Hopp til innhold

«Eventyrlig» Klæbo sjokkerte i sprintfinalen: – Man blir jo nesten skremt av dette

RUKA/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (21) utklasset alle i sprintfinalen i verdenscupåpningen. Og det på en måte ingen hadde forventet.

Johannes Høsflot Klæbo stakk fra alle under starten og vant sprintfinalen i Ruka.

SE SUPERLØPET: Johannes Høsflot Klæbo rykket til fra start og var helt overlegen i sprintfinalen under verdenscupåpningen i Ruka.

Laster innhold, vennligst vent..

– Før var det Petter Northug som sjokkerte verdenseliten. Nå får de et nytt sjokk, sier NRKs kommentator Jann Post etter Klæbos utrolige sprintfinale i finske Ruka.

For den norske unggutten rykket nærmest til fra første stavtak i halvmørket i de finske skoger, og fikk en luke etter bare få sekunder. En luke han aldri ga fra seg. For Klæbo bare økte, og kunne nesten bare slappe av inne på stadion.

– Han sjokkerer rett og slett resten av feltet. Det er helt eventyrlig. Han driver med noe helt annet enn de andre. For et løp, uttalte Post.

Verdenscup ski nordiske grener

NISSEGRATULASJON: Selv den finske julenissen var imponert over Klæbos enorme rykk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Verden har aldri sett maken, sa ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Så hva tenkte han egentlig selv da han rykket før det var gått 100 meter?

– Jeg prøvde bare å gjøre min greie. «Det var bare som det vart i finalen», sier Klæbo til NRK og smiler.

Skremt sprinttrener

Superlativene var uansett mange. Sprinttrener Arild Monsen er blant dem som er fra seg av beundring.

– Man blir jo nesten skremt av dette. Jeg trodde ikke det gikk an å bli så overlegen.

I sprintfinalen møtte Klæbo landslagskollegaene Sondre Turvoll Fossli og Pål Golberg, i tillegg til Calle Halfvarsson, Ristomatti Hakola og ikke minst italienske Federico Pellegrino.

Golberg sikret dobbelt norsk, mens svenske Calle Halfvarsson tok tredjeplassen.

– Det er jo moro å være med her for å se på da. Det er ikke vanlig, eller har i hvert fall ikke vært det, å gjøre sånn i sprintlangrenn. Det er gøy at han tør, og at han klarer det, skryter Golberg.

Klæbo har ikke noe imot at det er han alle snakker om etter verdenscupåpningen.

– Det er jo stas at det blir litt «blest» rundt det bare, sier han og gliser.

Klæbo og Golberg

SUPERSPRINTER: Johannes Høsflot Klæbo var helt overlegen og slo Pål Golberg (t.h.) med 1,35 sekunder. Golberg bare ristet på hodet da han kom i mål.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ikke planlagt

Klæbo var desidert raskest i prologen, og vant sitt i heat i både kvartfinalen og semifinalen.

– Alle tre i finalen hadde fått beskjed om å være langt fremme, og Johannes sa han ville være i tet. Men jeg oppfattet ikke det som at han skulle gå solo. Jøss, tenkte jeg. Så tenkte jeg at dette faktisk kunne gå helt inn. Han sjokka jo egentlig de andre, så de ble også tatt på senga, forklarer sprinttrener Monsen.

– Jeg følte meg bra både i kvarten og semifinalen, og hadde egentlig bare planlagt å komme meg først i feltet. Så fikk jeg en liten luke, og da jeg kom til bakken og så hvor mange meter jeg hadde fått, så skjønte jeg at det ikke an å rote bort seieren, innrømmer Klæbo.

Forventningene er nå enda høyere til denne sesongen. Det lever 21-åringen godt med.

– Jeg satser på å ha sånn nivå fremover. Hva mer jeg har på lager er et godt spørsmål. Jeg får bare fortsette nå.

– Klønete

Seks norske menn tok seg fra prolog til finaleheatene. Eirik Brandsdal røk ut i kvartfinaleheatet.

– Jeg er skuffa over meg selv. Det var klønete gåing, og dårlig taktisk synes jeg, sier han til NRK.

Heller ikke sammenlagtfavoritt i Ruka, Martin Johnsrud Sundby, klarte å ta seg til semifinalen.

– Jeg synes det var greit jeg. Var ikke så halvgalt pigg opp bakken, men jeg er ikke rå nok til å hamle opp med de beste her, så jeg får slappe av på sofaen til i morgen, sier Sundby.

Emil Iversen tok seg til semifinale, men havnet helt sist.

– Jeg bommer jo totalt i den siste bakken, men jeg føler kroppen er fin og håper at det slutter å snø så det blir hardt og fint til de to siste dagene, forteller han.

Harsem til finale

Kathrine Rolsted Harsem var eneste norske kvinne i finalen, etter en fiaskoprolog hvor fem av sju røk ut. Men hun må fortsatt vente litt på den første verdenscupseieren, for Harsem ble nummer fem.

Svenske Stina Nilsson tok seieren, foran Sadie Bjornsen fra USA og russiske Julija Belorukova.

– Det er en god start for meg, og prologen var ikke så bra, så jeg er glad det gikk så bra. Det var veldig spesielle forhold, men jeg hadde en god følelse hele veien i dag, sier Nilsson i seiersintervjuet på stadion.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • PSG-spiller kritiseres for å ha stått over kamp og markering mot homofobi

  Idrissa Gueye får tøff medfart i Frankrike etter at han for andre år på rad sto over et oppgjør der spillerne hadde regnbuefargede tall på ryggen.

  Senegaleseren reiste med Paris Saint-Germain til bortemøtet mot Montpellier i Ligue 1 sist helg, men var ikke i kamptroppen. Det ble fra klubbhold opplyst at han uteble av «personlige årsaker».

  Ifølge radiostasjonen RMC ville ikke Gueye spille i en drakt med regnbuefargede siffer og ta del i fransk fotballs årlige markering mot homofobi. Han var heller ikke med i en tilsvarende kamp forrige sesong. Saken har skapt sterke reaksjoner.

  Rouge Direct jobber for å motvirke homohat i fotballen, og organisasjonen ber PSG og ligaen kreve at Gueye forklarer seg. Den åpner også for at midtbanespilleren bør bli straffet.

  «Homofobi er ikke en mening, men en forbrytelse», skriver Rouge Direct på Twitter.

  Idrissa Gueye
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste