NRK Meny
Normal

"Islending" det nye håpet på skilandslaget

Snorri Einarsson med islandske aner var overraskelsen da Norges lag til Tour de Ski ble presentert.

Video "Islending" på laget til Touren

VIDEO: Dette er det islandske håpet på skilandslaget.

Snorri Einarsson

Snorri Einarsson

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Snorri Einarsson har vist bra form i Norgescupen i det siste, og det har overbesvist landslagsledelsen om at han bør gå i Tour de Ski.

- Snorri er en spennende løper som er på vårt U23-lag, og er en type vi har lyst til å prøve internasjonalt, sier sportsjef Åge Skinstad til NRK.

Einarsson tror det kan bli en positiv opplevelse.

- Jeg tror at det blir fint. Det er jo høyt nivå i Norgescupen også, så jeg tror ikke at det skal bli en så stor overgang å gå der nede, sier Snorri Einarsson.

Einarsson takket i fjor nei til å gå for det islandske landslaget og gikk verdenscup for Norge i Holmenkollen forrige vinter, men det blir første gang han skal representere Norge i utlandet.

- Jeg har aldri gått en slik Tour, men jeg har trent hele livet og hvis jeg først starter vil jeg prøve å fullføre, avslutter Einarsson før han fortsetter treniningsturen.

- Jeg tror han kan få gode enkeltresultater, men vi skal ikke forvente for mye i sammendraget. Vi er i alle fall veldig glade for at han valgte å representere Norge og ikke Island, sier Skinstad.

Hva mener du om laget? Diskuter nederst i saken!

Tøff Tour

I fjorårets utgave av Tour de Ski var det bare tre menn og to kvinner fra det norske laget som fullførte den siste etappen opp slalåmbakken i Cavalese. Petter Northug ble nummer to i herreklassen, mens Kristin Størmer Steira ble beste norske jente på en 18. plass.

- Det er få på herrelaget utenom Petter Northug som har bekreftet form, så jeg har ikke så store forhåpninger utenom ham, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Sportssjef Åge Skinstad tror at han stiller med et slagkraftig lag.

- Målsettingen er å hevde oss i enkeltrenn, og at vi har løpere som kjemper om topplasseringer sammenlagt, sier Skinstad i en pressemelding.

Bjørgen står over

Den suverene verdenscuplederen Marit Bjørgen har tidlig sagt fra at hun ikke ville gå Tour de Ski. Hovedgrunnen til det er at hun ønsker å spare seg til VM i februar. For konkurrentene hennes vil dette være gode nyheter ettersom Bjørgen har vunnet samtlige verdenscuprenn hun stilt opp i denne sesongen.

- Det er veldig synd at Marit ikke går, men jeg forstår henne godt. Hun har dårlig erfaring med å gå mange løp på få dager ettersom hun trenger tid til restitusjon, sier Torgeir Bjørn.

Steira meldte forfall

En skadeplaget Kristin Størmer Steira ble tatt ut på det norske laget, men valgte å melde forfall med en gang. Foreløpig har hun bare kunnet gå renn i fri teknikk på grunn av en skade i ankelen, og det er trolig også derfor hun vlger å spare seg.

- Nesten som å starte sesongen på nytt

Dermed står Therese Johaug fram som det største norske håpet i sammendraget.

- Jeg tror at Therese Johaug er så god på den siste etappen at hun fort kan hente inn et par minutter. Dermed kan hun være gode nok til en topp 3-plassering. Jeg tror ikke hun kan gjøre noe med Jystyna Kowalczyk, sier Torgeir Bjørn.

Sportsjef Skinstad har også tro på at Johaug kan blande seg inn i det øverste toppsjiktet, men han er også spent på hva Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marthe Kristoffersen kan få til.

(saken fortsetter under)

Petter Northug og Kristin Størmer Steira

Petter Northug og Kristin Størmer Steira har begge tatt ut alt de hadde opp slalåmbakken i Cavalese

Går for å vinne

Petter Northug har valgt en annen strategi enn Bjørgen og gjør også trolig som i fjor da han gikk seg i form i Tour de Ski. Han ble da bare slått av Lukas Bauer på den siste etappen, og formen holdt seg til OL i Vancouver.

- Petter Northug er vårt aller sterkeste kort på papiret, men vi har flere andre løpere som kan blande seg inn i toppen sammenlagt, sier sportssjef Åge Skinstad.

Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning er to av de profilerte allroundløperne på landslaget som står over Touren.

Uten sprintere

I motsetning til tidligere år kommer heller ikke de typiske sprinterne på det norske laget til å starte i noen av etappene.

Tour de Ski åpner i Oberhof 31. desember og avsluttes i Val di Fiemme 9. januar.

Norges tropp til Tour de ski:

Kvinner:

Kristin Størmer Steira

Therese Johaug

Marthe Kristoffersen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ingvild Flugstad Østberg

Marte Elden

Menn:

Simen Østensen

Tord Asle Gjerdalen

Petter Northug

Morten Eilifsen

Kristian Tettli Rennemo

Snorri Einarsson

Roger Aa Djupvik

Siste nytt

 • Fourcade vant verdenscupen

  Martin Fourcade tok sammenlagtseieren i verdenscupen, med ti treff og et godt skiløp i Tjumen. Johannes Thingnes Bø hadde en helsvart dag på jobb og måtte se både sammenlagtseieren og sprintcupen ryke. Han ble imidlertid beste norske på en 14. plass.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Jaktstart menn.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Giggs opna med storsiger

  Ryan Giggs opna sin karriere som landslagssjef for Wales med 6-0 i bortekampen mot Kina i dag. Gareth Bale scora tre av Wales' mål, hans første hattrick på landslaget. Han er oppe i 29 landslagsmål, eitt meir enn legenden Ian Rush. Sigeren er Wales' største på 22 år, og Kina-manger Marcello Lippis største landslagstap nokosinne.

  Ryan Giggs
  Foto: - / AFP
 • - Har spela sin siste United-kamp

  Den amerikanske tv-kanalen ESPN melder at Zlatan Ibrahimovic har spela sin siste kamp for Manchester United. Kjelder ESPN har vore i kontakt med, seier at svensken er i ferd med å diskutere in kontrakt med LA Galaxy. Zlatan har ikkje spela for United sidan han slo opp sin kneskade 2. juledag.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
Sport i dag
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par