Hopp til innhold

Mener idrettsledelsen presset gjennom rask OL-avgjørelse

Ordfører Olav Skinnes synes norsk idrettsledelse har brukt en ufin metode når de presset frem en avgjørelse om hvilket alpinanlegg som skal satses på for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Olav Skinnes Børre Rognlien

Krødsherads Ordfører Olav Skinnes (t.v.) mener Norges Idrettsforbund og idrettspresident Børre Rognlien presset for mye på at Oslo raskt skal få en konklunsjon på hvilket alpinanlegg som skal satses på i en OL-søknad.

Foto: Geir Waaler/NTB scanpix

Stian Berger Røsland og Ola Elvestuen

Byrådsleder Stian Berger Røsland presenterte hovedinnholdet i konseptutredingen for Oslo OL 2022-søknaedn. Der kom det frem at det satses på Kvitfjell/Hafjell fremfor Norefjell.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Norefjell

Norefjell er ikke med i de videre planene for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Foto: NRK
Martin Kolberg

Martin Kolberg mener at Oslo kommune må vurdere Norefjell på nytt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Tirsdag kom nyheten om at Norefjell var vraket fra OL-planene for Oslo. Olav Skinnes er ordfører i Krødsherad kommune, hvor alpinanlegget ligger.

Han betegner presset fra idretten om å få en avgjørelse på bordet som «ufin».

– Jeg synes Oslo kommune og OL-etaten har kjørt en grundig og ryddig prosess. Så har vi hatt idrettsledelsen som har presset og presset på at Oslo skal ta en avgjørelse før de har resultatet klar fra utredningen. Det synes jeg har vært en litt ufin metode som idrettsledelsen har brukt, sier Skinnes.

Manglet en rapport

Skinnes er nemlig overrasket over at beslutning om å satse på Kvitfjell/Hafjell i et mulig OL kommer allerede nå.

Byrådet har nemlig ennå ikke fått den samfunnsøkonomiske analysen, som skulle bli tilsendt 22. mars. Konseptutvalgutredningen ble oversendt byrådet 1. mars.

– Jeg hadde forventet at de hadde lest begge rapportene grundig og fattet et vedtak på grunnlag av det. Men det er tydelig at det har vært et kraftig press på Oslo kommune fra idrettsledelsen, som har gjort at de har følt at de må fremskynde prosessen, sier Skinnes.

– Ikke vanskelig avgjørelse

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sier derimot til NRK.no at de har hatt et godt nok grunnlag til å ta en avgjørelse, til tross for at de ikke har sett den samfunnsøkonomiske rapporten enda.

– Arbeidet med å bestemme hvem som skal arrangere de alpine øvelsene har vært omfattende. Vi mener vi har nok informasjon i dag til å lande på en avgjørelse og begynne arbeidet fremover, sier han.

Han sier Kvitfjell/Hafjell hadde et mer robust tilbud enn Norefjell, og mener ikke at presset fra idretten ble for stort.

– Jeg føler at vi har hatt gode diskusjoner med Idrettsforbundet. De har gjort sine vurderinger og vi har gjort våre, sier han og legger til:

– Når vi i tillegg ser at grunnlaget til å ta en avgjørelse sammenfaller med idrettens ønsker, så ble ikke avgjørelsen vanskelig.

Artikkelen fortsetter under

Norefjell ble vraket og istedet ble Kvitfjell og Hafjell valgt som arena for de alpine øvelsene i et mulig OL i Oslo i 2022.
Mens det jubles på Lillehammer, mener Norefjell at de aldri har fått sjansen av OL-komiteen.

Norefjell vraket

– Saken ikke behandlet politisk

Men på Stortinget reagerer også Martin Kolberg (Ap) fra Buskerud på avgjørelsen.

– Saken er heller ikke behandlet politisk i Oslo kommune, og så går byrådslederen ut og kortslutter hele prosessen. Det er overraskende og besynderlig, og jeg oppfatter det som ikke helt seriøst, sier han til NRK.

Kolberg sier Norefjell aldri fikk muligheten til å presentere sitt konsept, og mener at Oslo kommune må vurdere Norefjell på nytt.

– Så får vi håpe at det fører til at prosessen i Oslo kommer tilbake på skinner, og at de politiske prosessene fører til at det blir en seriøs vurdering disse alternativene imellom, sier han.

Røsland på sin side sier at valget er tatt og at det er endelig.

– Jeg skjønner selvfølgelig at det går an å være skuffet i dag, men man må ta et valg og det har vi gjort, sier han.

– Måtte ha avgjørelse

Idrettspresident Børre Rognlien er heller ikke enig i at Norefjell ikke har fått presentert seg skikkelig - selv om den samfunnsøkonomiske analysen ikke er vurdert av byrådet.

Han er likevel klar på at idretten har ønsket en avklaring på hvor og hvilke anlegg som skal brukes.

– Fra idrettens side har vi sagt og ment at nå må vi få en konklusjon. Dette kan vi ikke utsette lenger. Det er Oslo som har hatt behov for og ønsket å bruke tid på dette, sier Rognlien til NRK.

Tidspress

– Har dere presset på for en raskere avgjørelse?

– Vel. Vi hadde et Idrettsting 9. juni i fjor, og vi skal behandle dette på et ledermøte 31. mai i år. Nå er vi midt i mars. Vi er kommet dit at da må vi kjenne hele konseptet, sier Rognlien og fortsetter:

– Vi må være med å bearbeide detaljene, ha de syv vinterforbundene med i denne prosessen. Vi skal sende papirer til dette møtet en måned før. Da kan man regne på hvor mange uker vi egentlig har å gå på.

– Hvorfor vrakes Norefjell?

– Det må du ikke spørre meg om. Vi har ikke foreslått det fra idrettens side. Oslo har ønsket å utrede dette. Det har vi ikke motsatt oss, vi har bare vært opptatt av at nå måtte vi få en konklusjon, sier Rognlien.

Ønsker lykke til

På pressekonferansen onsdag begrunnet byrådsleder Røsland valget av Kvitfjell/Hafjell med gjenbruk av OL-anleggene fra 1994, at Lillehammer fortsatt har et sterkt navn internasjonalt og at de vil tilegne seg kunnskap og kompetanse under ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.

Selv om ordfører Skinnes er skuffet over onsdagens valg, ønsker han lykke til videre i OL-prosessen.

– Jeg ser ingen grunn til å gråte over spilt melk. Vi får legge saken bak oss, og ønske Oslo kommune og Norges idrettsforbund lykke til videre. Så får vi håpe søknaden blir så godt at den faktisk kan vinne internasjonalt, sier han.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal