Hopp til innhold

Advarer mot «Ronaldo-effekten»: – Overopptatt av sunnhet

Cristiano Ronaldo er både et fotballikon og et forbilde for mange, men ikke nødvendigvis i positiv forstand. Det mener flere ernæringseksperter, som advarer mot det de kaller «Ronaldo-effekten».

fUZ9VKMzS4M

FORBILDE: Mange unge mennesker ser opp til Cristiano Ronaldo, som ikke er fremmed for å vise frem både diett og kropp i sosiale medier.

Foto: AFP

Han (Cristiano Ronaldo) er et eksempel på det å være overopptatt av sunnhet, sier ernæringsfysiolog Kristin Jonvik i Sunn Idrett til NRK.

Sunn Idrett, som er et satsingsområde underlagt Norges idrettsforbund for å forebygge spiseforstyrrelser i idretten, har de siste årene sett en skremmende utvikling:

Unge gutter trener for mye og spiser for lite.

Y4O02LVZ1j4

PÅVIRKNINGSKRAFT: Cristiano Ronaldo har 620 millioner følgere på Instagram.

Foto: AP

Det er gjort en doktorgradsstudie på NIH (Norges Idrettshøyskole) om kroppspress blant videregående elever. Der ser man at det er en økning blant guttene, men også at det er like vanlig for gutter som for jenter å ha et anstrengt forhold til mat og kropp, påpeker Jonvik.

I fagmiljøet snakkes det nå om «Ronaldo-effekten» som et problem.

Les også Et personlig nederlag

Cristiano Ronaldo under VM i Qatar

Skremmende smitteeffekt

Den portugisiske 39-åringen er forbilde med en ekstrem kropp, som setter en uoppnåelig og usunn standard, mener Jonvik.

Det er ingenting i veien for å kunne spise sunt og vise det frem. Men han viser til en ekstremvariant og fettfrie dietter. Han er veldig tydelig på at mat og den kroppen han har henger sammen, sier hun og fortsetter:

Kristin Lundanes Jonvik

EKSTREMVARIANT: Kristin Jonvik er ernæringsfysiolog i Sunn Idrett. Hun mener Ronaldo viser frem en ekstremvariant.

Foto: Kristin Lundanes Jonvik

– Det gjør at veldig mange unge gutter kan oppleve det som at det er det de ønsker å oppnå.

Jonvik får støtte av Anu Koivisto-Mørk, som er klinisk ernæringsfysiolog og fagansvarlig i idrettsernæring på Idrettens Helsesenter (IHS). Hun har særlig lagt merke til fotballikonets fokus på en såkalt fettfri diett.

– Det er veldig uheldig. Unge mennesker hører veldig sjelden på oss fagpersoner. De ser opp til forbildene sine og da skulle vi gjerne ønske at det var gode, solide forbilder som fremmer trygghet og gode rutiner, sier Koivisto-Mørk til NRK.

FIMi5PJ3BSI

KRITISK: Anu Koivisto-Mørk mener unge gjerne lytter til forbildene sine og er kritisk til effekten Ronaldo kan ha.

Foto: NTB

I likhet med Jonvik opplever Koivisto-Mørk at stadig flere gutter har et anstrengt forhold til kosthold og kropp.

I noen tilfeller utvikler de det man kaller for REDS – «Relative Energy Deficiency in Sports». Et paraplybegrep for et syndrom som er forårsaket av lav energitilgjengelighet.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Ronaldo gjennom Al-Nassr, klubben han spiller for. De har ikke svart på NRKs henvendelse.

Ble sjokkert

Kasper Kvello, mest kjent for den yngre generasjonen på TikTok, satset lenge på å bli fotballproff og har selv fått kjenne på utfordringer knyttet til mat og trening. Mesteparten av følgerne spør han gjerne om råd knyttet til nettopp det.

– Da jeg først ble et offentlig ansikt utad og fikk henvendelser så sjokkerte det meg hvordan disse henvendelsene var og hvor unge de var, sier Kvello til NRK.

Kasper Kvello

FÅTT MANGE HENVENDELSER: Kasper Kvello forteller om henvendelser fra gutter tidligere i tenårene.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

– På hvilken måte da? Hva er et eksempel på ting som har sjokkert deg?

– Det er 14–15 år gamle gutter som har lyst til å slanke seg. Lyst til å miste fett. Det er ikke bare selve meldingene, men det er antallet. Det er så mange. Det er så ofte. Det er helt tydelig at dette er en veldig stor greie i samfunnet i dag, påpeker Kvello.

Kvello understreker at han ikke har hørt om begrepet «Ronaldo-effekten», men påpeker at han forstår at unge utøvere sammenligner seg med han.

Les også – Spiseforstyrrelser var aldri noe vi gutta snakka om

Erlend Kvittum Nytrøen vil ha mer åpenhet om spiseforstyrrelser i idretten

Mener det sprer seg til garderobene

Utfordringer knyttet til mat og trening har ofte vært forbundet med de typiske utholdenhetsidrettene.

Men nå sprer utfordringen seg inn i lagidretter som fotball og håndball, ifølge Jonvik.

Hvor man egentlig ikke hadde tenkt på dette som et stort problem, sier Jonvik som påpeker at et garderobemiljø kan skape en uønsket kultur, der det å se bra ut er vel så viktig som å prestere på banen.

Det er kjempeskummelt med tanke på smitteeffekten det har i et lag. Hvis noen begynner å tukle med enten mat eller bli veldig opptatt av kropp, så kan det veldig fort smitte over på andre som sammenligner seg med dem. Særlig hvis noen av de beste på laget gjør ekstreme ting. Da vil gjerne mange andre følge etter.

Jeg synes det er synd at Cristiano Ronaldo bruker den effekten han har på ungdom, på den måten, sier Jonvik avslutningsvis.

Sportsnyheter

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl opnar opp om avskjeden: – Håpar det berre blir stille

Alexander Stöckl var landslagstrenar i ein av dei mest suksessrike periodane for hopplandslaget nokosinne. Han peikar på ei utvikling i rolla som grunn til avskjeden.

Siste nytt

 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Joshua King ferdig i den tyrkiske fotballklubben Fenerbahce

  Joshua King er ferdigspilt for tyrkiske Fenerbahce etter to år i klubben. Laget ble nylig nummer to i ligaen.

  King bekrefter på Instagram at han ikke forlenger sin kontrakt.

  – Tiden min i klubben er dessverre ved veis ende. I fotballen er det oppturer og nedturer, og skadene mine har hindret meg i å gi dere fans det jeg planla da jeg signerte for denne fantastiske klubben. Det beklager jeg, skriver King.

  Han scoret to mål på 16 kamper denne sesongen.

  Spissen dro fra Watford til Fenerbahce sommeren 2022. Før det hadde han spilt for blant andre Manchester United, Bournemouth og Everton.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Utrolig Stabæk-kollaps: Ledet 4-0 - tapte 4-5

  Etter 56 minutter så det ut til at Stabæk var på vei mot en storseier hjemme mot nyopprykkede Egersund i 1. divisjon mandag kveld.

  Da hadde akkurat Rasmus Eggen Vinge lagt på til 4-0 for hjemmelaget, men så snudde kampen totalt. Egersund scoret i det 61. minuttet, 69. minuttet, 71. minuttet og utlignet så i kampens 87. minutt.

  Tre og et halvt minutt på overtid var den utrolige snuopphentingen et faktum, da Henrik Elvevold scoret kampens siste mål og sørget for at bortelaget på utrolig vis vant 5-4.

  – Dette er det villeste comebacket i norsk fotball i 2024, sa TV 2s fotballekspert, og tidligere Stabæk-spiller, Yaw Amankwah, på kanalens studiosending.

  – Har sett mye i fotball, men aldri det på Nadderud i kveld. Egersund snur 0-4 til 5-4 på en halv time. Største comeback siden Bent Leikvoll, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på X, med referanse til Atle Antonsen-karakteren kjent fra «Nissene på låven».

  Stabæk-trener Bob Bradley beklaget til fansen etter kampslutt, og forklarte kollapsen med at de ikke klarte å beholde roen da Egersund desperat jaktet scoringer den siste halvtimen.

  – Jeg sa til dem (fansen) at vi skuffet dem. At vi ønsket å fortsette med å spille fotball, men når spillere blir slitne, så må vi finne måter vi kan forsvare oss bedre på, sier Bradley til lagets X-konto.

  Med mandagens seier er Egersund på andreplass i 1. divisjon, mens Stabæk er fem poeng bak på åttendeplass. Egersund er tre poeng bak ligaleder Kongsvinger med én kamp mindre spilt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal