Normal

Bråthen advarer mot fella Norge «alltid» går i

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppsjef Clas Brede Bråthen maner til forsiktighet når han får høre om hoppguttas ambisiøse VM-mål. Han husker hvilke feil som er begått i norsk hoppsport før.

Clas Brede Bråthen

Clas Brede Bråthen har vært en del av norsk hoppsport siden 1980, og hoppsjefen har bitt seg merke i at suksessen ofte har gått til hodet på norske hoppere. Her på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid en fare for å miste seg selv når man får mye oppmerksomhet, og vi har lange tradisjoner for å gjøre nettopp det i hopp-Norge etter veldig lite resultater, sier Clas Brede Bråthen.

NRK.no har akkurat konfrontert ham med de norske hoppguttas gullkantede spådommer foran VM.

Flere av hopperne snakket om at Norge kunne ta opp mot fem hoppmedaljer i Val di Fiemme.

– Samme fella hver gang

Bråthen er smertelig klar over utfordringen som kommer av å lykkes i hoppbakken. Han mener det har vært et gjennomgående problem i norsk hoppsport i over 30 år.

– Vi har gått i den samme fella hver gang. Vi har hele tiden trodd at vi har løsningen, også har vi ikke hatt det, sier hoppsjefen.

Flere norske hoppstjerneskudd har falmet tidlig de siste tiårene.

– Vi har latt disse unge menneskene få muligheten til å miste seg selv. Da er det en tapt sak. Når du først lar dem miste seg selv, må de helt ned i kjelleren og starte på nytt igjen, sier Bråthen.

Stor selvtillit i laget

Anders Jacobsen

Det er alltid gøy å være rundt hopplandslaget. Her er det Anders Jacobsen som filmer journalistene på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det norske hopplandslaget strutter av selvtillit for tiden. På torsdagens pressekonferanse satt latteren løst, og én etter én fortalte hopperne om et utrolig sterkt lag.

Det samme gjorde de i de omfattende intervjuene NRK gjorde i forkant. Alle sammen forklarer at det er vanskelig å lykkes når det er så jevnt og tett i toppen som nå, men flere av hopperne snakket om at Norge kom til å prege rennene i Val di Fiemme.

Kanskje ikke så rart - alle de norske VM-hopperne har vært på pallen i år, og ifølge treneren kan både Tom Hilde, Anders Jacobsen og Anders Bardal ta VM-gull med fullklaff.

Norge er også blant de absolutt største favorittene i både laghopp og mixed lagkonkurranse. Om det noen gang var en fare for å la suksessen gå til hodet, skulle det vært nå.

– Vi er mye bedre kjent med utfordringene

Likevel mener Bråthen at det norske laget er godt rustet til å takle medgangen. Han mener det norske laget endelig har lært av gamle feil.

– Vi jobber med dette, for vi må ikke gå i den samme fella igjen. Det viktigste er egentlig bare at vi er blitt bedre kjent med menneskene. Dessuten er vi mye bedre kjent med utfordringene, sier Bråthen.

– Vi har en hoppkomité hvor lederen har vært en sentral person i Norge siden 1980 og husker historien. Jeg har vært med i norsk hoppsport siden midten av 80-tallet og husker veldig mye. Så vi har med oss mye mer historie enn de som har vært her før oss, sier hoppsjefen.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM hestesport: Sprangridning lag, finale
VM hestesport - sprangridning finaler
VM hestesport, sprangridning lag
E-sport: Counter Strike GO