NRK Meny
Normal

Bråthen advarer mot fella Norge «alltid» går i

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppsjef Clas Brede Bråthen maner til forsiktighet når han får høre om hoppguttas ambisiøse VM-mål. Han husker hvilke feil som er begått i norsk hoppsport før.

Clas Brede Bråthen

Clas Brede Bråthen har vært en del av norsk hoppsport siden 1980, og hoppsjefen har bitt seg merke i at suksessen ofte har gått til hodet på norske hoppere. Her på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid en fare for å miste seg selv når man får mye oppmerksomhet, og vi har lange tradisjoner for å gjøre nettopp det i hopp-Norge etter veldig lite resultater, sier Clas Brede Bråthen.

NRK.no har akkurat konfrontert ham med de norske hoppguttas gullkantede spådommer foran VM.

Flere av hopperne snakket om at Norge kunne ta opp mot fem hoppmedaljer i Val di Fiemme.

– Samme fella hver gang

Bråthen er smertelig klar over utfordringen som kommer av å lykkes i hoppbakken. Han mener det har vært et gjennomgående problem i norsk hoppsport i over 30 år.

– Vi har gått i den samme fella hver gang. Vi har hele tiden trodd at vi har løsningen, også har vi ikke hatt det, sier hoppsjefen.

Flere norske hoppstjerneskudd har falmet tidlig de siste tiårene.

– Vi har latt disse unge menneskene få muligheten til å miste seg selv. Da er det en tapt sak. Når du først lar dem miste seg selv, må de helt ned i kjelleren og starte på nytt igjen, sier Bråthen.

Stor selvtillit i laget

Anders Jacobsen

Det er alltid gøy å være rundt hopplandslaget. Her er det Anders Jacobsen som filmer journalistene på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det norske hopplandslaget strutter av selvtillit for tiden. På torsdagens pressekonferanse satt latteren løst, og én etter én fortalte hopperne om et utrolig sterkt lag.

Det samme gjorde de i de omfattende intervjuene NRK gjorde i forkant. Alle sammen forklarer at det er vanskelig å lykkes når det er så jevnt og tett i toppen som nå, men flere av hopperne snakket om at Norge kom til å prege rennene i Val di Fiemme.

Kanskje ikke så rart - alle de norske VM-hopperne har vært på pallen i år, og ifølge treneren kan både Tom Hilde, Anders Jacobsen og Anders Bardal ta VM-gull med fullklaff.

Norge er også blant de absolutt største favorittene i både laghopp og mixed lagkonkurranse. Om det noen gang var en fare for å la suksessen gå til hodet, skulle det vært nå.

– Vi er mye bedre kjent med utfordringene

Likevel mener Bråthen at det norske laget er godt rustet til å takle medgangen. Han mener det norske laget endelig har lært av gamle feil.

– Vi jobber med dette, for vi må ikke gå i den samme fella igjen. Det viktigste er egentlig bare at vi er blitt bedre kjent med menneskene. Dessuten er vi mye bedre kjent med utfordringene, sier Bråthen.

– Vi har en hoppkomité hvor lederen har vært en sentral person i Norge siden 1980 og husker historien. Jeg har vært med i norsk hoppsport siden midten av 80-tallet og husker veldig mye. Så vi har med oss mye mer historie enn de som har vært her før oss, sier hoppsjefen.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: Presentasjon av elitelagene i langrenn
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08