NRK Meny
Normal

– I dag kan man hoppe mye lenger enn 240 meter

VIKERSUND (NRK.no): Det blåser oppdrift inn i Vikersundbakken søndag formiddag. Det kan gi verdensrekord, mener NRKs hoppeksperter.

Vikersund

Slik så det ut i Vikersundbakken rett før kvalifiseringen på søndag. Det trekker en solid vind inn i bakken.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er absolutt mulighet for å få en overraskelse i dag. Forholdene er sånn at det kan komme et lite ekstra vindpuff, og det er alt som skal til for å ta verdensrekord, sier Johan Remen Evensen til NRK.no.

Det blåser en solid vind inn i Vikersundbakken. Det er ikke helt drømmeforhold - til det er det for mye vind inn over kulen - men det er ikke langt unna.

De gode forholdene ble også synlig i kvalifiseringen, der slovenske Jurij Tepes hadde det lengste hoppet med 237 meter.

Anders Fannemel og Rune Velta var best av de norske med henholdsvis 223,5 meter og 225,5 meter.

 • Følg rennet fra Vikersund fra kl 14.30 på NRK1.

– Mulighet for å hoppe ordentlig langt

Vindforholdene i Vikersund søndag er langt bedre enn tidligere denne helgen. For der det har vært dødt i unnarennet i Vikersund fredag og lørdag, er det plutselig masse luft å flyte på søndag formiddag.

– Det er mye kulere forhold for hopperne i dag. Det er mulighet for å hoppe ordentlig langt, sier NRKs hoppekspert Espen Bredesen.

– I går var det omtrent helt vindstille, og da fikk vi et hopp på 240 meter. Nå trekker det ordentlig inn i bakken, og da skal det gå an å hoppe mye lenger enn 240. Lavere fart på hoppet og mindre høyde betyr at de kan hoppe mye lenger, sier den gamle storhopperen.

Press på juryen

Nå ligger mye i juryens hender. De høstet sterk kritikk for å gi for lav fart på fredag og lørdag, da de tilsynelatende gjorde alt de kunne for å unngå lange hopp. Søndag kan det bli vanskelig for de høye herrer å unngå rekorder.

– Det er absolutt mulig de får seg en overraskelse. Det blir vanskelig å sette fart i dag, for forholdene kommer til å variere mye fra hopper til hopper. Det blir virkelig press på juryen i dag, sier Johan Remen Evensen.

– Fortsetter juryen der de slapp i andre omgang, noe de absolutt bør, så skal det bli en kjempemorsom dag i bakken, supplerer Bredesen.

Derfor satte de lav fart

Walter Hofer

Renndirektør Walter Hofer får en utfordrende dag på jobben søndag. I tillegg til press fra alle kanter om å skru opp farten, må han nå håndtere sterk vind inn i bakken.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Renndirektør Walter Hofer fikk krass kritikk fra mange hold lørdag kveld. Både hoppere, kommentatorer og trenere mente at juryen hadde satt altfor lav fart.

Han gjorde seg enda mer upopulær i Vikersund ved å uttale at det er svindel å si at det er mulig å hoppe 250 meter i bakken.

Han kan ikke love å sette bedre fart på søndag.

– Man kan aldri si før konkurransen. Det spørs på forholdene og hvordan runden utvikler seg, sa Hofer lørdag kveld.

Han brukte lang tid på å forsøke å forklare hvorfor de ikke satte høyere fart. Det handlet blant annet om at startrekkefølgen, som ble satt etter fjorårets skiflygingsranking. Den gjorde at de gode hopperne var spredt utover hele startlista.

Dermed kunne man aldri sette ned farta for de svakeste hopperne, for det var alltid en topphopper rett rundt hjørnet.

Det var en forklaring Norges landslagstrener slo seg til ro med etter han konfronterte juryen lørdag kveld. Likevel forventer han bedre fart søndag, ikke minst fordi dagens startliste er oppdatert etter lørdagens renn. Dermed kommer de antatt beste samlet til slutt.

– Hvis de gjør det samme i morgen, var ikke denne praten verdt noe som helst. Men jeg tror det blir lettere med den nye rankinglisten. Dessuten har de bedre inntrykk av hvordan de nye hoppdressene fungerer nå, sier Alexander Stöckl til NRK.no.

Norges trener Alexander Stöckl diskuterte farten med juryledelsen i Vikersund lørdag. Stöckl mente i utgangspunktet at publikum og hopperne kunne fått lengre svev.

Se video at av Norges landslagstener Alexander Stöckl konfronterer juryen etter rennet.

Hoppsjefen forventer endring

De fleste involverte var fryktelig misfornøyde med farten i første omgang, men veldig fornøyde med farten i andre omgang. Nå forventer det norske laget at juryen fortsetter trenden fra andre omgang på lørdag.

– Jeg forventer tre sånne omganger som den siste. Det forventer jeg, men det bryr ikke de seg dritten om, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.no lørdag kveld.

– Vi har mulighet til å ta utøverne våre ned hvis vi mener det er farlig, så gi nå for Guds skyld trenerne littegranne «cred» for at de kjenner utøverne sine, sier Bråthen.

NRK-ekspert Espen Bredesen tror det kan bli verdensrekord til tross for juryen.

– Da Johan Remen Evensen satte verdensrekord for to år siden, hadde han lite fart. Han tok dem på senga, for de har ikke helt kontroll på hvor langt folk hopper her. Jeg tror ikke de ville ha 240 meter i går, også kom det plutselig. Vi får håpe det kommer noen overraskelser og at den rette hopperen får nok oppdrift, sier Bredesen.

VIDEO: Lukas Mueller falt stygt under søndagens kvalifisering

Ikke alle holder seg på beina i den enorme monsterbakken.

Stygt fall i monsterbakken

Siste nytt

 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Muller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag