Ingen trodde Bjørgen kunne vinne – ble tent av svensker utenfor løypa

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Det var Marit Bjørgens marerittscenario: en spurt mot Stina Nilsson. Selv treneren hadde mistet troa. Men Bjørgen spurtet til gull på OL-stafetten.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

– I dag er jeg faktisk stolt av meg selv. Dette rangerer jeg høyt, sier Marit Bjørgen til NRK.

For med en kilometer igjen av stafetten i OL lå alt til rette for svensk seier. Sveriges Stina Nilsson, verdens beste spurter, lå rett i ryggen på Norges Marit Bjørgen.

– Det var virkelig et drømmeutgangspunkt, sier Nilsson om situasjonen.

– Det var det verste scenariet jeg hadde sett for meg, sier Bjørgen.

Tente på rop fra siden

Nilsson viste ikke et tegn til å være sliten, og hadde gått et billig løp i ryggen på Marit Bjørgen. Norges trener Roar Hjelmeset innrømmer at han var skikkelig pessimist.

Samtidig begynte svenskene langs løypa begynte å få skikkelig troa.

Det skulle de aldri gjort, forteller Bjørgen.

– Det var noen svensker der ute som ropte «hon ser stressad ut», «hon ser stressad ut». Da tenkte jeg «fanken, dette tenner meg bare enda mer», sier ankerkvinnen.

På den siste bakketoppen fikk Bjørgen en liten luke. Og i nedoverbakken til stadion kom aldri Nilsson opp. Svenskens ben var stive som tømmerstokker, og hun slet med å holde balansen i utforbakken. Bjørgen hadde kvernet henne i senk.

– For en thriller, for en duell, ropte Jann Post etter at Bjørgen sikret seieren.

Stina Nilsson

KNUST: Stina Nilsson etter sisteetappen.

Foto: Pontus Lundahl/tt / NTB scanpix

Sikker på Nilsson-seier

– Jeg var helt sikker på at Nilsson skulle ta det på toppen. Men så skjønte jeg at hun ikke klarte å stå på beina, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Jeg var hundre prosent sikkert på at det skulle bli svensk. Men så feil har jeg aldri tatt. Bjørgen gjør et helt perfekt løp, sier ekspert Fredrik Aukland.

– For en etappe av Bjørgen. Nilsson var så sliten at hun ikke fikk brukt superspurten. Hun vet at hun har verdens beste spurter i ryggen, men leverer likevel, sier Torgeir Bjørn.

– Bjørgen løser det perfekt taktisk. Selve skidronningen avgjør når det gjelder som mest. Det er så stort. Det viser at hun er en mester, jeg er så imponert. Jeg håper hennes prestasjoner blir stående i historiebøkene i lang, lang tid, skryter Fredrik Aukland.

Feiret gullet

Etter målgang kastet Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga seg over Norges ankerkvinne.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018