Hopp til innhold

Alle som skal til VM må ha denne appen på mobilen – nå slår eksperter full alarm

Sikkerhetseksperter mener Qatars påkrevde mobilapp blir som å gi VM-landet nøkkelen til huset ditt.

Qatar illustrasjon

VM-APP: Det er noen apper alle som skal til Qatar må ha for å slippe inn i landet. Eksperter ber alle som skal reise være klar over hva man sier ja til.

Foto: Montasje NTB / skjermdump Apple Store

English version

Det er ikke min oppgave å gi reiseråd, men personlig hadde jeg aldri dratt til Qatar med mobiltelefonen min.

Det sier NRKs sikkerhetssjef Øyvind Vasaasen etter en grundig gjennomgang av VM-appene.

Alle som skal reise til Qatar under fotball-VM blir nemlig bedt om å laste ned to apper som heter Ehteraz og Hayya.

EHTERAZ

Ehteraz-appen, som alle over 18 år som skal til Qatar må laste ned, får særlig kritikk.

Foto: Faksimile / Appstore

Kort fortalt er Ehteraz en smittesporingsapp opprettet etter starten på covid-19, mens Hayya er en offisiell VM-app som brukes for å holde orden på kampbilletter og få tilgang til gratis T-bane i Qatar.

Spesielt smitteappen Ehteraz ber om en rekke tilganger til mobilen din, som å lese, slette eller endre alt av innhold på telefonen, samt tilgang til å koble seg opp mot Wifi og blåtann, overstyre andre apper og hindre telefonen å skru seg av til sovemodus.

Ehteraz-appen, som alle over 18 år som kommer til Qatar må laste ned, ber også om en rekke andre tilganger som for eksempel oversikt over nøyaktig posisjon, muligheten til å gjennomføre direkte oppringinger via telefonen samt muligheten til å deaktivere skjermlåsen din.

– Kan endre innholdet i telefonen din

Hayya-appen ber ikke om like mye, men krever også en rekke tilganger. Blant annet ber appen om tilgang til å dele dine personlige opplysninger omtrent helt uten begrensninger. I tillegg gir Hayya-appen tilgang til å vite telefonens nøyaktige posisjon, hindre enheten fra å gå i sovemodus og se telefonens nettverkstilkoblinger.

Les også Qatar forbereder seg på fengslede VM-fans – supporterunion slår sikkerhetsalarm

Fotballsupportere utenfor Lusail stadion, der VM-finalen skal spilles 18. desember.

De kan rett og slett endre innholdet i hele telefonen din og ha fri kontroll på den informasjonen som er der, er konklusjonen til NRKs sikkerhetssjef.

NRK har i ettertid blitt gjort oppmerksom på at det ikke var presisert godt nok at Vasaasen kommenterte på grunnlag av appens personvernerklæring. Sikkerhetssjefen uttaler seg om hva appen juridisk, og ikke teknisk, kan gjøre.

Han har som et ledd i mediehusets forberedelser til Qatar-VM gjennomgått appene.

Vasaasen er regelrett skremt av det NRKs sikkerhetsgjennomgang har avdekket.

Når du laster ned disse to appene, så godtar du vilkårene som står i kontrakten, og de vilkårene er veldig sjenerøse. Du gir egentlig fra deg all informasjon i telefonen din. Du gir de som styrer appene muligheten til å lese, endre ting og justere. De får også anledning til å hente informasjon fra andre apper hvis de har kapasitet til å gjøre det, og det tror vi at de har.

Sikkerhetssjefen bildelegger at det egentlig er som at myndighetene får fri tilgang til huset ditt.

– Du sier at det er helt ok at myndighetene går inn der du bor. De får nøkkel, de kan komme seg inn. Du vet ikke hva de gjør der. De sier de kanskje ikke kommer til å benytte seg av sjansen, men du gir dem anledning. Og det ville du aldri gjort, påpeker Vasaasen.

Øyvind Vasaasen leder DAB-arbeidet i NRK.

Øyvind Vasaasen, sikkerhetssjef i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll

Sammenlignes med Smittestopp

NRK har bedt Bouvet og Mnemonic, to uavhengige IT-sikkerhetsselskaper, om å gjennomgå det tekniske ved appene, og gi sine konklusjoner.

Spesielt Ehteraz-appen får kritikk, og sammenlignes med den første Smittestopp-appen i Norge.

– Den var jo en personvern-skandale. Hvis noen har litt mer onde hensikter enn Folkehelseinstituttet, så kan jo man gjøre ganske mye dårlig med den informasjonen som appen samler i utgangspunktet, sier Martin Gravråk i selskapet Bouvet.

Han forklarer at appen sporer hvor du drar, og mobiltelefonene som er i nærheten av deg. Dermed kan de krysskoble informasjonen og finne ut hvem du møter og prater med.

– Hvis du jakter på opposisjonen, homofile, eller andre du ikke liker, så vil jo en app som dette gjøre det veldig mye enklere for deg, slår Gravråk fast.

Qatar

Alle som skal reise til landet under VM bes om å laste ned appene.

Foto: Darko Bandic / AP

– Konsekvensene kan være betydelige

Også selskapet Mnemonic sammenligner Ehteraz-appen med første versjon av Smittestopp.

– Konsekvensene for enkeltpersoner og grupper dersom data fra Ehteraz kommer på avveie kan være betydelige, sier Tor Erling Bjørstad i Mnemonic til NRK.

Han har lastet ned appene og analysert hva som ligger i applikasjonspakkene, og mener ikke appene er hårreisende sammenliknet med «helt vanlige apper» som folk flest bruker.

– Samtidig behandler de data, særlig knyttet til GPS og posisjon, som har et høyt potensial for misbruk. Da må man på en måte stole på de som utvikler eller eier appene, og det er det jo ikke gitt at man har spesielt lyst til å stole på myndighetene i Qatar.

Hans tekniske analyse fant dog ingen tegn til at de faktisk kan endre ting som ligger lagret lokalt på mobilen, men advarer likevel om at grunnen kan være at det foreløpig ikke er implementert. Det kan altså komme i en oppdatering senere.

– Øker risikoen

Naomi Lintvedt, stipendiat ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, har gjennomgått det juridiske ved appene etter forespørsel fra NRK.

Hun sier seg enig med NRKs sikkerhetssjef i at det er mye problematisk å finne, og beskriver appene som «veldig inngripende».

Du kan ikke samtykke til deler av bruken, men til alt. Hvis jeg forstår appene riktig så vil det også være begrenset med muligheter til å endre tillatelser der. Det vil si at hvis du vil til VM, så har du ikke noe valg. Dette er en påtvungen app, med ingen valgmuligheter, påpeker hun.

Arab Cup - Final - Tunisia v Algeria

Mesterskapet starter 20. november.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

Lintvedt sier rett ut at hvis hun var en arbeidsgiver, ville hun ikke tillatt at ansatte tok med jobbmobilen til Qatar.

Også som privatperson ville hun vært svært skeptisk til å bruke egen telefon i VM-landet.

Hva er hovedkritikken mot disse appene, slik du ser det?

– De går altfor langt i hvilke data som registreres og brukes. De får altfor vide tilganger til å endre og ta over funksjonalitet på mobilen din, og som fremstår som helt unødvendige. Det muliggjør statlig overvåking, og siden det er Qatar må det også tas i betraktning. Det øker risikoen for at data vil brukes til andre formål enn ren smittesporing, mener hun.

Taushet fra Qatar

NRK har forelagt FIFA funnene om appenes inngripende datainnsamling. De opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken.

Også VM-komitéen i Qatar og den qatarske regjeringen er forelagt kritikken mot appene. De har heller ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal