Hopp til innhold

«Eventyrlig» Klæbo sjokkerte i sprintfinalen: – Man blir jo nesten skremt av dette

RUKA/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (21) utklasset alle i sprintfinalen i verdenscupåpningen. Og det på en måte ingen hadde forventet.

Johannes Høsflot Klæbo stakk fra alle under starten og vant sprintfinalen i Ruka.

SE SUPERLØPET: Johannes Høsflot Klæbo rykket til fra start og var helt overlegen i sprintfinalen under verdenscupåpningen i Ruka.

Laster innhold, vennligst vent..

– Før var det Petter Northug som sjokkerte verdenseliten. Nå får de et nytt sjokk, sier NRKs kommentator Jann Post etter Klæbos utrolige sprintfinale i finske Ruka.

For den norske unggutten rykket nærmest til fra første stavtak i halvmørket i de finske skoger, og fikk en luke etter bare få sekunder. En luke han aldri ga fra seg. For Klæbo bare økte, og kunne nesten bare slappe av inne på stadion.

– Han sjokkerer rett og slett resten av feltet. Det er helt eventyrlig. Han driver med noe helt annet enn de andre. For et løp, uttalte Post.

Verdenscup ski nordiske grener

NISSEGRATULASJON: Selv den finske julenissen var imponert over Klæbos enorme rykk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Verden har aldri sett maken, sa ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Så hva tenkte han egentlig selv da han rykket før det var gått 100 meter?

– Jeg prøvde bare å gjøre min greie. «Det var bare som det vart i finalen», sier Klæbo til NRK og smiler.

Skremt sprinttrener

Superlativene var uansett mange. Sprinttrener Arild Monsen er blant dem som er fra seg av beundring.

– Man blir jo nesten skremt av dette. Jeg trodde ikke det gikk an å bli så overlegen.

I sprintfinalen møtte Klæbo landslagskollegaene Sondre Turvoll Fossli og Pål Golberg, i tillegg til Calle Halfvarsson, Ristomatti Hakola og ikke minst italienske Federico Pellegrino.

Golberg sikret dobbelt norsk, mens svenske Calle Halfvarsson tok tredjeplassen.

– Det er jo moro å være med her for å se på da. Det er ikke vanlig, eller har i hvert fall ikke vært det, å gjøre sånn i sprintlangrenn. Det er gøy at han tør, og at han klarer det, skryter Golberg.

Klæbo har ikke noe imot at det er han alle snakker om etter verdenscupåpningen.

– Det er jo stas at det blir litt «blest» rundt det bare, sier han og gliser.

Klæbo og Golberg

SUPERSPRINTER: Johannes Høsflot Klæbo var helt overlegen og slo Pål Golberg (t.h.) med 1,35 sekunder. Golberg bare ristet på hodet da han kom i mål.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ikke planlagt

Klæbo var desidert raskest i prologen, og vant sitt i heat i både kvartfinalen og semifinalen.

– Alle tre i finalen hadde fått beskjed om å være langt fremme, og Johannes sa han ville være i tet. Men jeg oppfattet ikke det som at han skulle gå solo. Jøss, tenkte jeg. Så tenkte jeg at dette faktisk kunne gå helt inn. Han sjokka jo egentlig de andre, så de ble også tatt på senga, forklarer sprinttrener Monsen.

– Jeg følte meg bra både i kvarten og semifinalen, og hadde egentlig bare planlagt å komme meg først i feltet. Så fikk jeg en liten luke, og da jeg kom til bakken og så hvor mange meter jeg hadde fått, så skjønte jeg at det ikke an å rote bort seieren, innrømmer Klæbo.

Forventningene er nå enda høyere til denne sesongen. Det lever 21-åringen godt med.

– Jeg satser på å ha sånn nivå fremover. Hva mer jeg har på lager er et godt spørsmål. Jeg får bare fortsette nå.

– Klønete

Seks norske menn tok seg fra prolog til finaleheatene. Eirik Brandsdal røk ut i kvartfinaleheatet.

– Jeg er skuffa over meg selv. Det var klønete gåing, og dårlig taktisk synes jeg, sier han til NRK.

Heller ikke sammenlagtfavoritt i Ruka, Martin Johnsrud Sundby, klarte å ta seg til semifinalen.

– Jeg synes det var greit jeg. Var ikke så halvgalt pigg opp bakken, men jeg er ikke rå nok til å hamle opp med de beste her, så jeg får slappe av på sofaen til i morgen, sier Sundby.

Emil Iversen tok seg til semifinale, men havnet helt sist.

– Jeg bommer jo totalt i den siste bakken, men jeg føler kroppen er fin og håper at det slutter å snø så det blir hardt og fint til de to siste dagene, forteller han.

Harsem til finale

Kathrine Rolsted Harsem var eneste norske kvinne i finalen, etter en fiaskoprolog hvor fem av sju røk ut. Men hun må fortsatt vente litt på den første verdenscupseieren, for Harsem ble nummer fem.

Svenske Stina Nilsson tok seieren, foran Sadie Bjornsen fra USA og russiske Julija Belorukova.

– Det er en god start for meg, og prologen var ikke så bra, så jeg er glad det gikk så bra. Det var veldig spesielle forhold, men jeg hadde en god følelse hele veien i dag, sier Nilsson i seiersintervjuet på stadion.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal