Hopp til innhold

Var så sliten at hun ikke så løypa: – Jeg tenkte jeg hadde ødelagt alt

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen var så sliten at hun ikke så noe som helst på sisterunden. Da Bjørgen likevel sikret seieren, klarte ikke Jacobsen slutte å gråte.

Jacobsen stafett i Sør-Korea

SEIER OG TÅRER: Følelsene sto i sving for Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter stafetten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det var som om bryteren gikk av. Det ble en fryktelig mørk dag og jeg er fryktelig glad for å ha noen som rydder opp for meg. Jeg var så gele i beina og jeg tror aldri jeg har vært så bortreist fysisk, sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK etter å ha fått gullmedaljen rundt halsen.

For da 31-åringen, som før stafetten sto uten medalje i OL-sammenheng, var på vei ned bakken mot veksling, var hun så sliten at hun faktisk ikke så løypa.

Det er godt jeg har gått mange runder her, for i nedoverbakken på vei inn mot stadion så jeg ingenting. Jeg måtte ta det på memoreringa.

– Jeg tenkte bare at uansett hvor tungt det er, så kan du ikke gi opp. Hvert sekund kommer til å telle.

Gråt og gråt

Jacobsen startet 25 sekunder foran Sverige på sin andreetappe, men til veksling var hun 30 sekunder bak. Da tenkte hun at hun hadde ødelagt alt.

Men etter en strålende etappe av Ragnhild Haga sikret Bjørgen gullet i siste nedoverbakke på ankeretappen.

Da brast Jacobsen i gråt.

– Hun bare gråter og gråter og gråter. Det må være så mange følelser i kroppen nå, sa NRKs kommentator Jann Post om Jacobsen like etter at Bjørgen sikret seieren for Norge.

Fikk ikke med seg oppløpet

– Hvordan opplevde du avslutningen?

– Jeg lå inni teltet faktisk, og var ikke sånn kjempe til stede egentlig. Jeg har ikke sett noen ting, jeg må se det i opptak senere. Jeg var helt gåen, forteller Jacobsen.

Den første som ga henne en klem var Marit Bjørgen, og tårene trillet hos Jacobsen lenge etter medaljeseremonien.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner.

Mener hun fortjente gullet etter all motgangen

Jacobsen følte først at hun ikke fortjente gullmedaljen.

Men kanskje er det en slags payback fra alle de andre OL-løpene hvor det har vært mye stang-ut, sa hun etter hvert.

Jacobsen har nemlig hatt mye motgang i OL i sin karriere. Rett før OL i Vancouver brakk hun ryggen i en sykkelulykke, og selv om hun kom seg tilbake, misset hun sprintfinalen med minimal margin. Under OL i Sotsji mistet hun broren sin.

Derfor var ikke Marit Bjørgen i tvil, selv om Jacobsen tapte mye tid:

– Hvis det er noen som har fortjent dette gullet her, så er det Astrid, sier Bjørgen til NRK.

– Hun må ikke grave seg ned

Norges landslagstrener i langrenn for kvinner, Roar Hjelmeset, synes det var vanskelig å se at Jacobsen tapte så mye i sporet.

– Det var kjedelig å se at hun tapte tid, men det får man ikke gjort noe med. Det er jo mest kjedelig for henne at hun ikke får det til og at hun ikke klarer å forsvare det som har gjort at hun har fått tildelt plassen.

– Hvordan tror du hun takler dette?

– Vi må bare støtte henne. Det er ikke noen grunn til at hun skal bruke kvelden på å være sur og sint, hun vant nå et gull, og er en del av dette hun også. Hun må ikke grave seg ned, sier treneren.

– Den innsatsen må hun bare glemme nå. Det gullet står i historiebøkene i lang tid. Men det ville nok tynget Astrid resten av livet hvis Sverige vant gullet i dag, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal