Lørdag gir han seg – nå blir Svindal kinofilm

ÅRE/OSLO (NRK): Et dokumentarteam har fulgt Aksel Lund Svindal (36) i en årrekke. Nå er det planlagt en film om hans liv og karriere, men lanseringsdato er foreløpig ikke kjent.

Svindal

INNHOLDSRIKT LIV: Aksel Lund Svindal har opplevd mange oppturer, og noen nedturer, gjennom et langt liv som en av Norges mest kjente idrettsutøvere.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Jeg tror det blir annerledes siden det ikke er regissert. Jeg er blitt spurt om å gjøre dokumentarer før, men jeg er blitt overrasket over hvor regissert det skal være. Her er det historien som har regi. Sånn sett kommer det til å oppleves ekte, og forhåpentligvis er ekte godt nok, sier Svindal til NRK.

Lørdag, hvis været tillatter rennstart, står Svindal på startstreken for aller siste gang i VM-utforen.

Det blir punkumet bak en sensasjonell karriere i alpinsirkuset, men det blir likevel ikke siste gang alpinisten står i rampelyset.

Blitt fulgt siden 2014

Svindal, som allerede vært på lerretet med «Supervention» (2013) og «Supervention 2» (2017), har nemlig latt seg følge av det samme filmteamet helt til karriepunktumet.

Svindal forteller at de bare lot «kameraet rulle» etter innspillingene av de andre filmene.

– Men jeg har ikke sett noe ennå. Det kan jo hende det er helt jævlig. Men i så fall er det min skyld, fordi det er jo jeg som er blitt filmet, sier Svindal og ler.

Regissør Filip Christensen i Field Productions forteller at han først ble kjent med Svindal i 2008 etter fallet i Beaver Creek.

Det startet med filming av frikjøring, men filmteamet har nå vært tett på store og små øyeblikk siden 2014.

– Mange kan lære av ham

– Men å lage en film om ham, er ekstremt komplisert. Det er så mye. Samtidig vil man lage en annerledes film, som kan inspirere ekstremt mange utenfor skiverdenen også. Jeg tror veldig mange kan lære av måten han lever på og valgene han gjør, sier Christensen til NRK.

Han kan imidlertid ikke si noe om når filmen blir vist for publikum.

– Vi har hatt en visjon om å følge ham uten deadline for å kunne fange øyeblikkene som skjer. Det har handlet om å være der, uavhengig om det var sportslig eller privat, sier Christensen, som naturligvis er på plass i Åre.

Siste nytt

 • Lundby sikra seg ny siger

  Maren Lundby held fram sigersekka og sikra seg den åttande sigeren i tyske Oberstdorf. Katharina Althaus hoppa lengst i fianleomgangen, men fekk trekk for vindforholda. – Det var utruleg atmosfære her og ein ny flott dag, oppsumerar Lundby. Silje Opseth tok ein 7.-plass, medan Anna Odine Strøm kom på tiande.

  Maren Lundby
  Foto: Jure Makovec / AFP
 • Hjemmefavoritten vant med stavbrekk

  Federico Pellegrino brakk staven halvveis ut i sprintfinalen i italienske Cogne, men selv med to ulike staver klarte spurtkanonen å dra fra Lucas Chanavat og Francesco De Fabiani på oppløpet. Norske Sondre Turvoll Fossli ble nummer fem.

  pellegrino
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Stenseth med karrierebeste

  Ane Appelkvist Stenseth hadde aldri før gått en sprintfinale i verdenscupen, men i Cogne leverte hun noen svært imponerende heat. På oppløpet i finalen fikk hun et lite feilskjær som gjorde at pallen røk, men 4.-plassen er hennes beste i karrieren.

  Verdenscup i langrenn i Otepää.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal