Lørdag gir han seg – nå blir Svindal kinofilm

ÅRE/OSLO (NRK): Et dokumentarteam har fulgt Aksel Lund Svindal (36) i en årrekke. Nå er det planlagt en film om hans liv og karriere, men lanseringsdato er foreløpig ikke kjent.

Svindal

INNHOLDSRIKT LIV: Aksel Lund Svindal har opplevd mange oppturer, og noen nedturer, gjennom et langt liv som en av Norges mest kjente idrettsutøvere.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Jeg tror det blir annerledes siden det ikke er regissert. Jeg er blitt spurt om å gjøre dokumentarer før, men jeg er blitt overrasket over hvor regissert det skal være. Her er det historien som har regi. Sånn sett kommer det til å oppleves ekte, og forhåpentligvis er ekte godt nok, sier Svindal til NRK.

Lørdag, hvis været tillatter rennstart, står Svindal på startstreken for aller siste gang i VM-utforen.

Det blir punkumet bak en sensasjonell karriere i alpinsirkuset, men det blir likevel ikke siste gang alpinisten står i rampelyset.

Blitt fulgt siden 2014

Svindal, som allerede vært på lerretet med «Supervention» (2013) og «Supervention 2» (2017), har nemlig latt seg følge av det samme filmteamet helt til karriepunktumet.

Svindal forteller at de bare lot «kameraet rulle» etter innspillingene av de andre filmene.

– Men jeg har ikke sett noe ennå. Det kan jo hende det er helt jævlig. Men i så fall er det min skyld, fordi det er jo jeg som er blitt filmet, sier Svindal og ler.

Regissør Filip Christensen i Field Productions forteller at han først ble kjent med Svindal i 2008 etter fallet i Beaver Creek.

Det startet med filming av frikjøring, men filmteamet har nå vært tett på store og små øyeblikk siden 2014.

– Mange kan lære av ham

– Men å lage en film om ham, er ekstremt komplisert. Det er så mye. Samtidig vil man lage en annerledes film, som kan inspirere ekstremt mange utenfor skiverdenen også. Jeg tror veldig mange kan lære av måten han lever på og valgene han gjør, sier Christensen til NRK.

Han kan imidlertid ikke si noe om når filmen blir vist for publikum.

– Vi har hatt en visjon om å følge ham uten deadline for å kunne fange øyeblikkene som skjer. Det har handlet om å være der, uavhengig om det var sportslig eller privat, sier Christensen, som naturligvis er på plass i Åre.

Siste nytt

 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

 • Hør Ruud i 1. runde av French Open

  Casper Ruud starter straks kampen mot Ernests Gulbis på det røde dekket i 1. runde av French Open. Du kan høre hele kampen på NRK Sport eller i dette videovinduet.

  Direkte fra den første runden i Rolan Garros. 
Komm.: Carl Andreas Wold.
 • Idretten vil kriminalisere doping

  Norges Idrettsforbund vedtok søndag at de skal jobbe for å kriminalisere doping og dopernes bakmenn. NIF ønsker at den økonomiske gevinsten ved doping skal bli sett på som bedrageri.

  Det var Oslo Idrettskrets som foreslo dette for idrettstinget.

  Sveinung Oftedal
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal