Hopp til innhold

Lørdag gir han seg – nå blir Svindal kinofilm

ÅRE/OSLO (NRK): Et dokumentarteam har fulgt Aksel Lund Svindal (36) i en årrekke. Nå er det planlagt en film om hans liv og karriere, men lanseringsdato er foreløpig ikke kjent.

Svindal

INNHOLDSRIKT LIV: Aksel Lund Svindal har opplevd mange oppturer, og noen nedturer, gjennom et langt liv som en av Norges mest kjente idrettsutøvere.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Jeg tror det blir annerledes siden det ikke er regissert. Jeg er blitt spurt om å gjøre dokumentarer før, men jeg er blitt overrasket over hvor regissert det skal være. Her er det historien som har regi. Sånn sett kommer det til å oppleves ekte, og forhåpentligvis er ekte godt nok, sier Svindal til NRK.

Lørdag, hvis været tillatter rennstart, står Svindal på startstreken for aller siste gang i VM-utforen.

Det blir punkumet bak en sensasjonell karriere i alpinsirkuset, men det blir likevel ikke siste gang alpinisten står i rampelyset.

Blitt fulgt siden 2014

Svindal, som allerede vært på lerretet med «Supervention» (2013) og «Supervention 2» (2017), har nemlig latt seg følge av det samme filmteamet helt til karriepunktumet.

Svindal forteller at de bare lot «kameraet rulle» etter innspillingene av de andre filmene.

– Men jeg har ikke sett noe ennå. Det kan jo hende det er helt jævlig. Men i så fall er det min skyld, fordi det er jo jeg som er blitt filmet, sier Svindal og ler.

Regissør Filip Christensen i Field Productions forteller at han først ble kjent med Svindal i 2008 etter fallet i Beaver Creek.

Det startet med filming av frikjøring, men filmteamet har nå vært tett på store og små øyeblikk siden 2014.

– Mange kan lære av ham

– Men å lage en film om ham, er ekstremt komplisert. Det er så mye. Samtidig vil man lage en annerledes film, som kan inspirere ekstremt mange utenfor skiverdenen også. Jeg tror veldig mange kan lære av måten han lever på og valgene han gjør, sier Christensen til NRK.

Han kan imidlertid ikke si noe om når filmen blir vist for publikum.

– Vi har hatt en visjon om å følge ham uten deadline for å kunne fange øyeblikkene som skjer. Det har handlet om å være der, uavhengig om det var sportslig eller privat, sier Christensen, som naturligvis er på plass i Åre.

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal