Hopp til innhold

Advarer mot «Ronaldo-effekten»: – Overopptatt av sunnhet

Cristiano Ronaldo er både et fotballikon og et forbilde for mange, men ikke nødvendigvis i positiv forstand. Det mener flere ernæringseksperter, som advarer mot det de kaller «Ronaldo-effekten».

fUZ9VKMzS4M

FORBILDE: Mange unge mennesker ser opp til Cristiano Ronaldo, som ikke er fremmed for å vise frem både diett og kropp i sosiale medier.

Foto: AFP

Han (Cristiano Ronaldo) er et eksempel på det å være overopptatt av sunnhet, sier ernæringsfysiolog Kristin Jonvik i Sunn Idrett til NRK.

Sunn Idrett, som er et satsingsområde underlagt Norges idrettsforbund for å forebygge spiseforstyrrelser i idretten, har de siste årene sett en skremmende utvikling:

Unge gutter trener for mye og spiser for lite.

Y4O02LVZ1j4

PÅVIRKNINGSKRAFT: Cristiano Ronaldo har 620 millioner følgere på Instagram.

Foto: AP

Det er gjort en doktorgradsstudie på NIH (Norges Idrettshøyskole) om kroppspress blant videregående elever. Der ser man at det er en økning blant guttene, men også at det er like vanlig for gutter som for jenter å ha et anstrengt forhold til mat og kropp, påpeker Jonvik.

I fagmiljøet snakkes det nå om «Ronaldo-effekten» som et problem.

Les også Et personlig nederlag

Cristiano Ronaldo under VM i Qatar

Skremmende smitteeffekt

Den portugisiske 39-åringen er forbilde med en ekstrem kropp, som setter en uoppnåelig og usunn standard, mener Jonvik.

Det er ingenting i veien for å kunne spise sunt og vise det frem. Men han viser til en ekstremvariant og fettfrie dietter. Han er veldig tydelig på at mat og den kroppen han har henger sammen, sier hun og fortsetter:

Kristin Lundanes Jonvik

EKSTREMVARIANT: Kristin Jonvik er ernæringsfysiolog i Sunn Idrett. Hun mener Ronaldo viser frem en ekstremvariant.

Foto: Kristin Lundanes Jonvik

– Det gjør at veldig mange unge gutter kan oppleve det som at det er det de ønsker å oppnå.

Jonvik får støtte av Anu Koivisto-Mørk, som er klinisk ernæringsfysiolog og fagansvarlig i idrettsernæring på Idrettens Helsesenter (IHS). Hun har særlig lagt merke til fotballikonets fokus på en såkalt fettfri diett.

– Det er veldig uheldig. Unge mennesker hører veldig sjelden på oss fagpersoner. De ser opp til forbildene sine og da skulle vi gjerne ønske at det var gode, solide forbilder som fremmer trygghet og gode rutiner, sier Koivisto-Mørk til NRK.

FIMi5PJ3BSI

KRITISK: Anu Koivisto-Mørk mener unge gjerne lytter til forbildene sine og er kritisk til effekten Ronaldo kan ha.

Foto: NTB

I likhet med Jonvik opplever Koivisto-Mørk at stadig flere gutter har et anstrengt forhold til kosthold og kropp.

I noen tilfeller utvikler de det man kaller for REDS – «Relative Energy Deficiency in Sports». Et paraplybegrep for et syndrom som er forårsaket av lav energitilgjengelighet.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Ronaldo gjennom Al-Nassr, klubben han spiller for. De har ikke svart på NRKs henvendelse.

Ble sjokkert

Kasper Kvello, mest kjent for den yngre generasjonen på TikTok, satset lenge på å bli fotballproff og har selv fått kjenne på utfordringer knyttet til mat og trening. Mesteparten av følgerne spør han gjerne om råd knyttet til nettopp det.

– Da jeg først ble et offentlig ansikt utad og fikk henvendelser så sjokkerte det meg hvordan disse henvendelsene var og hvor unge de var, sier Kvello til NRK.

Kasper Kvello

FÅTT MANGE HENVENDELSER: Kasper Kvello forteller om henvendelser fra gutter tidligere i tenårene.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

– På hvilken måte da? Hva er et eksempel på ting som har sjokkert deg?

– Det er 14–15 år gamle gutter som har lyst til å slanke seg. Lyst til å miste fett. Det er ikke bare selve meldingene, men det er antallet. Det er så mange. Det er så ofte. Det er helt tydelig at dette er en veldig stor greie i samfunnet i dag, påpeker Kvello.

Kvello understreker at han ikke har hørt om begrepet «Ronaldo-effekten», men påpeker at han forstår at unge utøvere sammenligner seg med han.

Les også – Spiseforstyrrelser var aldri noe vi gutta snakka om

Erlend Kvittum Nytrøen vil ha mer åpenhet om spiseforstyrrelser i idretten

Mener det sprer seg til garderobene

Utfordringer knyttet til mat og trening har ofte vært forbundet med de typiske utholdenhetsidrettene.

Men nå sprer utfordringen seg inn i lagidretter som fotball og håndball, ifølge Jonvik.

Hvor man egentlig ikke hadde tenkt på dette som et stort problem, sier Jonvik som påpeker at et garderobemiljø kan skape en uønsket kultur, der det å se bra ut er vel så viktig som å prestere på banen.

Det er kjempeskummelt med tanke på smitteeffekten det har i et lag. Hvis noen begynner å tukle med enten mat eller bli veldig opptatt av kropp, så kan det veldig fort smitte over på andre som sammenligner seg med dem. Særlig hvis noen av de beste på laget gjør ekstreme ting. Da vil gjerne mange andre følge etter.

Jeg synes det er synd at Cristiano Ronaldo bruker den effekten han har på ungdom, på den måten, sier Jonvik avslutningsvis.

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • Haaland blir karakter i mobilspill

    Erling Braut Haaland har inngått et samarbeid med det populære mobilspillet Clash of Clans.

    Det skriver selskapet bak spillet, Supercell, i en pressemelding tirsdag formiddag.

    Samtidig har det blitt laget en egen Haaland-karakter i spillet, som spilles av millioner verden over. Haalands karakter har fått navnet «Barbarian King».

    – Det har vært vanskelig å holde dette hemmelig, sier Haaland i pressemeldingen, hvor han avslører at har god kjennskap til spillet.

    – Jeg har vært en stor fan av spillet i lang tid og vet alt om det, så å dukke opp som en karakter i spillet er virkelig kult, sier Haaland.

    Haaland Clash of Clans
    Foto: Supercell
  • Norsk lag tok VM-tittelen i cheerleading

    Norske Viqueens Cheerleaders kunne i natt slippe jubelen løs etter å ha blitt verdensmestre for klubblag i Orlando.

    Viqueens konkurrerte i International Open Level 7 og vant foran amerikanske GymTyme All-Stars og Gothenburg Cheer One fra Sverige.

    Det norske cheerleading-laget har lagt ut en rekke innlegg på historiefunksjonen til Instagram, der de feirer verdensmestertittelen.

  • Forlenger med storklubben – får superlønn

    Travis Kelce tar to nye år hos Superbowl-mester Kansas City Chiefs. Den amerikanske NFL-stjernen, som også er kjent som Taylor Swifts kjæreste, har signert en avtale som gir ham hele 34,3 millioner dollar, eller 378 millioner kroner etter dagens kurs. Det opplyser NFL selv på sine nettsider, ifølge danske Ritzau.

    Kelce, som er tight end, har spilt 11 sesonger i NFL. Avtalen gjør han til en av de best betalte spillerne i denne posisjonen.

    Travis Kelce
    Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal