Hopp til innhold

Alle som skal til VM må ha denne appen på mobilen – nå slår eksperter full alarm

Sikkerhetseksperter mener Qatars påkrevde mobilapp blir som å gi VM-landet nøkkelen til huset ditt.

Qatar illustrasjon

VM-APP: Det er noen apper alle som skal til Qatar må ha for å slippe inn i landet. Eksperter ber alle som skal reise være klar over hva man sier ja til.

Foto: Montasje NTB / skjermdump Apple Store

English version

Det er ikke min oppgave å gi reiseråd, men personlig hadde jeg aldri dratt til Qatar med mobiltelefonen min.

Det sier NRKs sikkerhetssjef Øyvind Vasaasen etter en grundig gjennomgang av VM-appene.

Alle som skal reise til Qatar under fotball-VM blir nemlig bedt om å laste ned to apper som heter Ehteraz og Hayya.

EHTERAZ

Ehteraz-appen, som alle over 18 år som skal til Qatar må laste ned, får særlig kritikk.

Foto: Faksimile / Appstore

Kort fortalt er Ehteraz en smittesporingsapp opprettet etter starten på covid-19, mens Hayya er en offisiell VM-app som brukes for å holde orden på kampbilletter og få tilgang til gratis T-bane i Qatar.

Spesielt smitteappen Ehteraz ber om en rekke tilganger til mobilen din, som å lese, slette eller endre alt av innhold på telefonen, samt tilgang til å koble seg opp mot Wifi og blåtann, overstyre andre apper og hindre telefonen å skru seg av til sovemodus.

Ehteraz-appen, som alle over 18 år som kommer til Qatar må laste ned, ber også om en rekke andre tilganger som for eksempel oversikt over nøyaktig posisjon, muligheten til å gjennomføre direkte oppringinger via telefonen samt muligheten til å deaktivere skjermlåsen din.

– Kan endre innholdet i telefonen din

Hayya-appen ber ikke om like mye, men krever også en rekke tilganger. Blant annet ber appen om tilgang til å dele dine personlige opplysninger omtrent helt uten begrensninger. I tillegg gir Hayya-appen tilgang til å vite telefonens nøyaktige posisjon, hindre enheten fra å gå i sovemodus og se telefonens nettverkstilkoblinger.

Les også Qatar forbereder seg på fengslede VM-fans – supporterunion slår sikkerhetsalarm

Fotballsupportere utenfor Lusail stadion, der VM-finalen skal spilles 18. desember.

De kan rett og slett endre innholdet i hele telefonen din og ha fri kontroll på den informasjonen som er der, er konklusjonen til NRKs sikkerhetssjef.

NRK har i ettertid blitt gjort oppmerksom på at det ikke var presisert godt nok at Vasaasen kommenterte på grunnlag av appens personvernerklæring. Sikkerhetssjefen uttaler seg om hva appen juridisk, og ikke teknisk, kan gjøre.

Han har som et ledd i mediehusets forberedelser til Qatar-VM gjennomgått appene.

Vasaasen er regelrett skremt av det NRKs sikkerhetsgjennomgang har avdekket.

Når du laster ned disse to appene, så godtar du vilkårene som står i kontrakten, og de vilkårene er veldig sjenerøse. Du gir egentlig fra deg all informasjon i telefonen din. Du gir de som styrer appene muligheten til å lese, endre ting og justere. De får også anledning til å hente informasjon fra andre apper hvis de har kapasitet til å gjøre det, og det tror vi at de har.

Sikkerhetssjefen bildelegger at det egentlig er som at myndighetene får fri tilgang til huset ditt.

– Du sier at det er helt ok at myndighetene går inn der du bor. De får nøkkel, de kan komme seg inn. Du vet ikke hva de gjør der. De sier de kanskje ikke kommer til å benytte seg av sjansen, men du gir dem anledning. Og det ville du aldri gjort, påpeker Vasaasen.

Øyvind Vasaasen leder DAB-arbeidet i NRK.

Øyvind Vasaasen, sikkerhetssjef i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll

Sammenlignes med Smittestopp

NRK har bedt Bouvet og Mnemonic, to uavhengige IT-sikkerhetsselskaper, om å gjennomgå det tekniske ved appene, og gi sine konklusjoner.

Spesielt Ehteraz-appen får kritikk, og sammenlignes med den første Smittestopp-appen i Norge.

– Den var jo en personvern-skandale. Hvis noen har litt mer onde hensikter enn Folkehelseinstituttet, så kan jo man gjøre ganske mye dårlig med den informasjonen som appen samler i utgangspunktet, sier Martin Gravråk i selskapet Bouvet.

Han forklarer at appen sporer hvor du drar, og mobiltelefonene som er i nærheten av deg. Dermed kan de krysskoble informasjonen og finne ut hvem du møter og prater med.

– Hvis du jakter på opposisjonen, homofile, eller andre du ikke liker, så vil jo en app som dette gjøre det veldig mye enklere for deg, slår Gravråk fast.

Qatar

Alle som skal reise til landet under VM bes om å laste ned appene.

Foto: Darko Bandic / AP

– Konsekvensene kan være betydelige

Også selskapet Mnemonic sammenligner Ehteraz-appen med første versjon av Smittestopp.

– Konsekvensene for enkeltpersoner og grupper dersom data fra Ehteraz kommer på avveie kan være betydelige, sier Tor Erling Bjørstad i Mnemonic til NRK.

Han har lastet ned appene og analysert hva som ligger i applikasjonspakkene, og mener ikke appene er hårreisende sammenliknet med «helt vanlige apper» som folk flest bruker.

– Samtidig behandler de data, særlig knyttet til GPS og posisjon, som har et høyt potensial for misbruk. Da må man på en måte stole på de som utvikler eller eier appene, og det er det jo ikke gitt at man har spesielt lyst til å stole på myndighetene i Qatar.

Hans tekniske analyse fant dog ingen tegn til at de faktisk kan endre ting som ligger lagret lokalt på mobilen, men advarer likevel om at grunnen kan være at det foreløpig ikke er implementert. Det kan altså komme i en oppdatering senere.

– Øker risikoen

Naomi Lintvedt, stipendiat ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, har gjennomgått det juridiske ved appene etter forespørsel fra NRK.

Hun sier seg enig med NRKs sikkerhetssjef i at det er mye problematisk å finne, og beskriver appene som «veldig inngripende».

Du kan ikke samtykke til deler av bruken, men til alt. Hvis jeg forstår appene riktig så vil det også være begrenset med muligheter til å endre tillatelser der. Det vil si at hvis du vil til VM, så har du ikke noe valg. Dette er en påtvungen app, med ingen valgmuligheter, påpeker hun.

Arab Cup - Final - Tunisia v Algeria

Mesterskapet starter 20. november.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

Lintvedt sier rett ut at hvis hun var en arbeidsgiver, ville hun ikke tillatt at ansatte tok med jobbmobilen til Qatar.

Også som privatperson ville hun vært svært skeptisk til å bruke egen telefon i VM-landet.

Hva er hovedkritikken mot disse appene, slik du ser det?

– De går altfor langt i hvilke data som registreres og brukes. De får altfor vide tilganger til å endre og ta over funksjonalitet på mobilen din, og som fremstår som helt unødvendige. Det muliggjør statlig overvåking, og siden det er Qatar må det også tas i betraktning. Det øker risikoen for at data vil brukes til andre formål enn ren smittesporing, mener hun.

Taushet fra Qatar

NRK har forelagt FIFA funnene om appenes inngripende datainnsamling. De opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken.

Også VM-komitéen i Qatar og den qatarske regjeringen er forelagt kritikken mot appene. De har heller ikke besvart NRKs henvendelser.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Golfstjerne avfeier spekulasjoner om LIV-overgang

  For få dager siden ble det hevdet at Rory McIlroy var nær en overgang til den mye omstridte LIV-touren. Selv mener golfstjernen at det aldri har blitt vurdert.

  Det forteller nordiren i et intervju med Sky Sports.

  – Jeg vet helt ærlig ikke hvordan spekulasjonene oppsto. Jeg har aldri blitt tilbudt noe som helst fra LIV, og jeg har heller aldri vurdert det, forteller McIlroy.

  De siste dagene har det versert rykter om at McIlroy, som tidligere var en skarp kritiker av LIV-touren, angivelig skal være nær en overgang verdt 680 millioner pund.

  – Jeg tror jeg har gjort det klart at det ikke er noe for meg. Det betyr ikke at jeg dømmer de som har meldt overgang fra PGA-touren. Folk kan ta sine egne avgjørelser. Hvem er vi til å bedømme det? fortsetter McIlroy.

  I starten av 2024 erkjente McIlroy at han trolig var for krass i kritikken mot spillerne som valgte å melde overgang til LIV-touren. Han er likevel klar på eget standpunkt.

  – For min del ligger framtiden her på PGA-touren. Noe annet har aldri vært et tema, slår nordiren fast.

  LIV-touren, som støttes av det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), startet opp i 2022. Siden har flere store stjerner meldt overgang til den pengestinne touren.

  (©NTB)

  Rory McIlroy
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • OL-analyse: Så mange gull tar Norge i Paris

  Tallknuserne i Gracenote Nielsen spår at Norge får med seg fire gullmedaljer hjem fra sommer-OL i Frankrike. Spådommen totalt er åtte medaljer.

  I den siste analysen har selskapet gått ned fra fem til fire gull. I tillegg spås det at Norge tar to sølv og to bronse. Det vil i så fall være en kopi av Tokyo-OL i 2021.

  Både Danmark (5-2-4) og Sverige (5-2-2) spås å ta flere medaljer enn Norge.

  Om analyseselskapet får rett i sin spådom, må den norske troppen si seg relativt fornøyd om man skal se på statistikken. Bare tre ganger tidligere, i Paris 1924 (10), Sydney 2000 (10), Beijing 2008 (9), har det blitt tatt flere medaljer de siste 104 årene.

  Blant de heteste norske gullkandidatene finner vi Jakob Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Jeanette Hegg Duestad (50 meter match rifle) og Christian Sørum og Anders Mol (sandvolleyball).

  USA topper listen med en spådom på 123 medaljer fordelt på 39 gull, 37 sølv og 47 bronsemedaljer.

  Sommer-OL i Aten i 2004 ga fem gull. Det er det største antallet gull siden Paris (også 5) for hundre år siden.

  Onsdag er det 100 dager til OL går i gang i Frankrikes hovedstad.

  (©NTB)

  rgfs
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal