Hopp til innhold

«Hele» Island står stille under EM

Det er ingen tvil om at islendingene følger landslaget sitt tett i EM. Både trafikk og vannbruk gikk ned under kampen mot Portugal, mens TV-tallene var skyhøye.

SOCCER-EURO-ICE/REACTION

JUBEL: Over halvparten av alle islendinger fikk med seg Birkir Bjarnasons mål mot Portugal.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

– Alle islendinger har gledet seg til EM. Landet har gått gjennom en liten krise de siste årene, så dette varmer hjertene våre, forklarer Lillestrøm-trener og tidligere islandsk landslagsstjerne, Runar Kristinsson til NRK.

Det ser ut som han har rett. For da Island overraskende spilte uavgjort mot Portugal i sin første kamp, kan det virke som om landet sto stille.

Telecoms TV-tall viser at halvparten av alle mellom 12 og 80 år så kampen. I en periode skrudde 67 prosent av islendingene på kampen – altså 163.000 mennesker, skriver Visir. Til sammenligning måtte rundt tre millioner nordmenn skrudd på TV'en for å nå samme andel.

– Stemningen på Island er fantastisk nå. Alle tenker på fotball, og når laget spiller er det fester over alt. Bare håndballgutta har varmet nasjonen på denne måten tidligere, sier sportsredaktør i RUV, Hilmar Björnsson, til NRK.

– Bare turister på veien

TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH12-POR-ISL-FANS

PÅ PLASS: Rundt 30.000 islendinger er ventet å reise til EM. Mot Portugal var mellom 8-10.000 til stede.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

På Island vises EM både på statskanalen RÚV, SíminnSport eller Sjónvarp Símans. I en pressemelding sier Telecom at tallene er enormt gode, spesielt med tanke på at de regner med at over 8000 faktisk var til stede på kampen i Saint-Étienne og at rundt 30.000 islendinger vil reise til Frankrike, omlag 10 prosent av befolkningen.

– Det er ikke overraskende tall, siden Island spiller i sin første store turnering. Det kan sammenlignes med da håndballherrene tok OL-sølv i Beijing i 2008, forteller Björnasson.

Veiene i landet fikk også merke EM-feberen. Vegvesenet, Vegagerdin, kan melde om at trafikken i hovedstaden Reykjavik ble over halvert(!) mellom 19.00 og 21.00 lokal tid, sammenlignet med forrige tirsdag.

Politiet i Reykjavik kom også med en spøk på Twitter: «En bil i sentrum viste seg å være en turist fra østen».

Laster Twitter-innhold
Vegvesenet island

TYDELIG: Det islandske vegvesenet, Vegagerdin, kom med pressemelding etter den første EM-kampen. Kampen ble spilt mellom 19.00 og 21.00.

Foto: Vegagerdin.is

Gikk på do i pausa

Det var ikke bare slik at TV'en bare stod på i bakgrunn. Mye tyder på at islendingene satt benket foran skjermen, for også vannbruken fikk store utslag på sagaøya under kampen.

Vannleverandøren Veiturs målinger viser at fra avspark holdt mange seg foran TV-skjermen, og ikke på kjøkkenet eller badet. I pausen derimot, økte vannbruken igjen, før den igjen dalte med 40 liter vann per sekund. Da scoringen kom var bruken på et minimum.

– Utslagene kan sees ut fra spenningsnivået i kampen, og det er svingninger som kan tyde på toalettbesøk i pausen, sier Eric Hjalmarsson i Veitur, ifølge Visir.

Vannforbruk Island

OPP OG NED: Grafen fra vannverket viser at forbruket tydelig gikk ned under kampen, men opp i pausen.

Foto: Veitur

Fredag feiret Island sin nasjonaldag. I dag møter de Ungarn. Kampen vises på NRK 1 kl. 18.00. Det er usikkert om kommentatorene Andreas Stabrun Smith og Bengt Eriksen vil reagere som islandske Gudmundur Benediktsson ved mål....

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal