Ingen trodde Bjørgen kunne vinne – ble tent av svensker utenfor løypa

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Det var Marit Bjørgens marerittscenario: en spurt mot Stina Nilsson. Selv treneren hadde mistet troa. Men Bjørgen spurtet til gull på OL-stafetten.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

– I dag er jeg faktisk stolt av meg selv. Dette rangerer jeg høyt, sier Marit Bjørgen til NRK.

For med en kilometer igjen av stafetten i OL lå alt til rette for svensk seier. Sveriges Stina Nilsson, verdens beste spurter, lå rett i ryggen på Norges Marit Bjørgen.

– Det var virkelig et drømmeutgangspunkt, sier Nilsson om situasjonen.

– Det var det verste scenariet jeg hadde sett for meg, sier Bjørgen.

Tente på rop fra siden

Nilsson viste ikke et tegn til å være sliten, og hadde gått et billig løp i ryggen på Marit Bjørgen. Norges trener Roar Hjelmeset innrømmer at han var skikkelig pessimist.

Samtidig begynte svenskene langs løypa begynte å få skikkelig troa.

Det skulle de aldri gjort, forteller Bjørgen.

– Det var noen svensker der ute som ropte «hon ser stressad ut», «hon ser stressad ut». Da tenkte jeg «fanken, dette tenner meg bare enda mer», sier ankerkvinnen.

På den siste bakketoppen fikk Bjørgen en liten luke. Og i nedoverbakken til stadion kom aldri Nilsson opp. Svenskens ben var stive som tømmerstokker, og hun slet med å holde balansen i utforbakken. Bjørgen hadde kvernet henne i senk.

– For en thriller, for en duell, ropte Jann Post etter at Bjørgen sikret seieren.

Stina Nilsson

KNUST: Stina Nilsson etter sisteetappen.

Foto: Pontus Lundahl/tt / NTB scanpix

Sikker på Nilsson-seier

– Jeg var helt sikker på at Nilsson skulle ta det på toppen. Men så skjønte jeg at hun ikke klarte å stå på beina, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Jeg var hundre prosent sikkert på at det skulle bli svensk. Men så feil har jeg aldri tatt. Bjørgen gjør et helt perfekt løp, sier ekspert Fredrik Aukland.

– For en etappe av Bjørgen. Nilsson var så sliten at hun ikke fikk brukt superspurten. Hun vet at hun har verdens beste spurter i ryggen, men leverer likevel, sier Torgeir Bjørn.

– Bjørgen løser det perfekt taktisk. Selve skidronningen avgjør når det gjelder som mest. Det er så stort. Det viser at hun er en mester, jeg er så imponert. Jeg håper hennes prestasjoner blir stående i historiebøkene i lang, lang tid, skryter Fredrik Aukland.

Feiret gullet

Etter målgang kastet Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga seg over Norges ankerkvinne.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • De Bruyne mister United-kampen

  Manchester Citys Kevin de Bruyne blir ikke klar til onsdagens derby mot Manchester United. Det bekreftet City-manager Josep Guardiola på en pressekonferanse tirsdag. De Bruyne pådro seg en muskelskade i låret i toppmøtet med Tottenham lørdag.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Kristoffersen-dom trolig neste uke

  Dommen i søksmålet Henrik Kristoffersen har rettet mot Norges Skiforbund er ventet i løpet neste uke, melder Oslo tingrett overfor NRK. – Siste nytt er at dommen kan forventes å bli avsagt i løpet av neste uke, opplyser kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett.

  Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Legendarisk Celtic-kaptein død

  Billy McNeill, kaptein på Celtic-laget som vann europacupen i 1967, er død, 79 år gammal. Han spela 790 kampar for klubben i løpet av 18 år.

  Med 2-1 over Inter i finalen i Lisboa blei Celtic det første britiske laget som vann europacupen – forløparen til dagens meisterliga.

  Alle spelarane var «local lads», oppvaksne innanfor fem mil frå Celtics heimebane i Glasgow.

  Billy McNeill
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal