NRK Meny
Normal

«Hele» Island står stille under EM

Det er ingen tvil om at islendingene følger landslaget sitt tett i EM. Både trafikk og vannbruk gikk ned under kampen mot Portugal, mens TV-tallene var skyhøye.

SOCCER-EURO-ICE/REACTION

JUBEL: Over halvparten av alle islendinger fikk med seg Birkir Bjarnasons mål mot Portugal.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

– Alle islendinger har gledet seg til EM. Landet har gått gjennom en liten krise de siste årene, så dette varmer hjertene våre, forklarer Lillestrøm-trener og tidligere islandsk landslagsstjerne, Runar Kristinsson til NRK.

Det ser ut som han har rett. For da Island overraskende spilte uavgjort mot Portugal i sin første kamp, kan det virke som om landet sto stille.

Telecoms TV-tall viser at halvparten av alle mellom 12 og 80 år så kampen. I en periode skrudde 67 prosent av islendingene på kampen – altså 163.000 mennesker, skriver Visir. Til sammenligning måtte rundt tre millioner nordmenn skrudd på TV'en for å nå samme andel.

– Stemningen på Island er fantastisk nå. Alle tenker på fotball, og når laget spiller er det fester over alt. Bare håndballgutta har varmet nasjonen på denne måten tidligere, sier sportsredaktør i RUV, Hilmar Björnsson, til NRK.

– Bare turister på veien

TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH12-POR-ISL-FANS

PÅ PLASS: Rundt 30.000 islendinger er ventet å reise til EM. Mot Portugal var mellom 8-10.000 til stede.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

På Island vises EM både på statskanalen RÚV, SíminnSport eller Sjónvarp Símans. I en pressemelding sier Telecom at tallene er enormt gode, spesielt med tanke på at de regner med at over 8000 faktisk var til stede på kampen i Saint-Étienne og at rundt 30.000 islendinger vil reise til Frankrike, omlag 10 prosent av befolkningen.

– Det er ikke overraskende tall, siden Island spiller i sin første store turnering. Det kan sammenlignes med da håndballherrene tok OL-sølv i Beijing i 2008, forteller Björnasson.

Veiene i landet fikk også merke EM-feberen. Vegvesenet, Vegagerdin, kan melde om at trafikken i hovedstaden Reykjavik ble over halvert(!) mellom 19.00 og 21.00 lokal tid, sammenlignet med forrige tirsdag.

Politiet i Reykjavik kom også med en spøk på Twitter: «En bil i sentrum viste seg å være en turist fra østen».

Laster Twitter-innhold
Vegvesenet island

TYDELIG: Det islandske vegvesenet, Vegagerdin, kom med pressemelding etter den første EM-kampen. Kampen ble spilt mellom 19.00 og 21.00.

Foto: Vegagerdin.is

Gikk på do i pausa

Det var ikke bare slik at TV'en bare stod på i bakgrunn. Mye tyder på at islendingene satt benket foran skjermen, for også vannbruken fikk store utslag på sagaøya under kampen.

Vannleverandøren Veiturs målinger viser at fra avspark holdt mange seg foran TV-skjermen, og ikke på kjøkkenet eller badet. I pausen derimot, økte vannbruken igjen, før den igjen dalte med 40 liter vann per sekund. Da scoringen kom var bruken på et minimum.

– Utslagene kan sees ut fra spenningsnivået i kampen, og det er svingninger som kan tyde på toalettbesøk i pausen, sier Eric Hjalmarsson i Veitur, ifølge Visir.

Vannforbruk Island

OPP OG NED: Grafen fra vannverket viser at forbruket tydelig gikk ned under kampen, men opp i pausen.

Foto: Veitur

Fredag feiret Island sin nasjonaldag. I dag møter de Ungarn. Kampen vises på NRK 1 kl. 18.00. Det er usikkert om kommentatorene Andreas Stabrun Smith og Bengt Eriksen vil reagere som islandske Gudmundur Benediktsson ved mål....

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering