NRK Meny
Normal

«Zucca» storspilte da Rangers tok seg til historisk Stanley Cup-finale

Aldri har en norsk ishockeyspiller deltatt i verdens største ishockeyfinale for klubblag – før nå.

Kok i Madison Square Garden

KOKTE I MADISON SQUARE GARDEN: Slik så det ut da New York Rangers, med norske Mats Zuccarello Aasen (innfelt) på laget, kvalifiserte seg for Stanley Cup-finale for første gang på 20 år i natt.

Foto: Frank Franklin II / Ap

– Dette er guttedrømmen, helt klart. Å spille en Stanley Cup-finale er det ikke mange som får oppleve, sier Mats Zuccarello Aasen til norsk presse.

I den sjette semifinalekampen mellom New York Rangers og Montreal Canadies vant Rangers 1-0 natt til fredag.

Kampens eneste mål ble scoret av Dominic Moore mot slutten av andre periode.

 • Se høydepunkter fra kampen her! (ekstern lenke)

Historisk prestasjon

Nattens seier sikret Rangers 4-2 i kamper over det kanadiske laget. Semifinalene i NHL-sluttspillet spilles over sju kamper der laget som først tar fire seire går videre til neste runde.

Det er første gang Rangers kvalifiserer seg til den prestisjefylte finalekampen siden 1994.

Og midt oppi hockeyhysteriet på Manhattan befinner det seg en liten nordmann ved navn Mats Zuccarello Aasen. Aldri før har en nordmann deltatt i en Stanley Cup-finale.

– Det er stort og noe man setter pris på, sier Aasen.

Fikk ekspert-skryt

Den norske forwarden spilte en knallkamp da det gjaldt som mest. Oslo-gutten hadde flere store sjanser til å pynte ytterligere på resultatet, men lykkes ikke helt foran mål.

Ekspertene var imidlertid ikke i tvil om at nordmannen var blant banens beste.

– Zuccarello var den som fikk ting til å skje i første periode. Han har gjort en vidunderlig jobb fra den ene sonen til den andre. Jeg synes han var fabelaktig, sa NBCs hockeyekspert Keith Jones i en av pausene i kampen.

Zuccarello Aasen har vært blant Rangers' viktigste og beste spillere gjennom hele sluttspillet. Teknikeren står med 11 målpoeng (mål og assists sammenlagt) i NHL-sluttspillet.

Landslagssjef Roy Johansen er fra seg av beundring over Zuccarellos prestasjon.

– NHL er verdens tøffeste hockeyliga, og det er en enorm prestasjon å gå helt til finalen. Det er utrolig stort at en nordmann er blitt en svært viktig brikke i et av verdens beste ishockeylag, sier Johansen til NRK.no.

VIDEO: Zuccarello etter kampen: – Noe man har drømt om

(artikkelen fortsetter under videoen)

Mats Zuccarello Aasen blir tidenes første nordmann som skal spille finale i NHL-sluttspillet. 26-åringen møtte norsk presse i garderoben etter at finaleplassen var sikret.

Rangers ut i hundre

Mats Zuccarello Aasen og hans lagkamerater var tydelig innstilt på å revansjere det sure 7-4-tapet fra den femte semifinalekampen tidligere i uka – en kamp nordmannen karakteriserte som «ræva».

Like etter kl 02.00 norsk tid startet nattens kamp i New Yorks storstue Madison Square Garden. Zuccarello Aasen var toneangivende fra start.

Nordmannen fyrte av flere gode skudd, men Montreal ble reddet av målvakten Dustin Tokarski som gjorde en rekke feberredninger.

Først mot slutten av andre periode kom den forløsende Rangers-scoringen. Dominic Moore fikk skyte fra distanse, og pucken snek seg forbi Tokarski i Canadiens-buret.

Totalt fikk Zuccarello 18.09 minutter på isen, og var med det en av Rangers-spillerne som ble brukt mest i den viktige semifinalekampen.

Rangers har slått Philadelphia Flyers (åttedelsfinale), Pittsburgh Penguins (kvartfinale) og Canadiens (semifinale) på sin vei gjennom NHL-sluttspillet. I selve finalen møter de vinneren av Los Angeles Kings og Chicago Blackhawks.

Første finalekamp går natt til onsdag neste uke.

Zuccarello med Rangers til Stanley Cup-finale

NORSK IDRETTSHISTORIE: Mats Zuccarello Aasen blir tidenes første nordmann i en NHL-finale, også kalt Stanley Cup-finalen. Her poserer han og lagkameratene med troféet for å ha vunnet «Eastern Conference» - altså sluttspillet i den østlige NHL-serien. I finalen møter de vinneren av «Western Conference».

Foto: Kathy Willens / Ap

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal