NRK Meny
Normal

«Powell-dopet» er lovlig under trening: – Det virker helt ulogisk

Asafa Powell ville aldri blitt utestengt for doping om han hadde blitt testet under trening. Dopingmiddelet som felte ham er nemlig lov å bruke utenfor konkurranse.

Asafa Powell

Asafa Powell og andre utøvere kan fritt benytte seg av dopingmiddelet oxilofrine under trening, så lenge de passer på å ha stoffet ute av kroppen igjen når de konkurrerer. Det klarte ikke Powell under det jamaicanske mesterskapet, og han utestenges derfor for dopingbruk.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

– Det er vanskelig å skjønne logikken. Om man ikke vet årsaken til at reglene er som de er, virker jo dette rett og slett ulogisk, sier dopingjeger Inggard Lerheim til NRK.no.

Inggard Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim mener det er et smutthull i dopingreglementet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Da tidenes fjerde rakseste mann Asafa Powell søndag ble avslørt for doping, var det fordi han hadde brukt stoffet oxilofrine da han konkurrerte i det jamaicanske mesterskapet tidligere i år.

Hadde Powell imidlertid blitt testet på trening - og ikke i konkurranse - ville han ikke blitt tatt for doping. Det sentralstimulerende stoffet er nemlig fullt lovlig å benytte seg av når man trener.

– Jeg er veldig skeptisk til et slikt reglement. Du kan godt si at det tillater utøvere å dope seg på trening. Jeg forstår godt at dette vekker reaksjoner, sier Lereim.

– Hvordan er det mulig at dopingmiddelet er ulovlig i konkurranse, men tillatt under trening?

– Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger, svarer dopingjegeren.

Gir mer energi

Oxilofrine er et stoff som øker fettforbrenningen og som gir kroppen en energiboost. På den måten kan en utøver presse seg lengre når kroppen ellers ville blitt sliten.

– Energinivået øker, og man føler seg piggere, sier Ingunn Hullstein ved Laboratorium for dopinganalyse.

Hun mener alt tyder på at man vil kunne prestere bedre i konkurranser om man regelmessig benytter seg av stoffet under trening.

– Selvfølgelig øker det sjansen for å hevde seg bedre, sier Hullstein.

Det er Lereim enig i. For om kroppen vender seg til å orke mer, har man klart å ta kapasiteten til et nytt nivå.

– Det er ingen tvil om at dette stoffet gir en effekt inn mot konkurranser. Hvis ikke ville aldri en av verdens beste sprintere tatt den sjansen, sier Lereim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Powell

Asafa Powell er én av totalt fem jamaicanere som søndag ble avslørt for dopingbruk. Også amerikaneren Justin Gatlin testet positivt for forbudte stoffer.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Nekter for bevisst bruk

Powell-leiren er imidlertid klar på at de aldri har tatt den sjansen. Agent Paul Doyle sier Powell ubevisst har fått i seg stoffet, og at de jobber intenst med å finne ut hvordan det kan ha skjedd.

– Vi er i kontakt med Verdens antidopingbyrå (WADA) i et forsøk på å finne ut hvordan dette stoffet som er funnet, er kommet inn i systemet hans. Så mye mer kan jeg ikke si i øyeblikket, sier Doyle.

Ingunn Hullstein kjenner imidlertid ikke til andre måter å få i seg stoffet på enn gjennom tabletter og kapsler.

– Så vidt jeg vet, er det den eneste muligheten, sier Hullstein.

– Veldig utbredt

Ettersom oxilofrine kan spores i kroppen i kun et par dager etter bruk - og ikke minst fordi det er tillatt å bruke utenfor konkurranse - tror dopingjeger Lereim at bruken er langt mer utbredt enn hva man skulle tro.

– Jeg tror stoffet brukes i langt større grad enn man har klart å avsløre hittil. Det er nok ingen som egentlig vet hvor utbredt dette er, sier Lereim.

Han viser til at WADAs dopingliste inneholder en rekke liknende moderate dopingmidler, som i likhet med oxilofrine kan benyttes i treningssammenheng.

– Grunnen til at det er slik, er fordi reglementet på den måten åpner for at utøvere kan bruke stoffene av medisinske årsaker, uten å bli urettferdig straffet for det, forklarer Lereim.

– Dermed finnes det et smutthull i reglementet?

– Ja, du kan si det sånn. Og det er vel nettopp det Powell ser ut til å ha utnyttet, for så å bli avslørt, avslutter Lereim.

Siste nytt

 • Målløs Zlatan i nytt LA-tap

  LA Galaxy røk på sesongens tredje tap da det ble 0–2 hjemme mot Atlanta United natt til søndag norsk tid.

  Zlatan Ibrahimovic og Ola Kamara spilte hele kampen på topp, men maktet ikke å overliste Atlanta-keeper Brad Guzan.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Frederic J. Brown / AFP
 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen