Tufte hevder lagkameraten ljuger og vil trekke seg unna: – Klart de er lei av meg

TOKYO/OSLO (NRK): Olaf Tufte (45) avsluttet sin OL-karriere med skuffelse og tårer. Nå mener han lagkameratene er lei av ham – og vil trekke seg unna romiljøet for en stund.

Tufte rørt

Det sitter langt inne for Olaf Tufte å skulle avslutte karrieren i robåten. For han er ikke ferdig før han er ferdig.

– Jeg skal ro NM om noen uker, i alle fall. Det er tre karer som sitter og sparker i grusen i Horten og venter på at jeg skal sette meg i baugen. Det er trappeløp på hotellet i morgen tidlig for å være klar til NM om en måned, sier Tufte til NRK.

Etter sju OL-deltakelser og fire olympiske medaljer er det klart at 45-åringen nå har gjort sine siste OL-rotak. Det hele endte med en niendeplass i Tokyo.

– Jeg har all respekt for de som sitter hjemme og hører på, så skal jeg bare si; Ja, det var siste gang i et OL. Hvis ikke kommer jeg hjem til et tomt hus. Dette har vært en planlagt finish, og det blir sånn nå.

– Klart de er lei av meg

Da Tufte gjorde sin OL-debut i Atlanta i 1996, var lagkameratene ett og to år gamle. De yngre karene er takknemlig for hva de har lært av Tufte, og håper å få nytte av det også i tiden framover.

– Det har vært utrolig gøy noen ganger og utrolig kjipt noen ganger. Det har gått fort og treigt og vi har vært innom alt, men vi har lært ekstremt mye. Fra å være unge og uerfarne til å få litt erfaring og være mer rustet mot nye utfordringer, sier Oscar Helvig.

Olaf Tufte

Tufte var utslitt etter målgang i B-finalen. Norge endte på en tredjeplass i heatet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Trener Kjetil Undset utelukker ikke at Tufte blir å se rundt roarenaer også i framtiden, i en trenerfunksjon, men tror Tufte trenger en pause først. Det er Tufte enig i.

– Jeg tenker jeg skal trekke med unna nå. Nå er folk passe lei, så de skal få lov til å gjøre det de vil.

– Er dere lei av ham?

– Eh ... Ja. Neida, vi er ikke lei Olaf i det hele tatt. Jeg håper han ikke forsvinner helt, sier Erik Solbakken før Tufte avbryter ham.

– Det er klart, han ljuger jo. Det er klart de er lei av meg. Jeg er mye. Jeg går inn med alt og krever utrolig mye av de rundt meg. Det har gutta stått i. Det står det respekt av. Jeg tror ikke de kommer til å gå gjennom livet og møte en gjøk som står så hardt på kravene sine gjennom tre år. All ære for at de har overlevd det, sier veteranen.

Før OL kunne NRK avsløre at det tidsvis var så dårlig stemning i dobbelfireren under oppkjøringen at Oscar Helvig vurderte å trekke seg fra OL-laget.

– Jeg tror nok Olaf alltid vi ha gode råd som han gjerne deler og det er klart vi vil benytte oss av det. Det er utrolig mye erfaring, kunnskap og passion for roing, som er ferdig på konkurransebanen, men det forsvinner ikke selv om dette var siste OL. Vi får fortsette å benytte oss av det, sier Solbakken.

Emosjonell avslutning

Den internasjonale karrieren endte med en litt skuffende niendeplass. Det var ikke slik Tufte og resten av den norske fireren hadde ønsket at avslutningen skulle bli.

– Nå ble det ni av ti, det er ingen god følelse. Vi hadde sett for oss noe helt annet, men jeg må gi honnør til gutta for holde motivasjonen oppe. Og spesielt Olaf som gjorde alt han kunne for holde humøret oppe hos gutta og var veldig klar for neste løp, sier trener Kjetil Undset.

Sommer-OL i Tokyo 2021

Oscar Helvig gir Tufte en god klem etter løpet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Den norske båten kom litt dårlig ut og havnet tidlig bakpå, men var mer offensive enn i forsøks- og oppsamlingsheat og forsøkte å utfordre Kina. De norske herrene så lenge ut til å bli nummer to i B-finalen, men ble passert av Tyskland på de siste meterne.

For Norges mest meritterte roer gjennom tidene var det rart å gjøre seg mentalt klar for B-finalen.

– Det har vært ekstremt tøft å lade opp, spesielt til det siste løpet her. Uansett hvordan du gjør og tar i så er det siste gang du får massasje før løp, det er siste gang du setter på AC/DC før løp. Alt kommer, men på vannet følte jeg at klarte å holde fokus og ro. Det er hva jeg tar med meg nå, sier en rørt Tufte.

Etter tre turbulente år i dobbeltfireren endte ikke den internasjonale karrieren slik Tufte hadde drømt om. Han er likevel stolt over hans langt yngre lagkamerater.

– Ut i fra hva vi har vært gjennom er jeg utrolig stolt av gutta over hvordan vi har løst alle mulige situasjoner, stått i det sugd til seg erfaring og prøvd å ta ansvar. Jeg er stolt av veien gutta har gått, men litt lei meg for at vi ikke klarte å nå helt opp, sier Tufte.

Siste nytt

 • Viking utestenger sesongkortholder

  Viking har utestengt en tilskuer på grunn av rasistiske tilrop under hjemmekampen mot Bodø/Glimt søndag.

  – Det var leder i Vikinghordene, Roar Åkerlund, som rapporterte inn hendelsen til klubben like etter kampslutt. Klubben har hatt et møte med den aktuelle supporteren som erkjenner hendelsen, skriver klubben i en pressemelding.

  Tilskueren er utestengt fra 30 kamper og ekskluderes også fra Vikinghordene i samme tidsrom.

  – En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Obligatorisk vaksine for OL-utøvere

  Alle amerikanske utøvere som skal delta i vinterens OL i Beijing i februar, må være vaksinert, ifølge retningslinjene til landets OL-komité.

  Onsdag la USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC) fram retningslinjer for de kommende lekene. Innen 1. november skal alle utøvere og støtteapparat ha mottatt vaksinen.

  Retningslinjene gjelder også for alle de kommende olympiske lekene.

  – Dette vil øke vår mulighet til å skape et sikkert og produktivt miljø for Team USAs utøvere og støtteapparat, sier administrerende direktør Sarah Hirshland i USOPC.

  Et lignende krav forelå ikke før sommer-OL i Tokyo. Omkring 100 av 613 amerikanske utøvere dro til Japan uten vaksine.

  Likevel fins det unntak av medisinske eller religiøs art, og her vil komiteen gjøre en vurdering i hver sak, opplyses det.

  Vinter-OL starter 4. februar og varer til 20. februar neste år.

  China Fighting The Virus
  Foto: Andy Wong / AP
 • Seieren glapp på overtid for Deila

  Det ble dramatisk da Ronny Deila og hans New York City spilte uavgjort mot New York Red Bulls natt til torsdag. Red Bulls utlignet i det 102. minuttet.

  En frustrert Deila måtte se at en avslutning som gikk rett opp i armen til Maxime Chanot fra kloss hold, ble vurdert av VAR. Da var det kun sekunder igjen av den tillagte overtiden på åtte minutter. Bortelaget ble tildelt straffesparket etter en lang vurdering av dommerteamet, og polske Patryk Klimala satte den inn og sørget for 1-1.

  Med over 101 minutter spilt er Klimalas scoring den seneste som er scoret i MLS-historien i en ordinær kamp.

  En halvtime tidligere ble Deilas midtbanemann Keaton Parks sendt i dusjen med direkte rødt kort for en takling. Valentin Castellanos scoret New York Citys eneste mål.

  Deilas lag er på 3.-plass i MLS' avdeling øst.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Sendeplan

Kl. Program Kanal