NRK Meny
Normal

Mener idrettsledelsen presset gjennom rask OL-avgjørelse

Ordfører Olav Skinnes synes norsk idrettsledelse har brukt en ufin metode når de presset frem en avgjørelse om hvilket alpinanlegg som skal satses på for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Olav Skinnes Børre Rognlien

Krødsherads Ordfører Olav Skinnes (t.v.) mener Norges Idrettsforbund og idrettspresident Børre Rognlien presset for mye på at Oslo raskt skal få en konklunsjon på hvilket alpinanlegg som skal satses på i en OL-søknad.

Foto: Geir Waaler/NTB scanpix

Stian Berger Røsland og Ola Elvestuen

Byrådsleder Stian Berger Røsland presenterte hovedinnholdet i konseptutredingen for Oslo OL 2022-søknaedn. Der kom det frem at det satses på Kvitfjell/Hafjell fremfor Norefjell.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Norefjell

Norefjell er ikke med i de videre planene for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Foto: NRK
Martin Kolberg

Martin Kolberg mener at Oslo kommune må vurdere Norefjell på nytt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Tirsdag kom nyheten om at Norefjell var vraket fra OL-planene for Oslo. Olav Skinnes er ordfører i Krødsherad kommune, hvor alpinanlegget ligger.

Han betegner presset fra idretten om å få en avgjørelse på bordet som «ufin».

– Jeg synes Oslo kommune og OL-etaten har kjørt en grundig og ryddig prosess. Så har vi hatt idrettsledelsen som har presset og presset på at Oslo skal ta en avgjørelse før de har resultatet klar fra utredningen. Det synes jeg har vært en litt ufin metode som idrettsledelsen har brukt, sier Skinnes.

Manglet en rapport

Skinnes er nemlig overrasket over at beslutning om å satse på Kvitfjell/Hafjell i et mulig OL kommer allerede nå.

Byrådet har nemlig ennå ikke fått den samfunnsøkonomiske analysen, som skulle bli tilsendt 22. mars. Konseptutvalgutredningen ble oversendt byrådet 1. mars.

– Jeg hadde forventet at de hadde lest begge rapportene grundig og fattet et vedtak på grunnlag av det. Men det er tydelig at det har vært et kraftig press på Oslo kommune fra idrettsledelsen, som har gjort at de har følt at de må fremskynde prosessen, sier Skinnes.

– Ikke vanskelig avgjørelse

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sier derimot til NRK.no at de har hatt et godt nok grunnlag til å ta en avgjørelse, til tross for at de ikke har sett den samfunnsøkonomiske rapporten enda.

– Arbeidet med å bestemme hvem som skal arrangere de alpine øvelsene har vært omfattende. Vi mener vi har nok informasjon i dag til å lande på en avgjørelse og begynne arbeidet fremover, sier han.

Han sier Kvitfjell/Hafjell hadde et mer robust tilbud enn Norefjell, og mener ikke at presset fra idretten ble for stort.

– Jeg føler at vi har hatt gode diskusjoner med Idrettsforbundet. De har gjort sine vurderinger og vi har gjort våre, sier han og legger til:

– Når vi i tillegg ser at grunnlaget til å ta en avgjørelse sammenfaller med idrettens ønsker, så ble ikke avgjørelsen vanskelig.

Artikkelen fortsetter under

Norefjell ble vraket og istedet ble Kvitfjell og Hafjell valgt som arena for de alpine øvelsene i et mulig OL i Oslo i 2022.
Mens det jubles på Lillehammer, mener Norefjell at de aldri har fått sjansen av OL-komiteen.

Norefjell vraket

– Saken ikke behandlet politisk

Men på Stortinget reagerer også Martin Kolberg (Ap) fra Buskerud på avgjørelsen.

– Saken er heller ikke behandlet politisk i Oslo kommune, og så går byrådslederen ut og kortslutter hele prosessen. Det er overraskende og besynderlig, og jeg oppfatter det som ikke helt seriøst, sier han til NRK.

Kolberg sier Norefjell aldri fikk muligheten til å presentere sitt konsept, og mener at Oslo kommune må vurdere Norefjell på nytt.

– Så får vi håpe at det fører til at prosessen i Oslo kommer tilbake på skinner, og at de politiske prosessene fører til at det blir en seriøs vurdering disse alternativene imellom, sier han.

Røsland på sin side sier at valget er tatt og at det er endelig.

– Jeg skjønner selvfølgelig at det går an å være skuffet i dag, men man må ta et valg og det har vi gjort, sier han.

– Måtte ha avgjørelse

Idrettspresident Børre Rognlien er heller ikke enig i at Norefjell ikke har fått presentert seg skikkelig - selv om den samfunnsøkonomiske analysen ikke er vurdert av byrådet.

Han er likevel klar på at idretten har ønsket en avklaring på hvor og hvilke anlegg som skal brukes.

– Fra idrettens side har vi sagt og ment at nå må vi få en konklusjon. Dette kan vi ikke utsette lenger. Det er Oslo som har hatt behov for og ønsket å bruke tid på dette, sier Rognlien til NRK.

Tidspress

– Har dere presset på for en raskere avgjørelse?

– Vel. Vi hadde et Idrettsting 9. juni i fjor, og vi skal behandle dette på et ledermøte 31. mai i år. Nå er vi midt i mars. Vi er kommet dit at da må vi kjenne hele konseptet, sier Rognlien og fortsetter:

– Vi må være med å bearbeide detaljene, ha de syv vinterforbundene med i denne prosessen. Vi skal sende papirer til dette møtet en måned før. Da kan man regne på hvor mange uker vi egentlig har å gå på.

– Hvorfor vrakes Norefjell?

– Det må du ikke spørre meg om. Vi har ikke foreslått det fra idrettens side. Oslo har ønsket å utrede dette. Det har vi ikke motsatt oss, vi har bare vært opptatt av at nå måtte vi få en konklusjon, sier Rognlien.

Ønsker lykke til

På pressekonferansen onsdag begrunnet byrådsleder Røsland valget av Kvitfjell/Hafjell med gjenbruk av OL-anleggene fra 1994, at Lillehammer fortsatt har et sterkt navn internasjonalt og at de vil tilegne seg kunnskap og kompetanse under ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.

Selv om ordfører Skinnes er skuffet over onsdagens valg, ønsker han lykke til videre i OL-prosessen.

– Jeg ser ingen grunn til å gråte over spilt melk. Vi får legge saken bak oss, og ønske Oslo kommune og Norges idrettsforbund lykke til videre. Så får vi håpe søknaden blir så godt at den faktisk kan vinne internasjonalt, sier han.

Siste nytt

 • Ny motstander for Anthony Joshua

  Neste lørdag skulle Anthony Joshua forsvare sin tungvektstittel i boksing mot bulgarske Kubrat Pulev.

  Nå har derimot Pulev trukket seg fra kampen som følge av en skade i skulderen.

  Pulevs erstatter er Carlos Takam. Franskmannen er rangert som nummer tre i verden på IBFs tungvektsliste, bak nettopp Pulev og Joshua.

  BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PULEV
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP
 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal