Hopp til innhold
Kommentar

«Kan Chelsea-forbannelsen velte Barça og Messi?»

Antonio Conte vil bygge tirsdagens slagplan på en lignende grunnmur som den Chelsea hadde under José Mourinho.

SOCCER-CHAMPIONS-CHE-FCB/PREVIEW

MØTER BARCELONA: Antonio Conte og hans Chelsea møter Barça i åttendedelsfinale i mesterligaen tirsdag kveld.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Han har studert Barcelona i en måned nå, så Antonio Conte vet nok altfor godt at de topper La Liga ubeseiret med Lionel Messi i storslag.

– Vi må spille en perfekt kamp for å vinne, sier Conte.

Men også Barça har grunn til å være bekymret.

Chelsea er laget de har hatt mest trøbbel med de siste 12 årene. De har ikke slått dem på syv kamper. Messi har senket rivaler som Real Madrid og Bayern München, men mot London-laget har han åtte kamper uten mål. Om argentineren er fotballens Supermann, er Chelsea hans kryptonitt.

Denne kuriøse trenden er ikke tilfeldig. Og arkitekten bak den er José Mourinho.

Germany Soccer Bremen Chelsea

José Mourinho.

Foto: Carmen Jaspersen / Ap

Buss vs. Barça

Det var portugiseren som skapte identiteten Chelsea ofte har falt tilbake på i disse storkampene.

Siden Frank Rijkaard ble ansatt av Barça i 2003, har ingen trillet ball som katalanerne. De har vunnet mesterligaen fire ganger siden – mer enn noe annet lag. Årene de har feilet, har overmakten uten unntak vært lag som har lagt seg lavt og kontret.

Disse har enten vært solide forsvarslag, som Liverpool (2007), Internazionale (2010), Atlético Madrid (2014) og Juventus (2017); eller offensive lag som har endret strategi for anledningen, som Manchester United (2008) og Bayern München (2013).

Mot et så begavet lag som Barça må man nesten parkere bussen for å ha en sjanse.

Og få har mestret dette like godt som Chelsea (2005, 2012).

Laget som knapt slapp inn

Chelsea har som oftest hatt en bunnsolid struktur siden Mourinho kom til klubben i 2004. Finansiert av eieren Roman Abramovitsj bygget han en slitesterk seiersmaskin hvor trioen Claude Makélélé, Tiago Mendes og Frank Lampard lå som et skjold foran et robust og veldrillet forsvar.

Når Chelsea først tok ledelsen, var de nesten umulige å bryte ned. Den første ligasesongen slapp de inn 15 mål på 38 kamper.

Denne grunnmuren hjalp Mourinho da Chelsea møtte Barça i mesterligaen. Chelsea gikk videre i 2005, Barça i 2006, før Chelsea vant én og spilte den andre kampen uavgjort i gruppespillet samme år. Hver gang slet Barça med Chelseas dype forsvar og kontringsspill.

Det samme var fortsatt tilfellet da lagene møttes i 2009.

FBL-EUR-C1-BARCELONA-CHELSEA 85998246

SEMIFINALE: Lionel Messi avbildet sammen med John Terry, John Obi Mikel og Michael Ballack under semifinalen i mesterligaen i 2009.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Ny trener - samme lag

For selv om Mourinho forlot klubben i 2007, forble stilen den samme. Etterfølgeren Avram Grant endret lite, og Abramovitsj så ingen grunn til å bruke penger på å rive ned det Mourinho hadde bygget.

Chelsea prøvde heller en ny vri ved å ansette Luiz Felipe Scolari sommeren 2008, men brasilianeren varte kun til februar. Da Guus Hiddink tok jobben og skulle møte Barça, gikk han tilbake til den defensive strukturen som Mourinho hadde drillet inn i mer enn tre år.

Så Chelsea møtte Barça med sitt gamle lag og sin gamle stil. Til kampen i London var ni av spillerne i elleveren fra tiden under Mourinho. Chelsea holdt Barça til 0–0 og 1–1, og røk ut på bortemål etter et par kontroversielle avgjørelser av dommeren Tom Henning Øvrebø.

Igjen hadde «Mourinho-fotball» vist seg som et effektivt verktøy mot Barça.

AVB-eksperimentet

Lite endret seg de neste årene. I 2010, da Carlo Ancelottis Chelsea møtte Inter, nå trent av Mourinho, speidet Mourinho på sitt gamle lag. Han så få endringer.

– Selv oppvarmingen er den samme vi gjorde da jeg var der. Måten de forsvarer dødballer på er den samme ... De veksler mellom 4-3-3 og 4-4-2 med diamantformasjon på midten, som er akkurat de systemene vi pleide å jobbe med, sa Mourinho.

Inter vant senere turneringen etter å ha parkert bussen mot Barça i semifinalen; en ny kynisk seier for Mourinhos stil mot Barça.

SOCCER-ENGLAND/ Chelsea's manager Andre Villas-Boas takes his seat before their English Premier League match against Stoke City in Stoke

KATASTROFE: André Villas-Boas, tidligere manager for Chelsea, ble sparket før sesongen var over.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Da André Villas-Boas erstattet Ancelotti i 2011, prøvde han å knuse Mourinhos grunnmur én gang for alle ved å flytte forsvaret høyere i banen. Det ble en katastrofe: Spillerne virket uvant med systemet, formen kollapset og Villas-Boas ble sparket før sesongen var over.

Da Di Matteo tok over i mars, havnet han i samme situasjon som Hiddink, med et møte med Barça lik rundt hjørnet. Han valgte også en lignende taktikk.

For om noe har fungert før, hvorfor endre det?

Lovende kvaliteter

Denne gangen var kun seks av Chelseas spillere fra Mourinhos tid, men igjen var stilen gjenkjennelig. De hadde et sterkt forsvar i Terry, Ashley Cole, Gary Cahill og Branislav Ivanovic. Foran dem lå den løpssterke kvartetten Lampard, John Obi Mikel, Raul Meireles og Ramires.

Som forventet hadde Chelsea knapt ballen og ble pepret med skudd. Men med flaks og dyktighet vant de 1–0 hjemme og klarte 2–2 borte.

Nå, i kveld, står altså en ny italiener klar til å møte Barça. Det er seks år siden forrige oppgjør, og det har gått for lenge til at man kan trekke paralleller med Mourinhos første opphold i klubben.

Den gode nyheten for Chelsea er imidlertid at de fortsatt har kvalitetene som Barça pleier å slite mot.

Defensiv strategi

Det er tross alt litt mer enn to år siden Mourinho avsluttet sitt andre opphold på Stamford Bridge. Siden det har Conte fått nye spillere, gitt laget en klarere plan offensivt og innført 3-4-3. Men Chelsea er ennå hovedsakelig et kontringslag.

Lampard har blant annet sagt at Contes mannskap minner om Mourinhos første lag.

BRITAIN SOCCER

Frank Lampard fra tiden han spilte i Chelsea.

Foto: JON SUPER / Ap

– Det viktigste for oss under José var lagstruktur, og jeg ser det samme nå i Chelsea, sier Lampard.

Tirsdag kveld vil Conte etter all sannsynlighet prøve å stoppe Barça ved å legge laget lavt i lange perioder. Tre stoppere vil støte på Messi og Luis Suárez, mens en hardtarbeidende midtbane vil tette hullene foran forsvaret. Barças trener Ernesto Valverde vet hva som kommer, og har virket bekymret.

– Chelsea er en fysisk motstander som forsvarer seg veldig godt og som overrasker på kontringer. Det finnes aldri et godt tidspunkt å møte Chelsea på, sier han.

Slike kvaliteter gir i det minste Conte håp. Så lenge grunnmuren står støtt, har Chelsea en sjanse.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal