Ole Einar Bjørndalens «revolusjonerende» superstav. Begge har testet og forkastet flere bøyde skistaver.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard tror aldri på angivelige fakta om nye produkter før han selv har opplevd en positiv effekt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I innkallingen til pressekonferansen ble det varslet en «revolusjon», og onsdag presenterte Ole Einar Bjørndalen sammen med NQ Sport en ny, kurvet langrennsstav.

Ifølge pressemeldingen som ble delt ut har tester vist at den nye staven gir opptil 17 prosent mer fremdriftskraft i hvert stavtak. Skiskytterkongen Bjørndalen snakker om lavere laktatnivå, lavere puls og mulighet til å gå mer dobbeltdans i bakkene.

Det gjør at den gamle skikongen Thomas Alsgaard, som selv jobber med utstyrsutvikling for Madshus, blir nysgjerrig. Men han tar også påstandene fra produsenten med en stor klype salt.

– Tallene som presenteres er helt urealistiske, sier Alsgaard til NRK.no.

Og utdyper:

– Jeg er alltid skeptisk til sånne tall når det presenteres av dem som lager disse produktene.

– Jeg vil først understreke at Ole Einar Bjørndalen er råest i klassen til å teste utstyr. Men jeg lever i den tro at når ting høres for godt ut til å være sant, er det stort sett det, sier vinterens verdenscupvinner i langrenn, Martin Johnsrud Sundby.

Bjørndalen med bøyde staver

Ole Einar Bjørndalen viser fram den nye staven som skal gi ham et forsprang på konkurrentene.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Har testet – og forkastet

Alsgaard har selv testet staver med bøy, men understreker at han ikke har testet det eksakte produktet som ble lansert onsdag.

– Staver med bøy som skal gi mer kraft og mindre energibruk, har jo vært testet ut og forsket på i ganske mange år – seks-sju år som jeg kan huske. Jeg har vært borti det og testet et par varianter.

Alsgaard har blant annet testet «Kraftstaven» – en stav som ifølge produsentens hjemmeside gir 13 prosent lavere melkesyreverdier og tre prosent lavere puls.

– Hva er årsaken til at du ikke har tatt det i bruk?

– Det er plusser og minuser med alle nyvinninger, og så blir det en totalvurdering. Jeg føler at de bøyde stavene traff på noen av punktene. Samtidig fikk det konsekvenser for andre egenskaper ved en stav som gjorde at jeg, og de fleste andre jeg kjenner som har testet slike produkter, falt tilbake på de vanlige stavene, sier Alsgaard.

Samme opplevelse har Johnsrud Sundby:

– Jeg har vært borti lignende type prosjekter og har testet bøyde staver, bøyde håndtak, bøyde trinser og gud vet hva som har vært bøyd, men har ikke helt samme oppfatning som Bjørndalen foreløpig.

Uinteressante tall

Alsgaard understreker at det kan være vanskelig å måle den objektive gevinsten ved nye produkter. Bjørndalen snakker om at de nye stavene kan gi en tidsbesparelse på 10–15 sekunder på ei mil. Selv har Alsgaard testet staver som angivelig skulle gi et minutts tidsbesparelse på ei mil i staketeknikk.

Sweden Ski FIS World Cup

Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen med rette staver.

Foto: Anders Wiklund / Ap

– Tall som presenteres fra produsent veldig uinteressant, i hvert fall for meg. Det viktigste er å teste produktet selv, slik at jeg kan gjøre meg opp en mening om det totale bildet, forklarer han.

Martin Johnsrud Sundby kommer nå til å sjekke Bjørndalens angivelige revolusjon.

– Sånn er det med alt. Får jeg gode tips og råd, må jeg umiddelbart teste, så det kommer jeg til å gjøre.

Frykter ikke at toget går

Om Alsgaard og de andre løperne på hans private lag kommer til å teste ut det nye produktet, vet han ikke. Men han utelukker det ikke.

– Jeg tenker at det er verdt å gi det en sjanse og teste det ut enda en gang. Det utvikles hele tiden, så kanskje på et tidspunkt må man ta en ny vurdering. At det er små nyanser som tar staking og skigåing et lite steg videre, er jeg åpen for. Men jeg føler ikke at noe tog er i ferd med å fra meg, humrer Alsgaard.

Med andre ord: For folk flest vil det være fullt mulig å gjennomføre søndagsturene med fjorårets staver også når snøen legger seg igjen til vinteren.

Bjørndalen: – Går fortere

Bjørndalen selv mener det er normalt at folk er skeptiske.

– Det kan være at han har prøvd det også, men det fungerer for min del, og det er det viktigste, svarer skiskytterveteranen på Alsgaards tvil.

– Han får prøve de først, og om han har prøvd de og fortsatt er skeptisk, så får vi diskutere hva han er skeptisk til. Jeg har prøvd det og går fortere, og da må jeg stole på det, sier Bjørndalen videre.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal